Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 18.4. – svátek slaví Valérie

Horsch staví v Brazílii největší výrobní závod, vidí tam největší růstový potenciál

Zveřejněno: 4. 5. 2022

Pozvání k účasti na Dni otevřených dveří svitavského střediska společnosti LUKROM přijal i majitel společnosti Horsch – Philipp Horsch. Ten při svém proslovu vyjádřil potěšení z tohoto nového rozšíření zastoupení značky Horsch v Pardubickém kraji a zároveň návštěvníky seznámil s aktuálními i budoucími aktivitami svého podniku.

Brazilská pobočka firmy Horsch.

Philipp Horsch uvedl, že zaměření společnosti Horsch zůstává stejné – nadále bude nabízet techniku na zpracování půdy, setí a ochranu rostlin profesionálním zemědělcům. Výrobního program firmy letos navíc obohatila celá řada inovovaných strojů, které si již stihli oblíbit i čeští zemědělci, a brzy přibude nová kategorie strojů – tažených aplikátorů hnojiv. Horsch se věnuje i aktuálním tématům, jako je mechanická likvidace plevelů, digitalizace a autonomie strojů. Z toho důvodu se stále více rozrůstá nabídka meziřádkových kypřičů a v současnosti probíhá polní testování minimálně dvou různých typů autonomních robotů.

80 % vyrobených strojů značky Horsch pochází ze tří německých výrobních závodů. To se ale brzy změní. Největší růstový potenciál totiž Philipp Horsch spatřuje v brazilském trhu. Důvodem je jednak tamní velmi dobrá vládní podpora zemědělců a výrobců zemědělské techniky a jednak vývoj nových technologií v oblasti ochrany rostlin, jímž se brazilští zemědělci intenzivně zabývají. „Před sedmi lety jsme začali působit v Brazílii. Ta je pro nás nyní nejdynamičtějším trhem, kde vyvíjíme největší investiční aktivitu. Bude tam stát náš největší výrobní závod. Možnosti jsou tam obrovské,“ uvedl Philipp Horsch s tím, že někteří tamní zemědělci plánují do pěti let zcela skoncovat s aplikací insekticidů a fungicid. Už nyní tyto látky nahrazují biologickými přípravky fungujícími na bázi bakterií. Zemědělci bakterie, které se nachází v jejich půdě, rozmnožují a pak je aplikují na půdu. Philipp Horsch chce tuto technologii vyzkoušet v Evropě a dost možná k tomu poslouží i jeho farma v Kněžmostu. Již nyní navázal spolupráci s biology a výrobci biologických přípravků.

Co se obratu společnosti týče, loňský rok byl pro Horsch rekordní. Zda se bude úspěch opakovat i letos, je otázkou, jejíž odpověď závisí především na vývoji konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Kromě výrobního závodu v Severní Americe Horsch provozuje jeden další i v Rusku, stavba dalších objektů byla loni zahájena i na Ukrajině.