Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Nahlédli jsme do výroby rozmetadel hnojiv Rauch a prohlédli si nejdelší evropskou testovací halu

Zveřejněno: 22. 2. 2022

Každý rok opustí brány výrobního závodu Rauch tisíce kusů rozmetadel všech druhů. Testovány jsou v nejmodernější a nejdelší hale v Evropě. Jak výroba a testování probíhá?

V roce 2019 došlo v Baden-Airparku ke vzniku nejmodernější a nejdelší testovací haly rozmetadel hnojiv v Evropě.

Rodinná firma Rauch Landmaschinenfabrik byla založena v roce 1921 a dnes je mezinárodně uznávaným výrobcem zemědělské a komunální techniky. Vyvíjí a vyrábí vysoce kvalitní stroje pro rozmetání hnojiv a posypových materiálů. Je rovněž výrobcem originálních komponentů pro secí stroje. V roce 2020 dosáhla tato společnost s 380 zaměstnanci obratu 89,6 milionu eur. Přibližně 69 % svých produktů vyváží za hranice Německa.

Při příležitosti oslav 100. výročí firmy a představení jejích novinek jsme mohli „nahlédnout pod pokličku“ výroby rozmetadel v německém Baden-Airparku, jejichž vývojem a výrobou se Rauch zabývá od samého počátku své existence.

RAUCH je od roku 2009 pod jednou střechou

Centrála firmy leží v severním Schwarzwaldu v Sinzheimu nedaleko Baden-Badenu, výroba však probíhá v nedalekém Baden-Airparku. Tři původní závody firmy – v Sinzheimu, Bühlu a Vimbuchu u Karlsruhe, které byly v provozu od roku 1921, dosáhly v určité fázi své výrobní a skladovací kapacity, a od roku 2009 se tak veškeré výrobní prostory včetně skladu, sektoru pro zpracování materiálů, svařování, lakování, montáž a logistiku nacházejí pod jednou střechou na ploše o rozloze 60 000 m² poblíž letiště Baden-Baden. U výrobní haly bylo v roce 2015 vybudováno servisní a školicí středisko. V obrovském jednopodlažním výrobním závodě můžeme mimo jiné nalézt i sektory, v nichž probíhá příjem materiálu, stavba prototypů, lakování, montáž a expedice výrobků a vedení společnosti Rauch je obzvláště hrdé na high-tech systém práškového lakování. Tento inovativní proces zlepšuje kvalitu produktu a prodlužuje jeho životnost.

Tisíce rozmetadel RAUCH pro celý svět

Prodej rozmetadel Rauch, a tudíž i jejich výroba, podléhá velkým sezónním výkyvům. Jen na leden až březen připadá více než polovina obratu firmy Rauch. Je proto nutné mít stroje připraveny s předstihem. Během roku Rauch vyrábí různé svařované sestavy na sklad, přičemž některé komponenty nechává smontovat předem. Zkracuje se tak doba dodání stroje k zákazníkovi. Výroba rozmetadel je do jisté míry univerzální – teprve v okamžiku, kdy výrobce obdrží objednávku na konkrétní rozmetadlo, začínají pracovníci oddělení finální montáže spojovat všechny díly a tvořit rozmetadlo na míru. Nejžádanější konfigurace rozmetadel Rauch firma vyrábí tak, aby byly k dispozici skladem a ihned k dodání.

Rauch ročně vyrobí tisíce rozmetadel, jež jsou distribuovány po celém světě.
Rauch ročně vyrobí tisíce rozmetadel, jež jsou distribuovány po celém světě.

Rauch ročně vyrobí tisíce rozmetadel, jež jsou distribuovány po celém světě. Jeden z nejúspěšnějších modelů – Rauch Axis – je k dispozici v mnoha konfiguracích, které lze různě kombinovat. Například pro rozmetání materiálu je k dispozici výběr z různých provedení kotoučů, velikostí zásobníků, měřicích technologií a automatických dávkovacích systémů schopných během několika sekund měnit dávku v závislosti na aktuálních vlastnostech hnojiva a rychlosti jízdy.

Na fotografii můžeme vidět montáž taženého zásobníku. Do jeho zadní části se připojí nesené rozmetadlo Rauch.
Na fotografii můžeme vidět montáž taženého zásobníku. Do jeho zadní části se připojí nesené rozmetadlo Rauch.

Zatímco dříve se stroje Rauch spoléhaly především na mechaniku a hydrauliku, dnes se na jejich konstrukci z více než poloviny podílí elektronické komponenty. Většina lidí v oddělení výzkumu a vývoje se tak věnuje vývoji softwaru a elektroniky.

Rauch vyvíjí a vyrábí vysoce kvalitní stroje pro rozmetání hnojiv a posypových materiálů.
Rauch vyvíjí a vyrábí vysoce kvalitní stroje pro rozmetání hnojiv a posypových materiálů.

Rauch byl rovněž prvním výrobcem na světě, který kdy použil elektronické ovládání zemědělského stroje – poprvé v roce 1984 v podobě ovládacího terminálu Quantron. Již více než třicet let se zde navíc vedle hydraulických pohonů používají také elektronické pohony. V minulosti měl hydraulický pohon za úkol pouze otevírat a zavírat dávkovací šoupátko, ale mezitím se požadavky výrazně změnily. V současnosti jsou vyžadovány vysoce přesné řídicí systémy, které přizpůsobují dávkování hnojiva rychlosti pojezdu a pracovnímu záběru, a tak automaticky regulují průtok.

Nejmodernější testovací hala v Evropě

V souvislosti s tím, že se Rauch po celé století své existence soustředí na přesné dávkování a rozmetání hnojiv, klade velký důraz na nastavení a testování svých strojů. Z tohoto důvodu došlo v roce 2019 v Baden-Airparku ke vzniku nejmodernější a nejdelší testovací haly rozmetadel hnojiv v Evropě, v níž probíhá testování přibližně 3 000 různých druhů hnojiv. Hnojiva se totiž v závislosti na materiálu, velikosti a geometrii zrna liší druh od druhu. Plně klimatizovaná hala rozkládající se na ploše 1 235 m² umožňuje testovat rozmetadla s pracovním záběrem až 75 metrů.

V hale se nachází 88 sběrných zásobníků s plně automatickými vysokorychlostními vážicími systémy.
V hale se nachází 88 sběrných zásobníků s plně automatickými vysokorychlostními vážicími systémy.

V hale se nachází 88 sběrných zásobníků s plně automatickými vysokorychlostními vážicími systémy, které zaznamenávají množství aplikovaných hnojiv ve zlomcích sekundy a měří jejich hmotnost s přesností na desetinu gramu. Sofistikovaná technologie měření a analýzy hnojiv shromažďuje data z každého testovacího cyklu a převádí je do trojrozměrných rozmetacích obrazů, které jsou v praxi nesmírně cenné. Tvoří totiž základ pro komplexní simulaci aplikace hnojiv (jsou potřebné pro přesnou, plně automatickou aplikaci hnojiv v terénu). V testovací hale lze simulovat pracovní rychlosti od 2 do 43 km/h. Za použití sběracího a vážicího zařízení lze přesně stanovit rozložení množství různých granulovaných hnojiv v příčném a podélném směru za nejrůznějších podmínek. Součástí haly je také sklad hnojiv, robot či kontrolní a návštěvnické centrum. Při testování je rozmetadlo umístěno na robota s rozsahem otáčení 360°. Plně klimatizovaná hala zaručuje stálé testovací podmínky po celý rok při teplotách 20 až 25 °C a maximální vlhkosti 55 %.

Autor: Milan Jedlička
Foto: RAUCH a Milan Jedlička

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.