50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Premiéra pokročilých systémů sklízecích mlátiček Rostselmash

Zveřejněno: 12. 12. 2020

Několik desítek tisíc návštěvníků, vládní, zahraniční i regionální delegace, noví klienti, nové smlouvy o spolupráci, testovací jízdy a živé přenosy. To jsou výsledky účasti společnosti Rostselmash na největší výstavě zemědělských strojů AGROSALON 2020 v Moskvě. Ruský výrobce si také odvezl ocenění za systémy RSM Night vision, Agrotronic Pilot 2.0, RSM depth control a RSM Smart tag 1.0. Některé z nich se týkají sklízecích mlátiček, které svým provozovatelům nabízí řadu pokročilých technologií již nyní.

Velkolepá výstavní plocha firmy Rostselmash na veletrhu AGROSALON 2020 v Moskvě.

Zemědělského veletrhu AGROSALON 2020 v Moskvě se zúčastnilo více než 230 společností z 50 regionů Ruska a 10 zemí světa. Středem pozornosti účastníků a hostů výstavy byla přitom největší expozice Rostselmash o rozloze 2,7 tisíce metrů čtverečních! Společnost Rostselmash představila přibližně dvacet modelů zemědělské techniky v různých verzích, včetně novinek a elektronických systémů. Vrcholem AGROSALONu byly testovací jízdy a živé přenosy ze stánku Rostselmash. Během čtyř dnů výstavy se stroje prakticky nezastavily a živé přenosy byly permanentně sledovány tisíci diváky.

Na mezinárodním veletrhu Agritechnica v německém Hannoveru jsme se mohli sami již několikrát přesvědčit o tom, jak zajímavě a efektně dokáže Rostselmash prezentovat své výrobky a technologie, a to ať už jde o počet vystavených strojů či jejich komponentů nebo o průřezy strojů umožňující návštěvníkům vidět, jak jednotlivé části a mechanismy doopravdy pracují. Na veletrhu v Moskvě pojal Rostselmash svou prezentaci v ještě větším stylu. Během celé doby konání veletrhu fungovala jeho výstavní plocha jako demonstrační a diskusní platforma. Se stroji Rostselmash se můžeme setkat i na tuzemských výstavách a veletrzích. Stroje na český trh dodává firma Komagrartechnik CZ s.r.o.

Mapovací systémy a automatická GPS navigace u sériových modelů Rostselmash

Na stránkách tohoto časopisu často píšeme o tom, jak jsou sklízecí mlátičky Rostselmash mechanicky jednoduché stroje s minimem elektroniky. Mezi zemědělci se však najdou i tací, kteří vnímají elektronické systémy jako posun kupředu co se týče přesnosti navádění strojů, ukládání, sdílení či vyhodnocování dat. V tomto ohledu má co nabídnou i Rostselmash. Například největší vytřásadlová sklízecí mlátička RSM 161 disponuje informačním systémem Adviser III, což je poradní a informační systém s desetipalcovým dotykovým displejem, se systémem rozeznávání hlasu obsluhy, jakož i signalizací okamžitých hodnot práce mlátičky. Tento palubní informační systém nepřetržitě dohlíží na proces sklízení a kombinuje činnost jednotlivých mechanismů umožňujících kontrolovat stabilitu technického procesu a předcházet poruchám agregátů. Počítač okamžitě upozorní na vývoj nouzové situace, duplikuje vizuální oznámení zvukovým upozorněním a zopakuje je „hlasem”. Okamžitě vám připomene třeba blížící se naplánovaný servis. Mlátičku lze vybavit hodnoticím a mapovacím systémem, jakož i automatickou GPS navigací.

Rostselmash ve vývoji elektronických systémů rozhodně nezahálí, dokonce se stává lídrem v tomto oboru.
Rostselmash ve vývoji elektronických systémů rozhodně nezahálí, dokonce se stává lídrem v tomto oboru.

Rostselmash je součástí projektu autonomní farmy

Hlavním tahákem výstavní plochy Rostselmash na AGROSALONu byla axiální mlátička z řady TORUM, která jde v inteligentních systémech ještě dál. Je součástí inovativního projektu „Autonomous Farm”, který využívá širokou škálu inteligentních systémů v oblasti strojového učení, autonomního pohybu, umělé inteligence, monitorování a analýzy velkých dat – to umožňuje dosáhnout v rámci zemědělské výroby vysoké efektivity, zjednodušuje to práci obsluhy i zemědělského podniku obecně.

Na přání je možné sériové mlátičky TORUM vybavit automatickým monitorovacím systémem Agrotronic. Nejnovější představený systém nesoucí název Agrotronic Pilot 2.0 automaticky ovládá trajektorii a pojezdovou rychlost sklízecí mlátičky a navádí ji s přesností 2,5 cm, přičemž zajišťuje také otáčení a kontrolu adaptéru. Charakteristickým rysem systému je schopnost přenést úkoly na systém automatického řízení prostřednictvím platformy Agrotronic. Agrotronic Pilot 2.0 využívá strojové učení k zastavení mlátičky před překážkou, což z něj činí jeden z nejbezpečnějších systémů na světě.

Největší vytřásadlová sklízecí mlátička RSM 161 disponuje informačním systémem Adviser III, což je poradní a informační systém
s desetipalcovým dotykovým displejem.
Největší vytřásadlová sklízecí mlátička RSM 161 disponuje informačním systémem Adviser III, což je poradní a informační systém s desetipalcovým dotykovým displejem.

Rostselmash udává směr v oblasti precizních systémů

Rostselmash vyvíjí precizní systémy i pro traktory a závěsnou techniku. Třeba inovativní systém RSM depth control je postaven na senzorech, které umožňují měřit hloubku zpracování půdy nebo setí a přenášet data do vzdáleného monitorovacího systému Agrotronic. Systém je založen na jedinečných bezdrátových senzorech. RSM Smart tag 1.0 je zase bezdrátový inteligentní systém, který umožňuje snadno identifikovat jakékoli připojené nářadí k traktoru. Systém je založen opět na softwaru Agrotronic. Aktivní bezdrátový systém je snadno připevněn k rámu stroje a lze jej snadno zaregistrovat v mobilní aplikaci Agrotronic, což umožní sledování připojeného nářadí. Na veletrhu byl prezentován i systém známý z Hannoveru, RSM Night vision, který pomáhá obsluze při noční práci. Tato technologie umožňuje identifikovat překážky v rekordní vzdálenosti až 1 500 metrů. Systém je žádaný zejména majiteli postřikovačů, kteří aplikují postřik v noci. S pomocí systému mohou obsluhy výrazně zvýšit produktivitu a vidět překážky, které by byly pouhým okem neviditelné.

Za zmínku stojí rovněž fakt, že byly tyto systémy na moskevském veletrhu oceněny odbornou porotou – zlatou a několika stříbrnými medailemi. Rostselmash proto ve vývoji elektronických systémů rozhodně nezahálí, dokonce se stává lídrem v tomto oboru. Lze tedy očekávat, že se dočkáme nových pokročilých funkcí i v sériově vyráběných mlátičkách.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Rostselmash

1) Z podkladů Rostselmash.


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.