Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Krmivo sám sklidí a kravám podá, Lely Exos jako jedinečný koncept pro autonomní krmení čerstvou trávou

Zveřejněno: 12. 11. 2020

Díky jedinečnému konceptu Lely Exos mohou chovatelé dojných krav využívat velkou část svých travních porostů k výrobě čerstvého krmiva. Díky tomu efektivněji využijí nutriční hodnotu svého krmiva, čímž také zvýší produkci mléka. Systém navíc šetří provozní náklady.

Lely Exos - Automatické krmení čerstvou trávou má za následek značné úspory

„Dobré krmivo bylo vždy důležité pro zdraví a užitkovost krav. Lely Exos je nový průlom ve využívání travních porostů. Chovatel dojných krav může nyní optimálně využívat dostupné suroviny. Nutriční hodnota čerstvé trávy je o 10 až 20 % vyšší než u trávy na senáž, protože při sklizni, konzervaci a krmení nedochází k žádným významným ztrátám,“ uvedl Korstiaan Blokland, vedoucí inovací společnosti Lely. Lely Exos se představil při představení vize farmy budoucnosti. O tom, že Lely vyvíjí robota, který sklidí pícniny a doveze je přímo do stáje pro dobytek, jsme už poprvé informovali v srpnu.

Tento jedinečný koncept je založen na elektrickém stroji, který samostatně seče, nakládá a vykládá trávu ve stájích pro krávy. Lely Exos zajistí přísun čerstvého krmiva ve dne i v noci. Ruční krmení krav čerstvou trávou je založeno na stejném principu, ale možnosti jsou omezené, a navíc je to i velmi manuálně náročné. Tento systém pracuje 24 hodin denně 7 dní v týdnu, takže není omezen pracovní silou ani časem.

Výhody čerstvé trávy

Automatické krmení čerstvou trávou má za následek značné úspory. Pokud mléčná farma používá více čerstvé trávy, potřebuje ke svému provozu méně senáže a siláže, a ušetří tak na koncentrátech a dalších nákupech krmiva. Testy na zkušebních farmách prokázaly, že výnosy čerstvé trávy během vegetačního období, tedy od časného jara až do pozdního podzimu, mohou pokrýt téměř polovinu potřeby krmiva pro dojné krávy. Úspory mohou dosáhnout až 2 koruny na litr mléka.

Jiný pohled na sklizeň trávy

Tento zcela nový přístup k hospodaření byl příležitostí k přepracování technologie sklizně. Systém je přizpůsoben každodenním potřebám krav a je navržen tak, aby bylo optimálně využito dlouhé vegetační období trávy. Nízká hmotnost stroje, který je díky tomu šetrný k půdě, umožňuje stroji sekat už od časného jara do pozdního podzimu. Pečlivý způsob sekání udržuje kravám trávu svěží a chutnou.

V kombinaci s Vectorem

Exos je provozován v kombinaci s automatickým krmicím systémem Lely Vector. Oba systémy poskytují jak čerstvou trávu, tak další složky krmiva – střídavě. Exos neustále sleduje procento čerstvé trávy v krmné dávce.

Další kroky v automatickém sečení a krmení

Jednou z věcí, kterou společnost Lely zkoumá jako další krok, je použití systému k aplikaci konkrétního množství tekutého hnojiva přizpůsobeného každému poli. Jedná se o rozšíření systému Lely Sphere, který vytváří cenná hnojiva z odpadních produktů statku jako jsou hnůj a močůvka. O něm bude pojednávat samostatný článek.

První prototypy Exosu již fungují na zkušebních farmách, kde rozsáhlým testováním v každodenní praxi generují co nejvíce informací o autonomní sklizni čerstvé trávy. V nadcházejících letech společnost Lely bude tento systém dále rozvíjet, aby mohl být nabízen komerčně.