Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Horsch testuje svůj první třímetrový mechanický secí stroj Versa 3 KR

Zveřejněno: 15. 12. 2020

Firma Horsch v současné době v terénu testuje první prototypy svého třímetrového mechanického secího stroje Versa 3 KR. Secí stroj disponuje zcela novým mechanickým výsevním ústrojím.

Nový secí stroj Horsch Versa 3 KR

Ústrojí nového secího stroje Horsch Versa 3 KR je elektricky poháněno. O výsev starají také jednotlivé dávkovací jednotky, které jsou individuálně propojeny pomocí ozubených kol s hlavní hřídelí.

Díky této konstrukci je secí stroj schopen jednoduše přenastavit výsevní ústrojí pro výsev například drobných semen, nastavovat kolejové řádky, či měnit rozestupy jednotlivých řádků, např. 15 cm (12,5 cm), 30 cm (25 cm) či 45cm (37,5 cm). Samotné dávkování lze v závislosti na osivu snadno upravit šoupátkem.

Secí stroj Versa je stavěn na rotačních bránách, které již dobře známe ze strojů Express 3 KR. Rotační brány mají 10 rotorů v pracovním záběru 3 m a jsou navrženy pro maximální stabilitu i na kamenité půdě. Stroj může být vybaven rychlovýměnnými prsty. Pro maximální životnost jsou k dispozici hroty s povrchovou úpravou z tvrdokovu. Trapézový pěch vytváří dokonalé podmínky pro uložení osiva i za obtížných podmínek.

Nový je také zásobník na osivo o objemu 900 litrů, jehož objem lze navýšit pomocí volitelného příslušenství. Novinkou je také secí botka DuoDisc, která spoléhá na osvědčené komponenty secí botky TurboDisc. Botka DuoDisc je spojena s Versou pomocí listové pružiny a je optimalizována speciálně pro tento typ stroje. Ovládání a nastavení stroje bylo uspořádáno na levé straně stroje. Hloubka setí a přítlak (volitelně hydraulický) se zde nastavují pomocí univerzálního klíče. Proces kalibrace je díky elektrickému pohonu velmi snadný a lze jej provést také pomocí bezplatné aplikace Horsch MobileControl.

První stroje se na trhu objeví na podzim 2021.

Autor: Radek Divila1)
Foto: Horsch

1) redakčně upravil Milan Jedlička, z materiálů Horsch

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.