Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

První elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa 3 KR stanovuje nové standardy

Zveřejněno: 1. 2. 2022

První elektro-mechanický secí stroj z produkce firmy Horsch přichází na trh s množstvím inovativních technických řešení. Secí stroj nabízí vysokou variabilitu výsevku a flexibilní rozteč řádků. S integrovanými branami a novými secími botkami dokáže provádět výsev (velkých i malých semen) i za mokrých podmínek na poli.

První elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa 3 KR je určen pro trhy, jako je jižní Německo, Rakousko či Polsko.

Firma Horsch byla doposud známá výrobou pneumatických secích strojů. Vyskytla se však příležitost investovat do prvního elektro-mechanického secího stroje s označením Horsch Versa 3 KR, který vyvinuli dva mladí konstruktéři ve svém volném čase. Vedení společnosti proto v roce 2020 započalo polní testování tohoto stroje, který byl (konkrétně jeho sériové provedení s mnoha technickými vylepšeními) na nedávných tiskových dnech prezentován i novinářům.

Secí stroj Horsch Versa 3 KR se vypořádá s nejrůznějšími typy osiva a plodin

První elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa 3 KR je určen pro trhy, jako je jižní Německo, Rakousko či Polsko. Poptávka po něm totiž přichází především ze zemí, kde mají zkušenosti s provozem rotačních bran, z farem s výměrou od 50 hektarů a od bio pěstitelů, kteří si chtějí mechanický secí stroj vyzkoušet. Secí stroj Horsch Versa 3 KR o hmotnosti tři tuny je kompatibilní s traktory o výkonu od 160 koní a vypořádá se s nejrůznějšími typy osiva a plodin. Jde především o řepku, pšenici, ječmen a luštěniny.

Secí stroj Horsch Versa 3  o hmotnosti tři tuny je kompatibilní s traktory o výkonu od 160 koní a vypořádá se s nejrůznějšími typy osiva a plodin.
Secí stroj Horsch Versa 3 o hmotnosti tři tuny je kompatibilní s traktory o výkonu od 160 koní a vypořádá se s nejrůznějšími typy osiva a plodin.

Elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa 3 KR s třímetrovým pracovním záběrem je posazen na známých rotačních branách Horsch Express. Ty obsahují deset rotorů pro zajištění maximální průchodnosti a dosažení intenzivního zpracování půdy. Zájemci si mohou vybírat ze dvou druhů pěchů. K univerzálnímu použití poslouží ozubený pěchovací válec o průměru 64 cm, naproti tomu do těžkých půd je určen trapézový pěch s průměrem 50 cm a v případě proměnlivých půd se uplatní pěch o průměru 60 cm. Rotační brány, připojované do čtyř upevňovacích bodů, lze od secího stroje také odpojit a využívat je samostatně.

Elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa 3 KR s třímetrovým pracovním záběrem je posazen na známých rotačních branách Horsch Express.
Elektro-mechanický secí stroj Horsch Versa 3 KR s třímetrovým pracovním záběrem je posazen na známých rotačních branách Horsch Express.

Praktické detaily secího stroje Horsch Versa 3 KR

Secí stroj Horsch Versa 3 KR obsahuje několik praktických prvků. V přední části secího stroje se například nachází přihrádka pro ukrytí nástrojů, jako je váha pro určování výsevku či nástroj pro kompletní nastavení všech parametrů secího stroje Horsch Versa 3 KR. Za pomocí univerzálního klíče se dá snadno a rychle nastavit přítlak botky, hloubku setí, výsevek apod. Veškeré manuální ovládání stroje je soustředěno na levé straně. Přes páky lze volit mezi výsevkem nebo kalibrací. Například při přepínání do pozice kalibrace lze vysunout celou plastovou nádobu z útrob secího stroje a vysypat zrna do připraveného pytlíku pro nastavení výsevku. Kalibraci lze provést také pomocí bezplatné aplikace Horsch MobileControl.

Přes páky lze volit mezi výsevkem nebo kalibrací. Například při přepínání do pozice kalibrace lze vysunout celou plastovou nádobu z útrob secího stroje Horsch Versa 3 KR a vysypat zrna do připraveného pytlíku pro nastavení výsevku.
Přes páky lze volit mezi výsevkem nebo kalibrací. Například při přepínání do pozice kalibrace lze vysunout celou plastovou nádobu z útrob secího stroje Horsch Versa 3 KR a vysypat zrna do připraveného pytlíku pro nastavení výsevku.

Chytrým řešením je také elektricky poháněné dávkování Horsch SmartClip. Dávkovače je možné spouštět jednotlivě a pomocí ozubených kol jsou individuálně propojeny s hlavní hřídelí. Bez použití nářadí a zcela individuálně lze výsevní ústrojí jednoduše přenastavit třeba na výsev drobných semen. Systém umožňuje velkou variabilitu výsevku. Flexibilní je i rozteč řádků – nastavit lze 15, 30, 45 cm či 12,5, 25 nebo 37,5 cm. Když secí stroj Horsch Versa 3 KR zjistí, že má tvořit kolejové řádky, automaticky se odpojí tři výsevní botky. Princip systému je stejný jako u jiných secích strojů, stačí navolit rytmus kolejových řádků a stroj se o vše postará. Dávkování se nastavuje podle druhu osiva pomocí šoupátka. Dávkovací kotouče lze bez použití nářadí vyjmout.

Chytrým řešením je také elektricky poháněné dávkování Horsch SmartClip.
Chytrým řešením je také elektricky poháněné dávkování Horsch SmartClip.

Pro zajištění optimální hmotnosti secího stroje Horsch Versa 3 KR (a tak i zachování možnosti agregovat jej s menším traktorem) byla vyvinuta nová dvoudisková secí botka DuoDisc využívající komponenty z osvědčené botky TurboDisc. Secí botka DuoDisc zajišťuje přesné a rovnoměrné uložení osiva. Mezi disky je zachován dostatečně velký prostor, aby za mokrých podmínek nedocházelo k jejich ucpávání. Na botku působí přítlak do 50 kg, což ve většině případů dostačuje, protože seťové lůžko dokonale připraví již zmíněné rotační brány. Poslední segment tvoří prutové zavlažovače. Držák na pruty má pružinové odpružení a lze na něm nastavovat mnoho poloh agresivity zavlačování.

Pro zajištění optimální hmotnosti secího stroje Horsch Versa 3 KR (a tak i zachování možnosti agregovat jej s menším traktorem) byla vyvinuta nová dvoudisková secí botka DuoDisc využívající komponenty z osvědčené botky TurboDisc.
Pro zajištění optimální hmotnosti secího stroje Horsch Versa 3 KR (a tak i zachování možnosti agregovat jej s menším traktorem) byla vyvinuta nová dvoudisková secí botka DuoDisc využívající komponenty z osvědčené botky TurboDisc.

Zásobník na osivo má objem 900 litrů a pomocí nástavce lze jeho objem navýšit na 1 200 nebo 1 500 litrů. Na přání lze stroj vybavit osvětlením WorkLight Pro, které zaručuje optimální osvětlení dávkovacích zařízení.

Do sériové výbavy secího stroje Horsch Versa 3 KR spadá také ISOBUS ovládání přístupné pomocí terminálu traktoru nebo terminálu HORSCH Touch 800 s možností individuální konfigurace zobrazení. Hardware a software stroje pochází přímo od firmy Horsch a vedle SectionControl nově využívá i ovládací koncept I-Manager, který dokáže při dávkování ovládat téměř neomezený počet sekcí a komponent. Zařazení nového ovládacího konceptu je navíc jedním z kroků, kterými chce Horsch dosáhnout svého cíle, a sice zavedení plně diagnostického systému do všech oblastí secí techniky.