TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Elektricky poháněný nakladač GIANT G2200E v praxi. Důvodů pro jeho pořízení je hned několik

Zveřejněno: 3. 3. 2022

Plně elektrický kloubový nakladač GIANT G2200E nabízí tichý provoz a nulové emise. U Víta Bubeníčka se osvědčuje při údržbě pastvin a v rámci chovu koní. Jeho baterie a elektromotory otevírají příležitosti, které se jinak u strojů se spalovacím motorem nenaskýtají.

Nakladač Giant G2200E se bude brzy ve spojení s mulčovačem podílet na mulčování pastvin a obsekávání ohradníků, hodit se bude i při svozu materiálu ke kompostování.

Vít Bubeníček vlastní pět hektarů pastvin, které nechává spásat třemi koňmi. K různým manipulačním činnostem přitom ještě donedávna využíval starší stroj. Loni však investoval do zbrusu nového elektricky poháněného kloubového nakladače Giant G2200E, který mu dodala společnost Vitaltech a jemuž dal přednost před jiným elektrickým nakladačem konkurenční značky, který měl rovněž možnost si vyzkoušet. Proč se nakonec rozhodl právě pro stroj Giant, vysvětlíme v následujících odstavcích.

Nakladač Giant G2200E nový majitel používá od podzimu loňského roku. Nejdříve byl zapojen do stavebních pracích kolem rodinného domu, ale jeho současným stěžejním úkolem je obstarávání manipulačních prací spojených s chovem koní a údržbou pastvin. Brzy se bude ve spojení s mulčovačem podílet i na mulčování pastvin a obsekávání ohradníků, hodit se bude i při svozu materiálu ke kompostování. Už nyní je využíván k manipulaci s balíky sena a aktuálně má odpracováno dvacet provozních hodin.

Navzdory kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti nakladač Giant G2200E disponuje vysokou kapacitou výklopu a nosností.
Navzdory kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti nakladač Giant G2200E disponuje vysokou kapacitou výklopu a nosností.

Pro elektricky poháněný nakladač Giant G2200E se Vít Bubeníček z Bulovky u Frýdlantu rozhodl hned z několika důvodů. Tvrdí, že elektrický nakladač není tak hlučný ve srovnání se spalovací verzí stroje, a neruší tedy okolní obyvatele. Rovněž si pochvaluje, že již nemusí zajišťovat a skladovat pohonné hmoty, a za prospěšné považuje také snížené provozní náklady či sníženou frekvenci provádění údržeb během životního cyklu stroje (díky menšímu množství pohyblivých součástek a absenci filtrů motoru a kapalin).

Baterie hrála při výběru nakladače Giant G2200E důležitou roli

Jedním z důvodů, proč se Bubeníček rozhodl pro Giant, byl typ a kapacita použité baterie. Zatímco jeden z dalších testovaných elektrických strojů byl osazen olověnou baterií, Giant G2200E má lithium-iontovou baterii s kapacitou 520 Ah. Jde o absolutně bezúdržbový akumulátor, u nějž nehrozí kontaminace olovem nebo kyselinou sírovou a který funguje spolehlivě i při nízkých teplotách. Má navíc nízké procento samovybíjení a delší životnost. Mezi výhody lithium-iontové baterie patří i její větší energetická hustota, díky čemuž dokáže skladovat více energie, a především možnost nepravidelného, častého a třeba jen krátkodobého dobíjení. Naproti tomu olověný akumulátor má omezení, které spočívá v tom, že když je delší dobu (několik dnů) ponechán v nedostatečně nabitém (případně vybitém) stavu, dochází k výraznému snižování jeho kapacity. Olověná baterie vyžaduje pravidelné a spíše dlouhodobé nabíjení ve větraných místnostech.

Majitel oceňuje nakladače Giant G2200E přítomnost multifunkčního joysticku s proporcionálním řízením, jímž volí silniční omezovač rychlosti, pomocné funkce a jízdu vpřed/neutral/vzad.
Majitel oceňuje nakladače Giant G2200E přítomnost multifunkčního joysticku s proporcionálním řízením, jímž volí silniční omezovač rychlosti, pomocné funkce a jízdu vpřed/neutral/vzad.

Lithium-iontová baterie je k dostání ve třech kapacitách. Bubeníček zvolil tu největší – s kapacitou 520 Ah. Její jmenovité napětí činí 51,2 V (3,2 V × 16 článků) a výrobce uvádí, že nakladač s touto baterií dokáže pracovat nepřetržitě osm hodin. Podle slov majitele však kapacita baterie vystačí na celodenní provoz stroje (v jeho pracovních podmínkách).

Baterie nakladače Giant G2200E vyplňuje prostor tradičně používaný pro motor. Je chráněna vlastním inteligentním systémem.
Baterie nakladače Giant G2200E vyplňuje prostor tradičně používaný pro motor. Je chráněna vlastním inteligentním systémem.

Baterie nakladače Giant G2200E vyplňuje prostor tradičně používaný pro motor. Je chráněna vlastním inteligentním systémem a uzpůsobena tak, aby ji bylo možné nabíjet kdekoli, aniž by to ovlivnilo její životnost. Bubeníček ji dobíjí doma z klasické elektrické zásuvky. Nabíječky jsou k dispozici v rozsahu od 40 do 300 A a nejvýkonnější nabíječka je schopna nabít baterii na 50 procent kapacity během 30 minut. Bubeníček využívá 40A verzi, a plné nabití baterie tak trvá dvanáct hodin.

Vlastnosti podobné spalovací verzi nakladače Giant

Elektrický nakladač Giant G2200E využívá dva samostatné elektromotory, kdy první (6,5 kW) je vyhrazen pro pohon (pojezdová rychlost činí až 20 km/h) a druhý (12 kW) pro pracovní hydrauliku. Nakladač je také osazen pracovním čerpadlem Bosch-Rexroth (13,3 cm3) a pracovní hydraulikou 35 l/min (200 bar). Vždy je tak dosažitelný dostatečný výkon pro přesné provádění manipulačních činností.

Hnací elektromotor umístěný před zadní nápravou nakladače Giant G2200E pod pracovištěm obsluhy umí rekuperovat energii při zpomalování nebo jízdě z kopce.
Hnací elektromotor umístěný před zadní nápravou nakladače Giant G2200E pod pracovištěm obsluhy umí rekuperovat energii při zpomalování nebo jízdě z kopce.

Dalším klíčovým faktorem, který ovlivnil rozhodování o investici do nakladače Giant G2200E, byl fakt, že má téměř srovnatelné vlastnosti s nakladačem se spalovacím motorem. Navzdory kompaktním rozměrům a nízké hmotnosti stroj disponuje vysokou kapacitou výklopu a nosností. Giant G2200E se vyznačuje výškou zdvihu 2,85 metru a nosností 1 650 kg. Majiteli se také libí filozofie firmy Giant – nabízet široké portfolio nářadí, které umožňuje nakladač používat celoročně jak k manipulačním činnostem, tak jako nosič aktivně poháněného nářadí. Oceňuje proto i přítomnost multifunkčního joysticku s proporcionálním řízením, jímž volí silniční omezovač rychlosti, pomocné funkce a jízdu vpřed/neutral/vzad.

Elektrický nakladače Giant G2200E lze pořídit s kabinou anebo, jako v případě Bubeníčkova stroje, bez kabiny – pouze se sklopnou střechou. Pracoviště obsluhy je až na pár drobností identické s tím, které je využíváno ve spalovací verzi nakladače. Nechybí tedy akcelerační a brzdový pedál, multifunkční joystick a pohodlné sedadlo. Přístrojová palubní deska s integrovaným displejem zobrazuje řadu důležitých informací o stroji a motoru i rozmanité výstrahy a vede záznamy o případných chybách. Kromě obvyklých provozních dat informuje také o úrovni nabití baterie, režimech jízdy, aktuálně využívaném výkonu a rekuperaci energie. Hnací elektromotor umístěný před zadní nápravou pod pracovištěm obsluhy umí rekuperovat energii při zpomalování nebo jízdě z kopce. Jde o proces přeměny kinetické energie stroje zpět na využitelnou elektrickou energii.