Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Kubota LXe-261: První elektrický traktor od japonské Kuboty

Zveřejněno: 16. 2. 2023

Kubota bude prvním japonským výrobcem, který uvede na trh elektrické traktory. Kubota nabídne omezený počet kompaktních elektrických traktorů Kubota LXe-261 v Evropě, která aktivně usiluje o uhlíkovou neutralitu. Modely Kubota LXe-261 budou od dubna 2023 k dispozici pro dlouhodobý pronájem.

Kubota LXe-261: První elektrický traktor od japonské Kuboty.

Kubota prosazuje uhlíkovou neutralitu do roku 2050 v environmentální vizi, kterou vyhlásila v roce 2021. V rámci iniciativy na snížení emisí CO2 z výrobků bude Kubota urychlovat vývoj elektrických, hybridních pohonů, pohonů na palivové články a dalších pohonů ve snaze dekarbonizovat zdroje energie.

Obce a další veřejné orgány v Evropě široce využívají kompaktní traktory Kubota pro údržbu parků a další údržbu zeleně. Regiony po celé Evropě zpřísňují předpisy, například v Paříži ve Francii byl vyhlášen zákaz všech vozidel s naftovým motorem do roku 2024. To přimělo místní samosprávy a další veřejné orgány k hledání alternativ, jako jsou elektromobily (EV) a vozidla s palivovými články (FCV). S ohledem na tyto trendy Kubota zkoumá a vyvíjí elektrické traktory a zároveň provádí polní zkoušky v Paříži.

Kubota LXe-261 zamíří do Evropy.
Kubota LXe-261 zamíří do Evropy.

Hlavní výzvou při vývoji elektrických traktorů bylo zajištění několik hodin nepřetržitého provozu. Model Kubota LXe-261 je vybaven velkokapacitní baterií, která dokáže zajistit rychlé nabíjení a v průměru 3 až 4 hodiny nepřetržitého provozu.

Traktor Kubota LXe-261 také poskytuje výkon potřebný pro sečení, odvoz a další práce při údržbě zeleně v parcích a jiných přírodních rezervacích. Nabízí dokonce téměř stejné kompaktní rozměry jako traktory se vznětovými motory.