Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Traktor bez volantu a s bezuhlíkovými pneumatikami. MF představil high-tech koncept traktoru

Zveřejněno: 22. 11. 2019

Massey Ferguson (MF) na mezinárodním zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru představil koncept traktoru budoucnosti s bezuhlíkovými pneumatikami. Koncept si klade za cíl zvýšit výnosy, šetřit peníze a chránit životní prostředí. Kromě toho chce MF zvýšit uživatelskou přívětivost a spolehlivost svých strojů.

Futuristické pojetí interiéru kabiny v konceptu traktoru MF NEXT

Massey Ferguson si myslí, že standardy a stupeň automatizace v zemědělství se zvýší. Bude potřeba částečně nebo zcela autonomních vozidel. A tak Massey Ferguson, stejně jako Steyr, na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru představil koncept traktoru s názvem MF NEXT.

Koncept MF NEXT naznačuje, že budoucí traktory bude snadné ovládat. Budou schopné přijímat a odesílat nejrůznější data v reálném čase. Koncept je osazen senzory a kamery umístěné v kapotě – pro sledování rostlin. Data poslouží v reálném čase pro přizpůsobení určitých pracovních operací. Senzory a kamery jsou schopny zaznamenat různé vlastnosti půdy a plodin v reálném čase a hladce se napojit na přesný zemědělský systém nové generace. Senzory monitorují podmínky půdy a plodin, jako je vlhkost a obsah organických látek. Současně kontrolují nedostatek živin a automaticky přijímají agronomická rozhodnutí v reálném čase.

Zatímco systém MF Guide ovládá traktor, zaznamenává systém MF Task Doc proces do souborů, které jsou přenášeny prostřednictvím telemetrie MF Connect. Palubní senzory mohou být současně použity k přizpůsobení dalších aplikací a nastavení - od zdokonalování řízení až po regulaci zavěšení kabiny nebo odpružení sedadla.

Partnerem společnosti Massey Ferguson je výrobce pneumatik Trelleborg. Trelleborg koncept obul do pneumatik budoucnosti – neobsahují uhlík (proto jsou bílé) a obsahují integrovaný systém pro regulaci tlaku v pneumatikách, který automaticky přizpůsobuje tlak podmínkám provozu.

Massey Ferguson věří, že traktory schopné poloautomatického i plně automatického provozu jsou vhodnější pro zemědělství a pravděpodobně budou zavedeny do farem mnohem rychleji než autonomní silniční vozidla. To ale znamená, že obsluha bude stále schopna stroj ovládat z kabiny. Proto má MF NEXT místo volantu jen dva joysticky. Levá páka ovládá řízení, zatímco pravá ovládá převodovku a rychlost. Prostřednictvím nově vyvinutého současného multifunkčního joysticku pro ovládání čelního nakladače a multipad-páky se řídí také regulační ventily pro ovládání nářadí a všech ostatních funkcí traktoru.

Při polní práci je však možné přejít na zcela autonomní provoz. K tomu jsou určeny tři obrazovky, prostřednictvím kterých se dají nastavovat a kontrolovat všechny funkce traktoru a nářadí, přičemž telemetrické zařízení přenáší všechna pracovní data do provozní kanceláře a dalším autorizovaným partnerům. Traktory nebudou mít také vnější zrcátka. Budou nahrazena dvěma širokoúhlými HD kamerami s nočním viděním, přičemž jejich obraz je vidět na obrazovkách v kabině.

Koncept traktoru MF NEXT jsme si prohlédli na veletrhu Agritechnica 2019.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Massey Ferguson

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.