AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

TOBROCO-GIANT zdvojnásobí výrobu nakladačů, vsadí na elektrifikaci a oslaví významný úspěch

Zveřejněno: 24. 6. 2020

Výroba nakladačů nizozemskou firmou TOBROCO-GIANT běží naplno i v době pandemie koronaviru. Nedávno dokonce firma oslavila významný výrobní mezník – byl vyroben nakladač s číslem 25 000. Tento mezník by nemohl být dosažen bez zapojení zaměstnanců, prodejců a dodavatelů. Velké oslavy se vzhledem ke koronaviru prozatím nekonaly, ale jistě k nim dojde v nejbližší možné době.

Nedávno dokonce firma oslavila významný výrobní mezník – byl vyroben nakladač s číslem 25 000.

Tímto zajímavým strojem byl elektrický nakladač G2200E X-TRA, který byl vyroben v Oisterwijku na konci května. Není divu, že se jedná o elektricky poháněný stroj, protože poptávka po elektrických kolových nakladačích podle výrobce neustále roste. Nakladač má speciální zbarvení a byl předán dodavateli Den Hartog Bouwmaterieel BV.

20 let zkušeností s konstrukcí kompaktních nakladačů

Trvalo to dobrých 20 let, než TOBROCO-GIANT dosáhl tohoto milníku. Po založení společnosti v roce 1996 byly až v roce 2001 vyrobeny první kolové nakladače. V prvních několika letech se stále vyrábělo omezené množství strojů, přestože výrobní kapacity byly rozšířeny již v roce 2003. Tehdy se výroba přesunula z Haarenu do výrobní haly v Oisterwijku. V roce 2014 byl vyroben stroj s číslem 10 000 a výrobní sortiment obohatily teleskopické nakladače.

V následujících letech byla síť prodejců rozšířena na 580 prodejců v 50 zemích. TOBROCO-GIANT také získal zastoupení v Americe. Díky rozšířené prodejní síti a vysoké poptávce po multifunkčních strojích GIANT bylo za posledních 6 let vyrobeno dalších 15 000 strojů. To se ale samozřejmě neobešlo bez investic do rozšíření výroby a nového skladu. Do konce letošního roku bude zprovozněno 8 000 m² výrobních prostor a výškový sklad. Toto rozšíření vytváří příležitost k výrobě větších strojů a do roku 2025 zdvojnásobení výroby ve srovnání s tímto rokem. V tuto chvíli je deklarovaným cílem vyrábět 8 750 strojů ročně.

Společnost neinvestuje pouze v Nizozemsku. Výrobní závod v Maďarsku se v současné době připravuje na zvyšování produkce v následujících letech. Rámy jsou vyráběny v maďarském Egeru, nato jsou převáženy do Nizozemska, tam jsou natřeny a poté se do nich montují další komponenty. Od roku 2013, kdy byla výroba v Egeru zahájena, se také vyrábí příslušenství k nakladačům. Investovalo se také do dvou svařovacích robotů, laserů a lisů. Maďarský výrobní areál byl celkově rozšířen o 2 000 m².

Budoucnost je elektrická

G2200E a G2200E X-TRA jsou kolové nakladače s provozní hmotností 2,2 tuny a první elektrické stroje vyrobené společností TOBROCO-GIANT. Protože existuje poptávka po kompaktních elektricky poháněných strojích, trend elektrifikace již nelze podle výrobce zastavit. Majitel a ředitel Toine Brock k tomu řekl: „Očekáváme, že polovina vyrobených kompaktních strojů bude ve střednědobém horizontu poháněna elektricky. Většina těchto strojů v současnosti směřuje do zemí, jako je Nizozemsko, Norsko, Dánsko a Švédsko. Ve stále více zemích musíme dodržovat přísnější předpisy o emisích. V určitém okamžiku EU stanoví striktní emisní předpisy pro celou Evropu a zbytek světa bude mít podobná pravidla. Naši zákazníci poptávají elektricky poháněné stroje, proto chceme z dlouhodobého hlediska nabízet dieselovou a elektrickou verzi každého stroje GIANT. Očekávám, že do roku 2025 budou 40 % naší výroby tvořit elektricky poháněné nakladače a teleskopické manipulátory. V blízké době mohou zákazníci očekávat také elektrický smykem řízený nakladač a teleskopický manipulátor. Letos začneme vyvíjet elektrické stroje ve třídách 1,5, 2,5 a 3,5 tuny. Naším globálním partnerem bude firma Jungheinrich, která má rozsáhlé zkušenosti s vývojem elektricky poháněných strojů. Bude dodávat elektromotory a baterie, hardware a software budeme vyvíjet sami. To nám dává možnost kombinovat to nejlepší z obou světů a vyvíjet tak stroje, které mají nízké provozní náklady a vysokou produktivitu.“

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: TOBROCO-GIANT

1) z podkladů TOBROCO-GIANT


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.