Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Obliba řádkových kypřičů BEDNAR STRIP-MASTER EN narůstá. Ochraňte své pozemky před negativními důsledky eroze půdy

Zveřejněno: 28. 7. 2023

Není tomu tak dávno, co do segmentu řádkových kypřičů vstoupila se svým modelem i společnost BEDNAR FMT. Řádkový kypřič BEDNAR STRIP-MASTER EN je vhodný zejména pro zakládání porostů širokořádkových plodin, přičemž zpracovává půdu v pásech o rozteči 80 cm, 75 cm, 70 cm, 50 cm nebo 45 cm do hloubky až 35 cm.

V současné době uplatňovaná technologie pásového zpracování půdy strip-till je jednou z možností pro zakládání porostů na erozně ohrožených půdách.

Požadavky na protierozní opatření, legislativní změny i průběh počasí nutí zemědělce hledat nová řešení. V současné době uplatňovaná technologie pásového zpracování půdy strip-till je jednou z možností pro zakládání porostů na erozně ohrožených půdách. Tuto technologii najdete i ve standardech DZES (standardy dobrého zemědělského a enviromentálního stavu půdy), konkrétně bodu DZES 5.

Technologie strip-till dobře funguje zejména z důvodu ochrany půdy a předcházení vodní a větrné eroze. Půda při ní prochází zpracováním v pásech. V nezpracovaném meziřadí se nachází nejčastěji porost meziplodiny nebo strniště předplodiny. Nezpracovaný pás tak účinně zadržuje vodu na pozemku, navíc rozkladem organické hmoty dochází k uvolňování živin pro kořenový systém hlavní plodiny.

V čem spočívají hlavní přednosti stroje BEDNAR STRIP-MASTER EN?

Jedná se především o vysoce univerzální rám značky BEDNAR FMT. Lze jej vybavit osmi (rozteč 70, 75 a 80 cm), nebo dvanácti (rozteč 45 a 50 cm) kultivačními jednotkami. V případě, že stroj nese dvanáct jednotek, mají offsetové uspořádání pro vysokou průchodnost i v podmínkách s velkým množstvím posklizňových zbytků.

Jednotlivé pracovní části lze snadno přizpůsobit požadavkům zákazníka. V rámečku pracovní jednotka řádkového kypřiče BEDNAR STRIP-MASTER EN.
Jednotlivé pracovní části lze snadno přizpůsobit požadavkům zákazníka. V rámečku pracovní jednotka řádkového kypřiče BEDNAR STRIP-MASTER EN.

Dále zmíníme i hydraulické jištění kultivačního nože s velkou vypínací silou dosahující až 750 kg. V případě střetu s překážkou tak dojde k vychýlení nože. Součástí každé kultivační jednotky je paralelogram, který zaručuje dokonalé kopírování terénu a dodržení nastavené pracovní hloubky.

Pracovní jednotka kypřiče BEDNAR STRIP-MASTER EN se skládá z nařezávacího disku, čisticího kotouče, kypřicího nože, usměrňovacího disku a utužovacího válečku.
Pracovní jednotka kypřiče BEDNAR STRIP-MASTER EN se skládá z nařezávacího disku, čisticího kotouče, kypřicího nože, usměrňovacího disku a utužovacího válečku.

Pracovní jednotka řádkového kypřiče BEDNAR STRIP-MASTER EN se skládá z nařezávacího disku, čisticího kotouče, kypřicího nože, usměrňovacího disku a utužovacího válečku. Jednotlivé pracovní části je možné snadno přizpůsobit daným podmínkám hospodaření a požadavkům zákazníka. Řádkový kypřič lze osadit sadou pro aplikaci tekutého hnojiva (kejda, digestát, močůvka) nebo minerálního hnojiva.

Využijte dotace na pořízení stroje BEDNAR FMT! Kontaktujte autorizovaného prodejce sítě STROM PRAHA pro nabídku nebo předvedení stroje.