Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Jak se testují traktory Zetor? Často jezdí v autonomním režimu bez řidiče

Zveřejněno: 15. 8. 2022

Vývojové oddělení společnosti ZETOR TRACTORS usilovně pracuje jak na návrhu a vývoji nových traktorů, tak na inovacích stávajících modelů. Čím vším si ale musí traktor projít, než je možné začít jeho sériovou výrobu?

Jak se testují traktory Zetor?

Prvním příkladem je zkouška na hladké kruhové dráze. Zde se testuje životnost pojezdové spojky. Traktor Zetor se opakovaně rozjíždí a zastavuje v 30sekundových cyklech. Druhý traktor Zetor zatěžuje zadní nápravu a simuluje agregační zátěž. Testovaný traktor Zetor jede v autonomním režimu, není tedy řízen řidičem. Z bezpečnostních důvodů je však traktor při jízdě jištěn lanem. Spojka je při rozjezdech ovládána elektronicky. Zkouška trvá několik stovek hodin. Po jejím skončení se provede revize traktoru Zetor a vyhodnotí se jeho stav.

Na vysokých překážkách probíhají zkoušky namáhání těla traktoru Zetor. Překážky jsou situovány tak, aby bylo tělo traktoru namáháno jak podélně, tak i příčně. Na dráze se testuje spojení jednotlivých částí traktoru na ohyb a krut. Jedná se o spojení motoru, spojky, převodovky, rozvodovky a podobně. Ani zde není při zkoušce vyžadována přítomnost řidiče.

Na další dráze se v Zetoru testují součásti karosérie. Zkoušený traktor Zetor se pohybuje po nízkých překážkách, ale o to vyšší rychlostí – až 15 km/h. Zrychleně se tak simuluje jízda po nerovném polním terénu. Stejně jako na vysokých překážkách i zde musí traktor zvládnout najezdit stovky hodin v obou směrech.

Na zkušebním polygonu se provádí dlouhodobé provozní zkoušky řízení přední nápravy a čelního nakladače traktoru Zetor. Zkouška se skládá z desetiminutových cyklů. Testování probíhá v různých jízdních situacích s častou změnou směru jízdy, čehož lze efektivně docílit při jízdě po dráze ve tvaru číslice osm. Než se traktor Zetor dostane do sériové výroby, čeká ho ještě mnoho dalších testů.