Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Řezačka Claas Jaguar 990 Terra Trac ve výročním provedení

Zveřejněno: 20. 12. 2023

Claas položil základ nebývalého úspěchu v segmentu samojízdných sklízecích řezaček, když v roce 1973 uvedl na trh model Claas Jaguar 60 SF. Díky mnoha inovacím a odolné efektivní technice si Jaguar velmi brzy získal nejen renomé, ale také vedoucí postavení na světovém trhu.

Speciální model řezačky Claas Jaguar 990 Terra Trac s grafikou odkazující na výročí.

Stejně jako traktor a sklízecí mlátička je dnes samojízdná sklízecí řezačka klíčovým strojem pro mnoho zemědělců, poskytovatelů služeb a pro celý zemědělský sektor. Zaručuje ideální délku řezanky a zpracování jádra kukuřice, stejně jako špičkovou výkonnost a všestrannost.

Firma Claas se nyní může ohlédnout za půlstoletím samojízdných sklízecích řezaček Claas Jaguar s více než 45 000 vyrobenými kusy. „Již 50 let je Claas Jaguar symbolem inovace, efektivity, produktivity a spolehlivosti a jistě nemá v segmentu sklízecích řezaček po celých těchto pět desetiletí konkurenci,“ říká Dominik Grothe, senior viceprezident pro samojízdné sklízecí řezačky. „Za svou pozici světové jedničky na trhu však Claas nevděčí pouze technologickému pokroku a potažmo vývojářům a zpětné vazbě od našich zákazníků. Velkou zásluhu na tom mají také naši distributoři a servisní partneři, protože sklízecí řezačky jsou klíčovým strojem zejména pro poskytovatele služeb. Vysoce efektivní systém dodávek náhradních dílů a rychlý profesionální servis jsou rozhodujícím faktorem.“

Technologický pokrok a optimální efektivita nejsou jedinými faktory, díky nimž Claas Jaguar dodnes obhajuje své špičkové postavení na trhu. Významnou roli hrají také vysoce kvalitní komponenty s nízkými náklady na opotřebení, prvotřídní servis poskytovaný distributory Claas a rychlá dostupnost dílů. To jsou faktory, na které se zákazníci mohou spolehnout, ať už kupují nové nebo použité stroje. V rámci celosvětové prodejní sítě Claas překračují použité stroje Jaguar hranice států, a dokonce i oceány.

Claas položil základ nebývalého úspěchu v segmentu samojízdných sklízecích řezaček, když v roce 1973 uvedl na trh model Claas Jaguar 60 SF.
Claas položil základ nebývalého úspěchu v segmentu samojízdných sklízecích řezaček, když v roce 1973 uvedl na trh model Claas Jaguar 60 SF.

Jak šel čas s řezačkou Claas Jaguar

Počínaje 70. lety 20. století došlo v souvislosti s rostoucím pěstováním kukuřice a trendem samojízdných strojů k postupnému přechodu od tažených modelů k samojízdným sklízecím řezačkám, k čemuž došlo téměř současně v Severní Americe, Evropě a také v tehdejším východním bloku. Firma Claas vstoupila do tohoto velmi slibně se rozvíjejícího segmentu v roce 1973 s modelem Claas Jaguar 60 SF poté, co dva distributoři předtím z vlastní iniciativy vyrobili první prototypy. Prodej modelu o výkonu 120 koní, při jehož vývoji byly využity klíčové agregáty z taženého sklízeče Claas Jaguar 60 a tehdejších modelů kombajnů, dosáhl v prvním roce 33 kusů a do ukončení výroby v roce 1976 vzrostl na 500 strojů.

Brzy se ukázalo, že zejména poskytovatelé služeb chtějí ještě výkonnější stroj. Odpověď přišla v roce 1975 v podobě modelu Claas Jaguar 80 SF. Nový stroj, vyvinutý v závodě Claas v Bad Saulgau, měl výkon 213 koní. Ve stejné době již Claas vyvíjel nástupce modelu Claas Jaguar 60 SF. Claas Jaguar 70 SF měl větší řezací válec a možnost volby motoru o výkonu 150 nebo 175 koní. Byl uveden na trh v sezóně 1976/77 a mohl sklízet kukuřici s trvalým výkonem 75 tun za hodinu.

10 let po uvedení modelu Claas Jaguar 60 SF na trhu došlo v roce 1983 k obrovskému technologickému skoku v podobě nové modelové řady Claas Jaguar 600, která stanovila nová měřítka výkonu, kvality sklizně i designu. Hlavními novinkami byly detektor kovů a drtič kukuřice. Nejmodernější motory Mercedes-Benz slibovaly vysoký točivý moment při nízké spotřebě paliva. Nová kabina umístěná na silentblocích zajišťovala vynikající ergonomii a zvukovou izolaci. Nová ovládací páka umožňovala ovládat více funkcí, aniž by obsluha musela měnit polohu pravé ruky. Výkon motoru až 300 koní znamenal, že nyní bylo možné používat až šestiřádkové kukuřičné adaptéry, což vedlo k dalšímu výraznému zvýšení efektivity stroje.

V roce 1988 byly provedeny další modernizace modelové řady, které zahrnovaly novou kabinu. Svou premiéru si odbyl také Claas Jaguar 695 MEGA s výkonem 354 koní – šlo o nový vlajkový model úspěšné řady.

Jak šel vývoj samojízdných řezaček Claas Jaguar.
Jak šel vývoj samojízdných řezaček Claas Jaguar.

Uvedení zcela nové modelové řady Claas Jaguar 800 v roce 1994 bylo senzačním počinem, který posunul firmu Claas do nové dimenze výkonnosti a podtrhl její nárok na technologické prvenství. Značka, jež byla s modelem Claas Jaguar 600 lídrem evropského trhu, představovala nyní lídra světového trhu samojízdných sklízecích řezaček. Kromě toho byl Claas Jaguar 880 se svými 481 koňmi v té době nejvýkonnějším sklízečem pícnin na světě. Díky tomu bylo nyní poprvé možné sklízet 8 řádků kukuřice jedinou řezačkou.

V roce 2001 se Claas Jaguar 900 stal prvním modelem překonávajícím hranici výkonu 600 koní. Opět nová kabina s digitálním terminálem a moderní multifunkční ovládací pákou předběhla konkurenci. V roce 2003 přišel na trh ještě výkonnější model o výkonu 623 koní.

Rok 2008 přinesl další skok: novou modelovou řadu Claas Jaguar 900, která posunula hranice výkonnosti ještě výše a v modelu Claas Jaguar 980 se dokonce objevil systém dvou motorů s výkonem až 830 koní. Vrcholem byl nožový buben nové konstrukce V-MAX. Nová generace kabiny poskytla obsluze větší komfort a pohodlí – stejně jako volitelný automatický kamerový a řídicí systém AUTO FILL. Kromě těchto předností řada Claas Jaguar 900 vysoce bodovala díky inteligentnímu systému řízení motoru DYNAMIC POWER. Ten přizpůsoboval výkonovou křivku motoru danému úkolu a při částečném zatížení zajišťoval až 10 % úsporu paliva. Od roku 2012 umožňovala dostupnost volitelného NIR senzoru kromě přesné dokumentace výnosů podle jednotlivých oblastí také kontinuální měření obsahu sušiny a dalších složek. Z výroby byl k dispozici také systém variabilní regulace tlaku v pneumatikách, a to nejen pro hnací nápravu, ale také pro řídicí nápravu, což byla v segmentu sklízecích řezaček jedinečná funkce, která optimalizovala ochranu půdy a zvyšovala jízdní komfort. V roce 2014 se řada těchto prvků objevila i v nové modelové řadě Claas Jaguar 800.

Claas v roce 2015 uvedl na evropský trh technologii sklizně kukuřice Shredlage. V roce 2019 přišly na trh nové kukuřičné adaptéry Claas Orbis. O dva roky později debutovaly u modelu Claas Jaguar 900 automatické funkce CEMOS. Ty přinesly další vylepšení výkonnosti a efektivity „velké“ řady řezaček. Do nabídky přibyly také dva modely s polopásovým podvozkem Terra Trac.

Padesáté výročí výroby řezaček Jaguar společnost Claas oslavila na veletrhu Agritechnica 2023. Na veletrhu představila speciální model Claas Jaguar 990 Terra Trac s grafikou odkazující na výročí. Tento stroj se objeví na předváděcích akcích během roku 2024.