50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Legendární ústrojí APS Hybrid slaví 25 let na trhu. Claas Lexion si díky němu připsal několik rekordů

Zveřejněno: 26. 11. 2020

12. listopadu 2020 uběhlo přesně 25 let od doby, kdy Claas uvedl na trh revoluční sklízecí mlátičku Lexion 480. Šlo tehdy nejen o nejvýkonnější mlátičku na světě, ale také o stroj představující zcela nový koncept mlácení a separace, který se se svým výkonem stal bezkonkurenční za všech sklizňových podmínek.

Systém APS Hybrid byl poprvé představen na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica v roce 1995

Patentované mláticí a separační ústrojí APS Hybrid kombinuje systém APS a dva separační rotory Roto Plus. Systém APS vyvinula firma Claas, která umístila před hlavní mláticí buben tzv. urychlovací buben. Systém zrychluje tok materiálu, rovnoměrně rozvrství materiál a částečně oddělí zrno z klasů ještě před vstupem do vlastního mláticího ústrojí.

U APS Hybrid jde o klasické tangenciální mláticí ústrojí v kombinaci s axiálním separačním ústrojím, které tvoří dva excentricky uložené separační rotory Roto Plus. Systém se dvěma separačními rotory se skládá ze dvou navzájem oddělených košů, jež obsahují dva protiběžné axiální rotory. Rotory jsou tvořeny výstupky rozmístěnými do tvaru šnekovice. Tím dochází k nadhazování, čechrání a posunu separovaného materiálu směrem k výpadu z mlátičky. Tímto systémem je šetrně a efektivně docíleno maximálního oddělení zbytkových zrn od slámy. Otáčky rotorů lze plynule regulovat nezávisle na otáčkách mláticího bubnu.

Patentované mláticí a separační ústrojí APS Hybrid kombinuje systém APS a dva separační rotory Roto Plus
Patentované mláticí a separační ústrojí APS Hybrid kombinuje systém APS a dva separační rotory Roto Plus

Systém APS Hybrid byl poprvé představen na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica v roce 1995. Stal se globálním měřítkem pro výkonnost, kvalitu zrna a rychlou výměnu koše. Při přechodu na jinou plodinu není nutné díky systému APS měnit hlavní mláticí koš. Pouze pro výmlat kukuřice se provede výměna mláticího koše pod urychlovacím bubnem Multicrop.

Systém APS se stal globálním měřítkem pro výkonnost, kvalitu zrna a rychlou výměnu koše
Systém APS se stal globálním měřítkem pro výkonnost, kvalitu zrna a rychlou výměnu koše

Ve srovnání se systémem APS u sklízecích mlátiček řady Mega byl průměr mláticího bubnu zvýšen ze 450 mm na 600 mm a šířka ze 1 580 mm na 1 700 mm. Díky použití dvou separačních rotorů u sklízecí mlátičky Lexion 480 se zvýšila průchodnost obilní hmoty na 35 tun za hodinu. Od roku 1996 byly montovány delší rotory, které průchodnost zvýšily až na hodnotu 40 tun za hodinu. Inovativní součástí mlátičky byl i drtič slámy, který posklizňové zbytky rozmetal po celé šířce sklízecího adaptéru. Obrazovka CEBIS v kabině VISTA CAB navíc poskytovala obsluze vysoký komfort.

Nevídané možnosti pásových jednotek Terra-Trac

Lexion 480 pak zemědělce opět překvapil v roce 1998. Ukázal se v polopásové verzi, jež měla namísto předních kol instalovány gumové pásové jednotky. Mlátička se tak ve své kategorii stala první na světě, která využila pásové jednotky vhodné pro sériovou výrobu. Podvozek dodnes nese označení Terra-Trac. Pásy reagovaly na potřebu chránit půdu, protože sklízecí adaptéry byly stále těžší, stejně tak samotné mlátičky s objemným zásobníkem na zrno. Pásové jednotky Terra-Trac i tak zachovaly příznivé rozměry mlátičky – vešla se do přepravní šířky 3,5 metrů. Další průlom přišel v roce 2011, kdy bylo možné s polopásovými mlátičkami Claas jezdit po silnici na svou dobu rekordní rychlostí – až 40 km/h.

V roce 2002 přišel významný výrobní milník – z linky sjela mlátička Lexion 480 Terra-Trac s číslem 10 000. O tři roky později mlátička dosáhla průchodnosti 60 tun obilní hmoty za hodinu. Tato nová výkonová hodnota byla uznána a zapsána v Guinnessově knize rekordů v roce 2008, tedy v době, kdy mlátička sklidila 532 t pšenice za 8 hodin – to se do té doby nikomu nepodařilo. Tento rekord byl překonán až v roce 2011 strojem Lexion 770 Terra-Trac, který ve Velké Británii sklidil neuvěřitelných 675 t pšenice během 8 hodin.

Do nové dimenze s novou generací

V roce 2019 uvedla firma Claas na trh novou generaci úspěšné řady sklízecích mlátiček Lexion. V současnosti obsahuje modely nabízející ještě více výkonu, pohodlí a inteligentních systémů. Zajímavostí je, že model Lexion 8900 disponuje největším zásobníkem na zrno na trhu – jeho objem činí 18 000 litrů! Vyprazdňován je rychlostí 180 litrů za sekundu. Modely z nové řady Lexion už získaly ocenění Stroj roku 2020. Mlátičky se svým novým mláticím a separačním ústrojím APS Synflow Hybrid opět stanovují nové standardy ve spotřebě paliva u motorů MAN a Mercedes-Benz. Důležitým dílem je jedinečný samoučící se elektronický systém CEMOS AUTOMATIC, který je již dlouhodobě lídrem v oboru - neustále optimalizuje nastavení mlátičky a zatížení motoru.

Kompletně nové mláticí ústrojí APS Synflow Hybrid je vybaveno urychlovacím bubnem o průměru 450 mm, mláticím bubnem o průměru 755 mm s deseti mláticími lištami a dodatečným separačním bubnem o průměru 600 m před odmítacím bubnem. Šířka agregátů u modelů 6000 činí 1 700 mm, u modelů 5000 je to 1 420 mm. Velké průměry bubnů vytvářejí malé úhly opásání 132° (mláticí buben) a 116° (separační buben). To, společně se vzájemnou synchronizací otáček bubnů, umožňuje přímý a šetrný tok materiálu s efektem v podobě úspory paliva. Výsledkem je aktivní separační plocha o rozměru 3,18 m² a 2,66 m².

Enormní výkonnost

Zajímavostí je, že současný top model Lexion 8900, jenž dosahuje až výkonu 790 koní, nenalezl své odbytiště v Severní Americe, kde jsou evidovány nízké výnosy, a jeho potenciál by zde proto nebyl naplno využit.

V roce 2019 uvedla firma Claas na trh novou generaci úspěšné řady sklízecích mlátiček Lexion s novým mláticím ústrojím APS Synflow Hybrid
V roce 2019 uvedla firma Claas na trh novou generaci úspěšné řady sklízecích mlátiček Lexion s novým mláticím ústrojím APS Synflow Hybrid

V létě letošního roku ale vlajková loď Lexion 8900 Terra-Trac ukázala, co v ní je. V reálných podmínkách jedné lokality ve Velké Británii mlátička dosáhla špičkového výkonu – dosáhla průchodnosti více než 100 tun pšenice, přičemž ztrátovost zrn se pohybovala pod 1 %. Projevila se zde síla hybridní technologie, kdy křivka výkonu téměř vůbec neklesá, a to ani v pozdních večerních a nočních hodinách, které se vyznačují zvyšující se úrovní vlhkosti jak u slámy, tak u zrna. To je přesně to, co zemědělci a podniky služeb oceňují u systému APS Synflow Hybrid. „S tolika pozitivními vlastnostmi je zcela jasné, že Claas bude i v budoucnu spoléhat na systém APS Synflow Hybrid ve vyšších výkonnostních třídách,“ uvedl novinářům Jan-Hendrik Mohr z firmy Claas a dodal: „To znamená, že špičkové mlátičky Lexion jsou lépe vybaveny než kterákoli jiná mlátička, aby dokázaly čelit různým požadavkům globálního trhu. Spokojení a loajální zákazníci po celém světě jsou toho nejlepším důkazem. Tlak na snižování nákladů a času potřebného na sklizeň i očekávání zákazníků ohledně pohodlí se však stále zvyšují; to jsou faktory, které pohánějí naše inženýry, kteří každý den pracují na dalším vývoji mlátiček Claas.“

Před 11 lety Claas zavedl hybridní mláticí a separační ústrojí u mlátiček střední třídy. Například modelová řada Tucano Hybrid disponuje od roku 2009 mláticím systémem APS s jedním rotorem. Od roku 2019 z čínské výrobní linky sjíždí nejmenší mlátička s hybridním mláticím systémem – Dominator 370.

První a poslední, nejnovější generace sklízecí mlátičky řady Lexion na polské výstavě AgroShow Bednary 2019.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas, Agrall

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.