Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 6.5. – svátek slaví Radoslav

Před 10 lety skončil Hospodář, časopis amerických Čechů vycházel přes 120 let

Zveřejněno: 4. 2. 2022

Počátky českých novin ve Spojených státech amerických spadají do období 1850 až 1875. O vydávání českých novin v Americe pro vystěhovalce z Evropy se pokusil v roce 1890 Jan Rosický. Byl prvním vydavatelem časopisu Hospodář (Omaha, Nebraska).

Před 10 lety skončil Hospodář, časopis amerických Čechů vycházel přes 120 let.

Počátky českých novin ve Spojených státech amerických spadají do období 1850 až 1875, kdy na americkém území vznikala první česká periodika. V období let 1850 až 1859 přijížděly do USA skupiny přistěhovalců z historických zemí Čech a Moravy. Mezi nimi byla řada vlastenců, kteří chtěli organizovat krajany, podpořit český jazyk a kulturu. České noviny měly být kromě spolkové činnosti jedním z hlavních prostředků. Češi často neměli finanční prostředky, aby mohli zahájit vydávání novin. Proto se zřizovaly akcionářské výbory nebo byl zastaven osobní majetek.

O vydávání českých novin v Americe pro vystěhovalce z Evropy se pokusil v roce 1890 také Jan Rosický. Byl prvním vydavatelem časopisu Hospodář (Omaha, Nebraska). Češi v Omaze v americkém státě Nebraska významně přispěli k politickému, společenskému a kulturnímu rozvoji města. První čeští imigranti přišli do Omahy v roce 1868. „Mnozí z nich chtěli v Americe farmařit, ale podmínky byly ve srovnání s Evropou velmi odlišné. Nově příchozí potřebovali rady o novém prostředí a informace o půdě, podmínkách, podnebí a zemědělských strojích. Hospodář doporučoval prověřené osevy a pracovní postupy pro různé oblasti Ameriky, velkoprodejce těžkých zemědělských strojů, prodej a aukce zemědělských zvířat, hnojiva a semen,“ uvedl Jan Vaculík, redaktor Hospodáře v roce 2010 na serveru archiv.krajane.net. Hospodář mnohokrát změnil adresu vydavatele, posledním byl ve městě West v Texasu Jan Vaculík.

Během období studené války komunistický režim Československa dovolil zasílání Hospodáře do země.

„Hospodář redukovaný na měsíčník nakonec v roce 2012 podlehl ztrátě čtenářů a technologickým tlakům moderní doby. Takže 122 let je rekordní délka života české krajanské publikace,“ uvedl Petr Bíska v roce 2021 v MF DNES. Reálnou naději překonat Hospodáře mají nyní Vídeňské svobodné listy, které začaly vycházet 26. ledna 1946.

„Během více než 120 let existence přizpůsoboval Hospodář obsah článků podle zájmu čtenářů. Na počátku byl Hospodář novinami informací a rad pro nové přistěhovalce, později informoval Jan Rosický o bratrských a vzájemně pojišťovacích spolcích, kulturních a společenských festivalech a událostech,“ uvedl Jan Vaculík, redaktor Hospodáře v roce 2010 na serveru archiv.krajane.net.

Níže se můžete podívat na obsah tří čísel Hospodáře ze 40. let minulého století.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Archiv

1) z podkladů www.pressreader.com, archiv.krajane.net, wikipedia

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.