Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Pneumatické rozmetadlo Horsch Leeb Xeric 14 FS přesně aplikuje hnojivo do záběru až 48 metrů

Zveřejněno: 17. 11. 2023

Před 2 lety firma Horsch oznámila, že vyvíjí tandemové tažené pneumatické rozmetadlo. Zajímavostí je, že Theodor Leeb, který stojí za stroji pro ochranu rostlin značky Leeb, své první pneumatické rozmetadlo představil již před 29 lety. Nyní se k tomuto stroji Horsch vrací. Novinářům na letošních Tiskových dnech v Landau prezentoval předsériové provedení stroje.

Horsch Leeb Xeric 14 FS je vybaven tlakovým zásobníkem o objemu 14 000 litrů a s hydraulicky ovládaným krytem.

Horsch vstoupil do segmentu pneumatických rozmetadel ze dvou důvodů. Za prvé stále více roste požadavek na precizní aplikaci pevných umělých hnojiv. Jednak je to z důvodu stále přísnějších předpisů a jednak z důvodu úspory peněz, protože ceny hnojiv jsou stále vysoké.

Horsch chce nabídnou výkonné pneumatické rozmetadlo s přesnou aplikací pevných hnojiv, která je typická spíše u postřikovačů při aplikaci kapalných hnojiv. Rozmetadlo Horsch Leeb Xeric 14 FS tak nabízí technologie, jako jsou kompenzace dávky a sekční aplikace podle aplikačních map.

Vedení ramen má na starosti známý systém BoomControl. Oříškem při vývoji bylo vyřešit transport hnojiva až na konec ramen. Konstruktéři to vyřešili použitím transportního potrubí s různým průměrem.
Vedení ramen má na starosti známý systém BoomControl. Oříškem při vývoji bylo vyřešit transport hnojiva až na konec ramen. Konstruktéři to vyřešili použitím transportního potrubí s různým průměrem.

Přidaná hodnota aplikace hnojiv pneumatickým rozmetadlem Horsch Leeb Xeric 14 FS se plně projeví zejména v zemědělských podnicích, které se potýkají s nežádoucími větrnými podmínkami, nebo v podnicích služeb, které rozmetají velké množství hnojiv rozmanitých druhů. Pneumatické ústrojí se nejčastěji používá pro jemně granulovaná nebo prášková hnojiva. Rozmetadlo dokáže přesně rozmetat směs hnojiv, hnojiva s problematickými letovými vlastnostmi, jako je síran amonný nebo močovina i hnojiva s rozdílnou zrnitostí (i za větrného počasí a v přesně definované zóně na poli), a to od okraje k okraji, aniž by docházelo ke ztrátám nebo překryvu na pozemku (a to až do záběru 50 metrů). Jelikož hnojení, na rozdíl od talířových rozmetadel, probíhá přes ramena v jedné linii, lze snáze a rychle reagovat na změny dávek (pokud jde o hnojení realizované přes aplikační mapy). Výhodné je to zejména po každém přerušení rozmetání na souvratích – díky uvedenému systému je po zapnutí možné pokračovat přesně v místě, kde jste skončili.

Stroj dosahuje vysokých výkonů. Horsch jej testoval při pracovní rychlosti 27 km/h a dávce 350 kg/ha. Zvládne i 400 až 500 kg/ha při 14 km/h. Tyto hodnoty mohou být vyšší, podle Horsche jsou ale do evropských podmínek dostačující. U pneumatického rozmetadla Horsch Leeb Xeric kvalita hnojiva nehraje téměř žádnou roli. Stejně tak nemají na kvalitu práce vliv ani větrné podmínky. To u talířového rozmetadla mnohdy neplatí – v případě požadavku pokrýt záběr až 36 metrů je potřeba aplikovat velmi kvalitní hnojivo v ideálních povětrnostních podmínkách.

Aktivní řízení obou náprav s úhlem natočení až 28° umožňuje přesné kopírování a maximální ochranu rostlin, stejně jako pneumatiky s velkým průměrem.
Aktivní řízení obou náprav s úhlem natočení až 28° umožňuje přesné kopírování a maximální ochranu rostlin, stejně jako pneumatiky s velkým průměrem.

V neposlední řadě chce firma Horsch s tímto strojem prolomit diskuzi o pracovních záběrech. V zemědělských podnicích po celém světě se mnohdy určuje záběr postřikovače podle rozmetadla. Když talířové rozmetadlo nezvládne rozhodit kvalitně hnojivo nad záběr 36 metrů, zemědělec si nepořídí postřikovač s větším záběrem než 36 metrů, a tudíž nebude moci navýšit výkonnost na farmě.

Aktuálně jsou vyrobeny dva stroje, u nichž probíhá polní testování. V roce 2024 vznikne několik kusů v rámci předsériové výroby. Poté se rozběhne sériová výroba.

Jak Horsch Leeb Xeric 14 FS pracuje?

Horsch Leeb Xeric 14 FS je vybaven zásobníkem o objemu 14 000 litrů. Nabízí se otázka, proč chce Horsch přijít na trh hned s tak velkým strojem? Je to proto, že chce využít již osvědčená konstrukční řešení. Rozmetadlo totiž sdílí mnoho komponentů z jiných strojů Horsch. Například tandemový podvozek pochází z taženého postřikovače Horsch Leeb TD, vedení ramen má na starosti známý systém BoomControl a tlakový zásobník pochází ze secích strojů.

Transport hnojiva zajišťují šneky v různém provedení.
Transport hnojiva zajišťují šneky v různém provedení.

Stroj Horsch Leeb Xeric 14 FS využívá centrální dávkování hnojiva, aby bylo možné aplikovat vysoké dávky hnojiva při vysokých pracovních rychlostech, používat systém variabilního dávkování, sekční kontrolu a také přizpůsobovat dávku při zatáčení.

Konstruktéři během vývoje museli vyřešit problém v podobě velkého opotřebovávání potrubí, kudy proudí hnojivo (hnojivo v tomto ohledu totiž funguje jako brusný papír). Konstruktéři proto přišli s myšlenkou, jak hnojivo co nejméně otáčet. Všechny komponenty v zásobníku, které přijdou do kontaktu s hnojivem, jsou z nerezové oceli. Na dně zásobníku se nachází šnek s klapkami optimalizujícími odběr hnojiva do potrubí. Ze spodní části zásobníku vede šnek směrem nahoru do dávkovacího boxu, který nad paralelogramem pomocí šneku rozmisťuje hnojivo. V boxu jsou různé šneky dávkující hnojivo. 12 šneků je určeno pro dvanáct sekcí na aplikačních ramenou – díky tomu má stroj Horsch Leeb Xeric 14 FS sekční kontrolu. Z boxu padá hnojivo potrubím do vedení ramen, následně je proudem vzduchu transportováno do aplikačních ramen a následně k výpadu. Výpady jsou od sebe vzdálené 1,5 metru – dva výpady znamenají jednu sekci.

Tato koncepce vedení a dávkování také umožňuje dávkovat různé typy hnojiv – od hrubého až po jemné. Hnojivo musí být granulované, vápenec zatím nebude možné aplikovat. Montáž a demontáž šneků se provádí bez nářadí. Pohon šneků stroje Horsch Leeb Xeric 14 FS je hydraulický.