Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Secí lišta BEDNAR CORSA CN pro kvalitní založení porostů a velký plošný výkon

Zveřejněno: 4. 3. 2023

Nesená secí lišta BEDNAR CORSA CN s připojením do tříbodového závěsu nebo agregaci se zásobními vozy je navržena pro její snadnou obsluhu. Secí lišta je dostupná s pracovním záběrem 6 až 9 metrů a je předurčena pro kvalitní založení porostů a velký plošný výkon.

Secí lišta BEDNAR CORSA CN v agregaci se zásobním vozem BEDNAR COMBO SYSTEM CS.

Secí lišta BEDNAR CORSA CN dostupná v záběru 6 – 9 metrů je vhodná pro stroje o výkonu 150 – 250 koní. Lišta BEDNAR CORSA CN je vhodná pro kombinaci se zásobními vozy nebo jí lze kombinovat s čelními zásobníky. Přesná dávka osiva je zde zajištěna přetlakovým řešením BEDNAR FMT, které bylo perfektně navrženo i pro vyšší dávku výsevku či hnojiva. Čelní zásobník značky BEDNAR FERTI-BOX je v nabídce o objemu 1 900 – 2 200 litrů. Vhodný je zejména pro hnojivo. To je pneumaticky dopravováno k jednotlivým distribučním hlavám na secí liště BEDNAR CORSA CN.

Druhým kombinovatelným zásobním vozem se secí lištou je tažený dvoukomorový vůz BEDNAR COMBO SYSTEM CS. V nabídce je verze o objemu 5 000 litrů. Secí lišta BEDNAR CORSA CN je upevněna do tříbodového závěsu na zásobním voze. Dvojité rozdělení zásobníku umožňuje vysévat dva druhy osiva či ukládat hnojivo do meziřádků společně s vysévaným osivem. Zásobní vůz BEDNAR FERTI-CART FC je také kombinovatelný se secí lištou. Tažený zásobní vůz je nabízen o objemu zásobníku 3 500 litrů. I tady se jako u předešlého taženého vozu BEDNAR COMBO SYSTÉM CS secí lišta zapojuje do tříbodového závěsu. Zásobním vůz může obsahovat i tenzometrický vážící systém.

Secí lišta BEDNAR CORSA CN připojena k zásobnímu vozu BEDNAR COMBO SYSTEM CS při práci na poli.
Secí lišta BEDNAR CORSA CN připojena k zásobnímu vozu BEDNAR COMBO SYSTEM CS při práci na poli.

Secí lišta BEDNAR CORSA CN je zkonstruována pro setí porostů do alespoň částečně zpracované půdy. Rám secí lišty disponuje dvoudiskovými secími botkami, proto je secí lišta vhodná i do extrémních pracovních podmínek, protože zde nedochází k zalepení nebo ucpání jednotlivých sekcí. Dvoudiskové secí botky jsou upevněny k rámu pomocí paralelogramu. Tím je botkám umožněno přesně kopírovat terén a ukládat osivo do stále stejné pracovní hloubky v celém záběru stroje. Není-li tažný stroj vybaven GPS signálem, secí lišta má pro tento případ boční znamenáky. Ty slouží k vyznačení drážky u předešlé jízdy pro plynulé navazování záběrů. Secí lišta je také vybavena dělící hlavou, která slouží k vypínání poloviny pracovního záběru pro úsporu osiva.

Secí lišta BEDNAR CORSA CN připojena přímo k traktoru a agregována s čelním zásobníkem BEDNAR FERTI-BOX.
Secí lišta BEDNAR CORSA CN připojena přímo k traktoru a agregována s čelním zásobníkem BEDNAR FERTI-BOX.

Lišta BEDNAR CORSA CN je univerzální, proto jí lze upravit dle individuálních požadavků. Secí lištu lze osadit botkami s meziřádkovou vzdáleností 12,5 cm pro více setých jedinců obilovin v osevním postupu. Druhou možností výbavy je rozteč řádků 16,7 cm. Ta je vhodnou šíří pro podmínky s velkým obsahem rostlinných zbytků.

Secí lišta BEDNAR CORSA CN má speciálně navrženou distribuční hlavu, která tak umožňuje výsev dvou různých plodin při jednom přejetí nebo také výsev ob řádek. K dostání je s roztečí 25 nebo 33,4 cm. Je vhodná pro setí řepky olejné či jiných plodin s meziplodinou.

Detailní pohled na secí botky na stroji BEDNAR CORSA CN.
Detailní pohled na secí botky na stroji BEDNAR CORSA CN.

Secí lištu BEDNAR CORSA CN lze vybavit průtokovými senzory na každou secí botku. Senzory zajišťují v případě ucpání secích botek zaslání a zobrazení této informace na monitoru v kabině traktoru. Díky této schopnosti má obsluha stroje zaručeně maximální přehled o přesnosti setí po celou dobu.

Předsazený disk před dvoudiskovou secí botkou je perfektně navržen k průřezu rostlinnými zbytky a k vytvoření přesné a čisté drážky pro rovnoměrné vložení osiva. Mezi dvojitými disky na secích botkách je upevněna klasická či karbidová stěrka. Osivo je následně zahrnuto prokypřenou zeminou a vtlačeno do půdy hloubkovým kolečkem. Hloubková kolečka jsou dostupná ve dvou velikostech a to 330x50 či 330x65 mm.

Secí lišta v přepravní poloze BEDNAR CORSA CN.
Secí lišta v přepravní poloze BEDNAR CORSA CN.

Na secích botkách lze nastavit různý přítlak dle potřeby. Přítlak secí lišty BEDNAR CORSA CN lze nastavit hydraulicky nebo mechanicky, stejně tak probíhá i nastavení hloubky. Osivo je zde možno ukládat do hloubky až 8 cm.