Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Čeští zemědělci pořizují ruské kombajny Rostselmash kvůli jejich jednoduchosti a robustnosti

Zveřejněno: 22. 5. 2020

I když každý z dvojice českých soukromých zemědělců – Jan Grolich a Jaroslav Rosol – pochází z jiného konce republiky, jedno mají společné. Do letošních žní vyjedou s novou sklízecí mlátičkou značky Rostselmash. Tento největší ruský výrobce nabízí řešení jak pro soukromé zemědělce, tak zemědělské podniky a podniky služeb.

Kompaktní sklízecí mlátička Rostselmash NOVA

Soukromý zemědělec Jan Grolich hospodaří okolo Žabčic v Jihomoravském kraji. Postupně přibírá nové pozemky, letos již bude hospodařit na celkově 110 hektarech. Zabývá se převážně pěstováním pšenice. Novou mlátičku Rostselmash VECTOR 425 si pořídil s řepkovým adaptérem a bude se snažit pěstovat i hořčici, aby bylo dosaženo efektivního střídání plodin. „Dříve jsem měl kombajn Fortschritt E-512, před sedmi lety jsem pořídil E-514, ale už je to starý stroj a má nejlepší roky za sebou. Dlouho jsem váhal, zda mi starý kombajn ještě nepostačí, ale loni jsem v něm seděl 25 dnů v prachu a horku, tak jsem si řekl, že je čas na pokrok,“ seznámil nás s důvody pořízení nového stroje Grolich.

Zleva – pan Jan Grolich a Tomáš Cimpa
Zleva – pan Jan Grolich a Tomáš Cimpa

Před rokem se začal zajímat o současnou nabídku mlátiček na českém trhu, zaujal ho Rostselmash a chtěl ho vidět při práci. Prodejce Tomáš Cimpa z firmy KomAgrartechnik s.r.o., která tyto stroje do Česka dováží, jej vzal spolu s otcem na Slovensko k zákazníkovi. „Otec hned říkal, že si mám tento kombajn pořídit. Před měsícem jsem byl ve fabrice v Rusku a tam jsem se ještě víc ujistil, že to nebude špatná volba. Na kombajnu se mi líbí, že je tam většinou vše řešeno mechanicky. Nejsem ten typ, který by byl na elektroniku. Otočit klikou a nastavit síta je zkrátka jednodušší,“ uvedl majitel, proč se rozhodl právě pro Rostselmash a též zmínil, proč zvolil větší model VECTOR a zda plánuje s mlátičkou jezdit i na služby: „Při výběru jsem zvažoval, zda by stačil menší model NOVA, který je uzpůsoben práci na menších polích, ale myslím si, že větší VECTOR je správná volba. První rok se chci s novým kombajnem sžít a včas sklidit nejprve vlastní pozemky. Věřím, že pokud nový kombajn zájemci uvidí, bude o sklizňové služby zájem.“

VECTOR 425 používá jeden velký mláticí buben s průměrem 800 mm a šířkou 1 200 mm. Nechybí ani velký separační koš a čtveřice sedmistupňových vytřásadel. Zatížení hlavního mláticího bubnu snižuje nezávisle rotující domlacovací ústrojí, další jeho funkcí je zefektivnění výmlatu. Díky tomu VECTOR 425 nabízí velkou plochu výmlatu, která má vliv na kvalitu výmlatu a nízké ztráty. Plocha mláticího ústrojí činí 1,10 m2. U dvoustupňového systému čištění jsou horní síta vybavena patentovanou technologií, jež zajišťuje rovnoměrnější distribuci toku vzduchu a předchází ulpívání materiálu na sítech. Šestisekční ventilátor je ovládaný z kabiny. Celková plocha sít je 3,59 m².

Zleva – pan Jaroslav Rosol a Tomáš Cimpa
Zleva – pan Jaroslav Rosol a Tomáš Cimpa

Menší model NOVA 330 zamířil na Táborsko, konkrétně k soukromému zemědělci panu Jaroslavu Rosolovi hospodařícímu na 105 hektarech. Než si novou mlátičku pořídil, na internetu zjišťoval reference a obvolával majitele strojů Rostselmash. Všichni mu potvrdili, že mlátička Rostselmash je spolehlivá a bytelná. „Starý kombajn Fortschritt E-516 jsem spravoval průměrně tři až čtyři hodiny denně. A když jsem potřeboval sklízet, měl jsem ho rozbitý,“ uvedl majitel a dodal: „Dospěl jsem k názoru, že než si kupovat za milion stroj dvacet let starý, do kterého nevidím, pořídím si raději nový.“ Spoléhat na služby se mu nechtělo, protože ne vždy přijedou včas sklízet. Podle pana Rosola je NOVA ve srovnání s konkurencí robustní, bytelná a při výrobě nešetří na materiálu. „Už když se podívám do šikmého dopravníku, tak vidím laťky, řemenice apod. z masivního materiálu. Oceňuji sečení Schumacher, které je u všech strojů běžné, mechanické kopírování terénu a absenci velkého množství čidel. Opotřebitelné díly lze koupit všude a nejvíc se mi líbí řemeny, ložiska apod. – jedná se o standardní díly, nikoliv o ‚atyp‘. Spousta věcí je na kombajnu řešena univerzálně. Líbí se mi i motor Cummins, který je ve všech zemědělských a jiných strojích. U nás ho umí servisovat skoro každý. A je to jeden z mála šikovných motorů. U kombajnu mi vyhovuje jednoduchost a také to, že je vybaven pouze funkcemi, které potřebuji. Líbí se mi, že je NOVA vybavena drtičem, díky čemuž nebude více zapotřebí využívat neseného typu za traktorem. Je to tedy pro mě úspora času a energie. Chtěl jsem pětimetrovou lištu, protože u E-516 jsem využíval horskou lištu o šířce záběru 4,6 m. Mám vyzkoušeno, že ve většině případů mohu přejíždět bez sundávání lišty, což je výhoda. Doufám, že se mi sníží ztráty, spotřeba a zvýší se efektivita práce, mlátička by si tak mohla na sebe vydělat,“ vyjmenoval přednosti stroje NOVA její majitel. Pan Rosol by chtěl začít sklízet řepku, trávy a jiné podobné plodiny, které by se starou děravou mlátičkou Fortschritt nebylo možné sklidit. Při srovnání s konkurencí hrál mlátičce Rostselmash do karet poměr kvality, provedení, robustnosti a příznivé ceny.

Model NOVA 330 používá jeden buben s průměrem 600 mm, šířkou 1 185 mm a úhlem opásání 154 stupňů. Dvojsekční mláticí ústrojí s velkou mláticí a separační plochou má velikost 0,93 m3. Jako i u jiných modelů jsou zde čtyřstupňová vytřásadla, dvoustupňový systém čištění s celkovou plochou sít 3,59 m2 a šestisekční ventilátor ovládaný z kabiny.

Financování obou mlátiček bylo řešeno na základě dobrých zkušeností přes Erste Leasing. Užší spolupráce s českým zastoupením firmy Rostselmash nastala počátkem roku 2020 a již se společně podařilo profinancovat několik mlátiček. Noví majitelé mlátiček Rostselmash nabídku služeb Erste Leasing velmi vítají.

Výkonnější modely

Sklízecí mlátičky Rostselmash využívají léty osvědčené technologie s důrazem na jednoduchost, robustnost a mechanické ovládání. V mlátičkách nalezneme nejen spoustu dílů od renomovaných světových výrobců komponentů, ale i originální patentované technologie Rostselmash, které jsou prověřovány v extrémních sklizňových podmínkách. V portfoliu výrobce se nachází daleko více strojů, než jsou dva výše představené.

Pro evropský trh je určen i pětivytřásadlový model ACROS se širším mláticím bubnem a dvoustupňovým čisticím systémem. Mezi volitelnou výbavu mlátičky patří elektrické nastavení sít. Vytřásadla jsou o dvanáct centimetrů prodloužena a jejich „hřebeny“ jsou uspořádány podél toku materiálu, nikoliv příčně, čímž je dosahováno lepší propustnosti zrna a intenzivnějšího separačního procesu – to hlavně při vysoké vlhkosti zrna. Pro náročnější uživatele vyžadující vyšší výkonnost a komfort je tady šestivytřásadlový model RSM161 s patentovaný dvojbubnový systém výmlatu, s hlavním bubnem a domlacečem pro snížení ztrát během sklizně. Mezi nimi je navíc umístěn podavač. Velký průměr bubnů zajišťuje efektivní výmlat a minimální poškození zrna a slámy. Ústrojí též zvládne měnící se množství proudění hmoty během sklizně a zpracuje téměř jakoukoliv plodinu. Další konstrukční řešení minimalizují poškození zrna a zvyšují průchodnost hmoty ústrojím. Pro zastánce axiální sklízecí mlátičky je určen model TORUM. K výmlatu stroj nepoužívá rotor s pevným košem, kde je využívána jen jeho částečná plocha (tak se snižuje výkonnost výmlatu a při sklizni vlhkého materiálu se horní část ucpává), nýbrž rotor s rotujícím košem, jenž zabezpečuje výmlat po celém obvodě, přičemž úhel opásání činí 360°.

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička
Foto: Rostselmash, Tomáš Cimpa

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.