TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Nové éra traktorů Massey Ferguson přichází. Prvním poslem budoucnosti je MF 8S s neo-retro designem

Zveřejněno: 27. 7. 2020

V prodeji zatím budou čtyři zcela nové modely traktorů MF 8S, z nichž všechny se vyznačují jedinečným umístěním kabiny a motoru „Protect-U“ a vytříbeným neo-retro designem odkazujícím na staré traktory MF 100. Traktory mají rozvor 3,05 m a nabízejí maximální výkon 205 až 265 koní a dalších 20 koní navíc díky systému Engine Power Management (EPM).

Nový traktor Massey Ferguson 8S

Massey Ferguson oznamuje uvedení na trh zcela nové modelové řady traktorů MF 8S, která přivítá novou éru nekomplikovaných a spolehlivých traktorů s novou úrovní komfortu a konektivity.

Podle výrobce byly traktory MF 8S sedm let testovány po celém světě. Na testování se podíleli i zemědělci, takže traktory přináší přesně to, co zákazníci chtějí. Přestože jsou traktory vybaveny špičkovými technologiemi, přináší výjimečný poměr ceny a výkonu.

Že brzy přijde nová generace traktorů Massey Ferguson, jsme mohli již pozorovat na loňském veletrhu Agritechnica 2019. Tam Massey Ferguson představil vizionářský koncept MF NEXT, který se velmi podobá novým traktorům MF 8S. Představení nového traktoru MF 8S proběhlo v duchu on-line přistání na Měsíci – značka tak chtěla odkázat na loňské 50. výročí přistání člověka na měsíci a zahájení nové éry Massey Ferguson.

S příchodem nových traktorů Massey Ferguson také zavádí nové jednoduché číslování modelů – příkladem může být model MF 8S.265 – 8 znamená modelové řada, S úroveň výbavy a poslední tři číslice označují maximální výkon.

Traktory přináší i novou úroveň v oblasti konektivity a inteligentních zemědělských technologií. Massey Ferguson kombinuje nejmodernější stroje s komplexní nabídkou plně propojených služeb a doplňkových služeb, které pomáhají zákazníkům efektivněji řídit jejich podnikání. Do toho patří i financování nebo prodloužení záruky. S MF Connect Telemetry a novým zákaznickým portálem MyMF mohou majitelé traktorů spravovat své flotily strojů pomocí cloudových řešení MF.

Díky jedinečnému tvaru a čtyřsloupkové konstrukci nabízí kabina dokonalý výhled. Nabízí rovněž novou úroveň prostoru, pohodlí a ovládání. Unikátní konstrukce „Protect-U“ snižuje hluk, teplo a vibrace a umožňuje, aby byl čistý a chladný proud vzduchu nasáván zezadu a přiváděn do vzduchového filtru motoru. Tato kabina podle výrobce z hlediska úrovně hluku patří mezi nejlepší na trhu. Mezi motorem a kabinou je vzdálenost 24 cm, což zcela izoluje kabinu od hluku, tepla a vibrací. S hladinou hluku pouze 68 dB (A) je kabina jednou z nejtišších na trhu a s vnitřním objemem 3,4 m³ je také jednou z nejprostornějších. Prosklená plocha činí 6,6 m².

O provozních datech informuje terminál Datatronic 5 a digitální a intuitivní terminál „MF vDisplay“ umístěný na sloupku kabiny (přístrojová deska v kabině není) – ovládá se pomocí otočného knoflíku pod volantem. Ovládání traktoru se provádí přes páku MultiPad s loketní opěrkou „Control Center“. Tato páka kompatibilní s ISOBUS řídí všechny funkce traktoru a obsahuje integrovaný mikro-joystick pro ovládání dvou hydraulických okruhů. Datatronic 5 (s novým uživatelským rozhraním) je připojen k nastavitelnému ramenu. Tento 9palcový dotykový terminál se snadno a intuitivně používá jako jakýkoli mobilní telefon nebo tablet. Jedná se o systém s jednou obrazovkou pro ovládání traktoru a zahrnuje všechny technologie MF, jako jsou MF Guide, MF Section a Rate Control, jakož i sběr a přenos dat MF Task Doc. Nová anténní lišta, která je umístěna v přední části kabiny, umožňuje snadnou instalaci přijímačů GPS až s přesností RTK. Volitelný terminál Fieldstar 5 lze použít ke správě všech MF technologií. Díky nástroji NEXT Machine Management lze data snadno a bezpečně přenášet bezdrátově prostřednictvím cloudu Agrirouter.

Traktory MF 8S jsou standardně dodávané s telemetrií MF Connect a volitelným softwarem pro přenos dat MF Task Doc. Volant i sedadlo obsluhy může být volitelně potaženo kůží. Nové vysoce kvalitní sedadlo je automaticky odpružené, vyhřívané, odvětrávané a také vybavené bočním tlumením. Samozřejmostí je účinný automatický systém klimatizace se 14 výdechy. Mechanické aktivní odpružení kabiny dále zvyšuje pohodlí u modelů s výbavou Exclusive.

První variantou převodovky je dvouspojková Dyna E-Power kombinující výhody plynulé převodovky (CVT) se schopností přenášet výkon stejně efektivně jako mechanický převod. Tato nová generace převodovky dále snižuje energetické ztráty ve srovnání s předchozím modelem MF 7700 S Dyna-6, až o 26 % při vyšších rychlostech, což vede k úsporám paliva až 10 %. Alternativně se mohou zákazníci rozhodnout pro novou převodovku Dyna-7, která je nejnovějším vývojem známé a spolehlivé převodovky Dyna-6. Dyna-7 nabízí jednoduchou a efektivní obsluhu celkem 28 převodových stupňů vpřed a vzad. V budoucnu bude k dispozici plynulá převodovka Dyna-VT.

Traktory jsou osazené šestiválcovým motorem AGCO Power se zdvihovým objemem 7,4 l plnící emisní normu Stage V. Motor poskytuje vyšší výkon, točivý moment a výkon při nízkých otáčkách motoru, čímž se snižují provozní náklady. Motor v jednotlivých modelech nabídne výkon 205 až 265 koní + 20 koní v rámci navýšení přes Engine Power Management (EPM). Speciální umístění motoru zlepšuje chlazení. Vzduch nasávaný ze středu traktoru za motorem je čistší a pomáhá snížit zatížení hlavního vzduchového filtru a zároveň optimalizuje výkon motoru. Umístění motoru také výrazně zlepšuje přístup pro čištění chladiče.

Technologie SCR a katalyzátor pro spalování sazí je plně integrovaný systém, který nevyžaduje použití filtru pevných částic (DPF) nebo turbodmychadla s variabilní geometrií lopatek. Tato kompaktní jednotka, která je namontována mimo traktor, je navržena pro celou životnost traktoru. Výfukové potrubí je ještě štíhlejší než dříve.

Traktory Massey Ferguson řady MF 8S jsou založeny na rozvoru 3,05 m, který zajišťuje stabilitu a zlepšenou trakci při práci s širokými, náročnými stroji a nabízí až o 10 % vyšší trakci. Síla je účinně přenášena na zem novou, nesmírně silnou zadní nápravou. Nové specifikace kol nyní zahrnují možnost montáže zadních pneumatik do průměru 2,05 m, včetně zbrusu nové varianty VF650/75 R42 Trelleborg TM1000 PT. Traktory využívají osvědčenou a standardní odpruženou přední nápravu. Poloměr otáčení traktorů činí 5,7 m. Kapacita zadního závěsu činí 10 000 kg a nová výkonná hydraulika umožňuje těmto traktorům provozovat velké a širší nářadí. Standardem je hydraulický systém 150 l/min. Volitelně je k dispozici průtok 205 l/min ve verzi ECO - při 1650 ot/min (max. 230 l/min při jmenovitých otáčkách motoru). Všechny modely jsou standardně vybaveny čtyřrychlostním vývodovým hřídelem nabízející 540, 540 ECO, 1 000 nebo 1 000 ECO. Volitelně je k dispozici přední závěs o kapacitě 4 800 kg.

Traktory budou ve specifikaci Exklusive k dispozici na začátku roku 2021. Na konci roku 2021 všechny modely bude možné vybavit plynulou převodovkou Dyna-VT (CVT).

První fotografie z on-line představení

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Massey Ferguson

1) z podkladů Massey Ferguson

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.