Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Nakladač GIANT je nepostradatelným strojem na první plovoucí farmě na světě

Zveřejněno: 10. 4. 2020

První plovoucí farma na světě se nachází v přístavu Rotterdam. Tato soběstačná farma s názvem „Floating Farm“ nabízí prostor pro 40 kusů krav. Farmář Albert Boersen na ní využívá ke každodenní práci kolový nakladač GIANT D337T, na němž oceňuje jeho všestrannost a kompaktnost.

Kvůli lávce a omezenému prostoru na farmě byl pořízen kompaktní nakladač GIANT D337T

Vznik myšlenky plovoucí farmy byl podpořen hned několika faktory: Stále zvětšující se populace je soustředěna ve velkých městech a jejich okolí a je tak zabírána zemědělská půda. Navíc mezi producentem mléka a jeho konzumentem je velká vzdálenost. Plovoucí farma Floating Farm funguje tak soběstačně, jak to jen jde.

Například plovoucí solární panely poskytují energii potřebnou k provozu zařízení, je zde shromažďována a filtrována dešťová voda a krmení pro krávy do značné míry pochází z města. „Kraví jídelní lístek“ se skládá z odpadu z městských pivovarů, zbytků jídel z restaurací a kaváren či vedlejších produktů z mlýnů. Krávy jsou krmeny i trávou, která je získávána sekáním v nedalekém parku a na golfových hřištích. Mléko se zpracovává na různé mléčné výrobky a je na prodej nejen přímo na Floating Farm, ale také na pobočkách supermarketů a v rozmanitých městských stravovacích zařízeních. Suchá část hnoje se prodává sportovištím či lidem se zahradou.

Kompaktní nakladač s příznivou hmotností

„Kvůli lávce a omezenému prostoru na farmě jsme hledali stroj s nízkou hmotností a kompaktními rozměry,“ vysvětlil farmář Albert Boersen a dodal: „Lávka zvládne zatížení 3,5 t a kolový nakladač GIANT D337T (provozní hmotnost 2 100 kg) s příslušenstvím a nákladem zůstává pod touto hranicí hmotnosti. Kloubové řízení a kompaktní rozměry kolovému nakladači zajišťují malý poloměr otáčení. Na této farmě je k dispozici méně místa než na tradiční farmě.“

„K modelu D337T máme několik kusů příslušenství od firmy GIANT, takže můžeme provádět veškerou práci s jedním strojem. Máme lžíci s přidržovačem, velkoobjemovou lžíci, paletizační vidle a speciální dávkovací lžíci MVB800. Kloubový nakladač používáme každý den po dobu několika hodin, bez něj nemůžeme pracovat. GIANT používáme pro mnohem víc pracovních operací, než jsme původně zamýšleli. Nejen pro standardní práce, jako je zásobování balicího stroje balíky sena z mola, ale také pro dodávku krmiva pro krávy, svoz mléka na břeh a vykládku kamionů. V budoucnu chceme z příslušenství ještě pořídit sekačku na trávu pro udržování pozemků, na kterých se krávy mohou pást. Tím se rozsah prováděných činností nakladačem GIANT ještě rozšíří,“ řekl na závěr farmář. Jak jsme se od společnosti Vitaltech, která stroje GIANT na český trh dodává, dozvěděli, model D337T byl nahrazen novým modelem GIANT G2200. Nakladač je konstrukčně identický (vč. motoru, který je bez turbodmychadla o výkonu 26 koní) s GIANT D337T a splňuje nové emisní normy STAGE V.

Projekt plovoucí farmy chce také poukázat na změny klimatu, neboť nizozemští farmáři se obávají povodní – právě plovoucí kravín by mohl být řešením.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: GIANT

1) čerpáno z materiálů Giant


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.