50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

I přes pandemii covid-19 Fendt uzavře rok 2020 s velmi slušnými výsledky

Zveřejněno: 25. 10. 2020

Celkově korporace AGCO za posledních 16 let investovala přibližně jednu miliardu amerických dolarů do německých poboček AGCO a vývoje traktorů Fendt.

Od 400 koní je téměř každý druhý traktor Fendt v Německu z řady 900 nebo 1000 Vario

Předseda, prezident a generální ředitel společnosti AGCO Martin Richenhagen brzy odchází do důchodu. Za jeho působení se počet zaměstnanců u značky Fendt zdvojnásobil a prodeje traktorů vzrostly o 70 procent. Za jeho působení se také výrobní program rozšířil o další traktory, sklízecí mlátičky, stroje na sklizeň pícnin a ochranu rostlin. Nyní jej nahradí Christoph Gröblinghoff.

Fendt během koronakrize

Od března 2020 Fendt intenzivně pracuje na dopadech koronakrize. Od konce března do konce dubna 2020 se musela i přes zvýšenou poptávku výroba strojů na pět týdnů přerušit. Příčinou bylo uzavření továren italských a francouzských dodavatelů komponentů potřebných k výrobě. V době přestávky Fendt učinil řadu opatření, aby si vir nešířil mezi zaměstnanci. Výroba se rozběhla naplno od začátku května a pokračuje dodnes bez přerušení. Do konce září byla uspokojena polovina nevyřízených objednávek. Gröblinghoff očekává, že s koronavirem se Fendt hned tak nevypořádá. „Nyní jsme se s tím naučili žít a pracovat,“ uvedl Gröblinghoff s tím, že zemědělský sektor koronavir moc neovlivní, neboť zemědělství je celosvětově důležité. Mnohem víc podle něj zemědělství ovlivňuje regionální sucho a africký mor prasat.

Fendt na německém trhu

Nikdo nevěděl, jak silně virus zasáhne zemědělské strojírenské společnosti. Když se relativně rychle ukázalo, že podnikání v oblasti zemědělského strojírenství bude i nadále fungovat stabilně, napětí se na trhu rozvolnilo. V září odvětví zaznamenalo mírný nárůst prodejů strojů ve srovnání se stejným obdobím v předchozím roce.

Trh s traktory v Německu je i přes koronavir stabilní. Od ledna do srpna 2020 bylo zaregistrováno celkem 21 219 nových traktorů. To bylo téměř o šest procent více než ve stejném období loňského roku. Zemědělci a podniky služeb se nenechají znepokojit a rozumně investují do nových strojů.

Fendt dokázal během prvních osmi měsíců rozšiřovat svoji vedoucí pozici na německém trhu. Fendt je nyní na prvním místě s tržním podílem 23,3 % a v segmentu traktorů od 51 koní s tržním podílem 28,4 %. Mnoho let se zlepšuje pozice firmy Fendt i v segmentu výkonný traktorů. V segmentu nad 200 koní zaujímá Fendt první místo se 40,1% podílem na trhu. Od 400 koní je téměř každý druhý traktor Fendt z řady 900 nebo 1000 Vario.

Jak je na tom Fendt v Evropě?

Trhy s traktory se v Evropě vyvíjejí velmi odlišně. Pro Fendt v regionu AGCO EME (Evropa, Střední východ) jsou důležité regiony v západní, střední a východní Evropě. Trhy Turecka, Středního východu a Alžírska Fendt neovládá, neboť je tam poptávka po malých traktorech, které Fendt nevyrábí.

V Evropě existují trhy se zvyšujícím se nebo stabilním objemem prodejů, jako je Německo, Švýcarsko, Švédsko, Polsko a Rakousko. Existují však také trhy, kde je nyní dvouciferný pokles prodejů. Například Francie, Itálie, Velká Británie, Španělsko, Norsko, Česká republika, Maďarsko a Rumunsko. Fendt celkově letos očekává v Evropě pokles prodejů přibližně o 6 % ze 171 000 (v roce 2019) na přibližně 160 000 strojů. Tržní podíl firmy Fendt v Evropě v současné době překračuje hranici 10 %.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Fendt

1) z podkladů Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.