Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Nový model dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN 4000HD9 ve sklopném provedení

Zveřejněno: 9. 11. 2022

Během představení novinek u Kutné Hory představil Ondřej Adamčík z firmy BEDNAR FMT novinky v oblasti dlátových pluhů. Novinkou pro rok 2023 je provedení dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN 4000HD9 s pracovním záběrem čtyři metry, s devíti slupicemi a hydraulickým jištěním. Jde o sklopné provedení.

Hlavní výhodou dlátového pluhu TERRALAND TN 4000 HD9 je sklopné provedení.

Většina uživatelů využívá dlátový pluh jako prostředek snahy o zmírnění extrémního zhutnění podorničních profilů, jehož důsledkem je vysoká spotřeba nafty během zpracování půdy či tvorba dlouhodobě mokrých ploch. BEDNAR FMT má ve výrobním sortimentu několik verzí dlátového pluhu s různou šířkou pracovního záběru a počtem radlic.

Dlátový pluh BEDNAR TERRALAND je prodejním bestsellerem, který je vyráběn již deset let. Minulý rok si našlo nového majitele 560 kusů tohoto dlátového pluhu.

Konstrukce dlátových pluhů BEDNAR TERRALAND TN, respektive jejich rám z vysokopevnostní oceli Alform, je natolik bytelný, že stroje zvládnou zpracovat půdu do hloubky až 65 cm. V tomto případě lze už hovořit o hloubkovém kypření, což je zásah výslovně agromeliorační. Většina uživatelů těchto dlátových pluhů zpracovává půdu do hloubky kolem 40 – 50 cm.

Rám stroje BEDNAR TERRALAND TN je montovaný, není svařovaný.
Rám stroje BEDNAR TERRALAND TN je montovaný, není svařovaný.

Dlátový pluh BEDNAR TERRALAND TN se vyrábí ve dvou verzích. Verze D je schopna zpracovávat půdu do velké hloubky až 65 cm a verze M do hloubky 55 cm. Verze s označením M se od D téměř neliší – rám stroje je shodný, avšak u verze M je slupice o 10 cm kratší. Díky světlé výšce rámu je možné dlátový pluh využívat na podzim při vysoké vlhkosti a podrývání pozemku s větším množstvím posklizňových zbytků, třeba kukuřice.

BEDNAR TERRALAND TN má čtyř nosníkovou konstrukci stroje. Rám je montovaný, není svařovaný. V případě poškození stroje lze vyměnit jen poškozené části. Další výhoda je, že se nepřenáší veškeré rázy na hlavní rám stroje.

Slupice dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN jsou zabezpečené hydraulickým non-stop jištěním vhodným do těžkých podmínek, případně mechanickým jištěním tažným šroubem. Hydraulické jištění se skládá ze slupice, tažného šroubu a dusíkového akumulátoru, kde je zvýšením nebo snížením tlaku regulován přítlak na slupici.

K dlátovému pluhu jsou k dispozici radlice ACTIVE-MIX a ZERO-MIX s negativním úhlem.
K dlátovému pluhu jsou k dispozici radlice ACTIVE-MIX a ZERO-MIX s negativním úhlem.

K dispozici dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN jsou radlice ACTIVE-MIX, které jsou lomené pod třemi úhly. Nedochází tak k negativnímu efektu vytahování mrtvé půdy nahoru. Druhou verzí jsou radlice ZERO-MIX s negativním úhlem pro podrývání bez aktivního míchání. Radlice naruší utužené vrstvy a provzdušní půdu. BEDNAR FMT jako jediný na trhu umožňuje tyto dva typy radlic mezi sebou snadno zaměňovat podle potřeb agronoma.

BEDNAR FMT nabízí několik druhů dlát pro různé provedení slupic – v klasickém provedení nebo karbidovém pro delší životnost. Radlice je možné osadit dláty o šířce 70 mm pro intenzivní kypření nebo dláty o šířce 40 mm pro náročné podmínky a hlubokou práci. Novinkou je provedení 55 mm LONG LIFE a 40 mm LONG LIFE. Dlátový pluh s třímetrovým pracovním záběrem může obsahovat pět i sedm slupic.

Dlátový pluh BEDNAR TERRALAND TN 4000 HD9 lze osadit zadními pěchy.
Dlátový pluh BEDNAR TERRALAND TN 4000 HD9 lze osadit zadními pěchy.

Do standardní výbavy dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN spadá zadní hydraulicky stavitelný hrotový pěch, u kterého lze nastavit osovou vzdálenost prvního a druhého pěchu. Do volitelné výbavy spadá zadní Cutpack pěch se stěrky, který se hodí k radlicím ZERO-MIX. Oba zmíněné pěchy jsou snadno zaměnitelné. Hydraulické nastavení pěchu je součástí standardní výbavy.

Dlátový pluh BEDNAR TERRALAND lze vybavit i přihnojovací sadou přímo ve výrobním závodě. Tato sada se skládá z rozdělovací hlavy, hadic vedoucích až k radlicím a potrubím. Dlátový pluh se také hodí pro profilové a variabilní hnojení a práci s předpisovými mapami. Dlátový pluh lze kombinovat i s jinými stroji z portfolia firmy BEDNAR FMT, například se zásobním vozem COMBO SYSTEM CS či čelním zásobníkem FERTI BOX.

Nové provedení dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN 4000HD9

„BEDNAR TERRALAND se řadí mezi náš velmi úspěšný produkt. Jedná se o jeden z produktů, kteří si zákazníci ihned vybaví se značkou BEDNAR FMT. Ročně dodáme stovky těchto strojů. Kromě agronomických přínosů přináší stroje BEDNAR TERRALAND TN i řadu konstrukčních a technických výhod, které jsou pro zákazníka benefitem v podobě prodloužené životnosti stroje nebo snadnějšího ovládání. Se zvyšujícím se počtem prodeje a oblibou využívání velkých kolových traktorů o výkonu 350+ koní jsme se rozhodli pro rozšíření modelové řady dlátových pluhů o nový model BEDNAR TERRALAND TN 4000 HD9 ve sklopném provedení,“ popisuje důvod rozšíření portfolia Jan Bednář, obchodní ředitel společnosti.

Hlavní výhodou dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN 4000 HD9 je sklopné provedení. Je tak umožněn bezpečný transport stroje, protože transportní šířka stroje nepřekračuje povolené 3 metry.
Hlavní výhodou dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN 4000 HD9 je sklopné provedení. Je tak umožněn bezpečný transport stroje, protože transportní šířka stroje nepřekračuje povolené 3 metry.

Základem dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN 4000 HD9 je vysoce robustní rám z vysokopevnostní oceli Alform. Ta dodává rámu vysokou robustnost a odolnost při práci i v maximální pracovní hloubce až 65 cm. Dlátový pluh BEDNAR TERRALAND TN 4000 HD9 je osazen devíti slupicemi s roztečí jednotlivých slupic 45 cm. Slupice jsou jištěny hydraulickým NON-STOP jištěním pro náročné kamenité podmínky a těžké nebo utužené půdy.

Hlavní výhodou dlátového pluhu BEDNAR TERRALAND TN 4000 HD9 je sklopné provedení. Je tak umožněn bezpečný transport stroje, protože transportní šířka stroje nepřekračuje povolené 3 metry.

Dlátový pluh BEDNAR TERRALAND TN 4000 HD9 lze osadit zadními pěchy v podobě hydraulicky stavitelného hrotového dvouválce, Cutpack pěchem (vhodná kombinace s radlicemi ZERO-MIX) nebo V-RING pěchem o průměru 630 mm.