Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Meziřádkové mechanické plečky Lemken Steketee EC-Weeder s ještě přesnějším kamerovým naváděním

Zveřejněno: 24. 11. 2022

Díky moderním kamerovým systémům lze meziřádkové kypřiče Lemken Steketee EC-Weeder používat přesně a efektivně k mechanickému hubení plevele. Nové funkce zlepšují ovládání, a tím i detekci řádků ve strojích vedených druhou kamerou.

Meziřádkové mechanické plečky Lemken Steketee EC-Weeder s ještě přesnějším kamerovým systémem.

V případě, že je kypřič Steketee EC-Weeder řízen kamerou, je osazen systémem Steketee IC-Light složeným z kamer, ovládacího terminálu, výpočetní techniky a posuvného rámu. Stroj může být v závislosti na počtu jednotek vybaven i dvěma kamerami, přičemž každá z nich zabírá jeden až pět řádků. K samotnému navádění do řádků už dnes tento automatický systém dokáže využít obě kamery současně, a vyhodnotit, která z nich snímá porost versus plevel lépe.

Systém Steketee IC-Light má integrovanou technologii, která se při jízdě v porostu automaticky „učí“. Díky tomu dokáže stroj spolehlivě navádět v řádcích na poli s různobarevnou kulturou plodiny. Kamera s vysokým rozlišením vytváří snímky řádků plodiny a data odesílá do terminálu k dalšímu zpracování. Software detekuje odstíny zelené barvy nebo barevné spektrum RGB. Kamera pořizuje dva snímky (podexponovaný a přeexponovaný), které následně kombinuje. Výsledný snímek poskytne vždy perfektní kvalitu obrazu. V kabině traktoru je moderní, přehledný dotykový terminál, který snímek z kamery zpracovává a přetváří na přesné řídicí signály. Na základě daného snímku se vypočítává pozice a velikost plodiny i její očekávané polohy. Kamerové navádění spolehlivě funguje až do pracovní rychlosti 15 km/h. K ještě lepší funkci celého systému jsou k dispozici i LED světla, která osvětlují zorné pole kamery a umožňují vysoce přesnou práci v noci nebo podmínkách za snížené viditelnosti.

Firma Lemken nyní u svých kypřičů Steketee představila nový režim Combi Cam pro superponovaný obraz z obou kamer. Díky tomu systém pracuje s dvojnásobným množstvím vizuálních informací, což zajišťuje ještě přesnější detekci řádků a nabízí velké výhody, zejména v heterogenních, nesourodých porostech. To přináší řidičům znatelné ulehčení, protože již není nutné ručně přepínat mezi oběma kamerami. Samozřejmě je stále možné vybrat pouze jednu kameru, například pokud se druhá kamera nachází mimo hranice pole. Alternativně lze režim automatického přepínání kamer aktivovat v nastavení systému. V tomto režimu je stroj automaticky řízen prostřednictvím kamery, která přijímá nejlepší obraz. Systém se přepne, jakmile kvalita obrazu klesne pod nastavenou mez. Tím je zajištěno trvale přesné vedení řádků až do dalšího otáčení.

Funkce Combi Cam a AutoSwitch Cam jsou prostřednictvím aktualizace softwaru dostupné i pro již vyrobené kypřiče Lemken Steketee.