Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

S minimalizací ztrát živin při aplikaci kejdy v Agrobanu Bátka pomůže Holmer Terra Variant 585

Zveřejněno: 19. 11. 2021

Až donedávna aplikovali ve společnosti Agroban Bátka na ornou půdu chlévskou mrvu, která byla v druhé pracovní operaci zpracována do půdy. Společnost se nyní rozhodla investovat do živočišné výroby a takové aplikace hnojiv, která je v souladu s normami, jež vymezují aktuální přípustné hodnoty emisí CO2. Konkrétně byl zakoupen samojízdný stroj Holmer Terra Variant 585 s nástavbou Zunhammer a diskový aplikátor Väderstad Carrier CR X 625.

Společnost Agroban Bátka investovala do samojízdného aplikátoru Holmer Terra Variant 585.

Celková výměra plochy, kterou na Slovensku obhospodařuje zemědělský podnik Agroban Bátka, činí 4300 hektarů. V rámci rostlinné výroby se zde zabývají pěstováním sóji, kukuřice a tvrdé pšenice, letos poprvé zkoušeli na třiceti hektarech pěstovat také ostropestřec mariánský. Zdejší živočišná výroba zahrnuje 1 400 kusů hovězího dobytka a 683 dojnic.

Účinnější aplikace kejdy má pozitivní vliv na půdu i životní prostředí

V Agroban Bátka až donedávna aplikovali na ornou půdu chlévskou mrvu, která byla následně v druhé pracovní operaci zpracována do půdy. Před časem se navíc rozhodli investovat do živočišné výroby a takové aplikace hnojiv, jež bude v souladu s normami, které specifikují nové požadavky na emise CO2. Z chlévské mrvy proto společnost přešla na aplikaci kejdy, přičemž z hlediska ztrát živin se jako nejvhodnější metoda zapravení kejdy jeví její aplikace pod povrch půdy. Tento způsob snižuje riziko negativního působení zemědělské výroby na životní prostředí (omezuje ztráty amoniaku do ovzduší, zhutňování půdy a snižuje uhlíkovou stopu spojenou s transportem velkého množství kapalin).

Z chlévské mrvy společnost přešla na aplikaci kejdy, přičemž z hlediska ztrát živin se jako nejvhodnější metoda zapravení kejdy jeví její aplikace pod povrch půdy.
Z chlévské mrvy společnost přešla na aplikaci kejdy, přičemž z hlediska ztrát živin se jako nejvhodnější metoda zapravení kejdy jeví její aplikace pod povrch půdy.

Společnost přešla z aplikace chlévské mrvy na aplikaci kejdy. Kejda bude odváděna do uzavřeného kanálu a dávkována do bioplynové stanice, aniž by docházelo k úniku CO2 do ovzduší. Z uzavřeného koncového skladu bioplynové stanice pak dojde k jejímu transportu do aplikátoru. V tu chvíli už jde o tekuté organické hnojivo, které se pak aplikuje pod povrch pomocí diskového aplikátoru, který je součástí stroje,“ uvedl jednatel společnosti Štefan Greguš. V budoucnu chce společnost aplikovat kejdu na pozemek variabilně na základě výsledků z půdních rozborů, které nedávno provedla.

Z výše zmíněných důvodů společnost investovala do samojízdného aplikátoru Holmer Terra Variant 585 s nástavbou Zunhammer o objemu 21 000 litrů a zakoupila rovněž diskový aplikátor Väderstad Carrier CR X 625 s pracovním záběrem 6,25 metrů. Ten je používán při zapravování kejdy na orné půdě. Jeho disky jsou rozmístěny do tvaru písmene X, což umožňuje vzájemnou kompenzaci bočních sil. Křížové rozestavení disků také zaručuje, že stroj jede vždy klidně a v přímé linii za strojem. Aby bylo možné kejdu aplikovat i do travního drnu, tak vedení společnosti zvažuje také investici do speciálního injektoru. Stroje dodala společnost AGROTECHNIKA ve spolupráci s česko-slovenským zastoupením Holmer CZ.

Společnost AGROTECHNIKA se sídlem ve Zvolenu a provozovnou ve Pstruši působí na trhu se zemědělskou technikou od roku 2018. Skládá se z týmu zkušených pracovníků s vynikajícími odbornými a praktickými znalostmi. Aktivním prodejem zemědělských strojů se zabývá od roku 2019. Je autorizovaným zástupcem společnosti Zetor Tractors na středním Slovensku. Společnost zajišťuje dodávky zařízení, jež exportuje z Polska, od tamních malých výrobců, kteří se zaměřují na uspokojení poptávky malých a středních zemědělců. Postupně, jak se firma rozrůstala, se začala zaobírat také obchodem s profesionální technikou DEUTZ-FAHR, teleskopickými manipulátory MERLO, dopravní technikou ANNABURGER, mulčovači MUTHING, stroji na zpracování půdy HE-VA, komunální technikou AGROMETALL a v neposlední řadě technikou HOLMER. Jejím prioritním cílem je poskytovat komplexní služby, prodej a servis ve vysoké kvalitě pro zemědělská družstva, soukromé zemědělce, obcím a soukromým společnostem zabývajícím se rostlinnou nebo živočišnou výrobou.

Holmer nezaváhá ani v nejtěžších podmínkách

Na rozdíl od soupravy složené z traktoru a cisterny s aplikátorem se samojízdný stroj Holmer Terra Variant může pyšnit lepší obratností, a hlavně menším utužováním půdy. To vše díky velkým pneumatikám a možnosti provozu v režimu krabí chod. Tento jízdní režim také přispívá ke stabilitě vozidla při jízdě na svazích. Obě planetové nápravy s nosností 25 tun jsou navíc řízené (pro lepší obratnost). Tyto vlastnosti spolu s technickými parametry (objem nádrže, výkon apod.) byly důvodem, proč se Agroban Bátka při výběrovém řízení rozhodl právě pro tento typ stroje značky Holmer. Provozovat jej bude v rozmanitých podmínkách. Zdejší obhospodařované plochy se totiž vyznačují jak rovinatým, tak kopcovitým terénem, a pojímají půdy různých druhů – písčité i těžké.

Ihned po dodání byl holmer intenzivně zapojen do provozu. A již po několikaměsíčním používání vedení společnosti i obsluha konstatují, že jsou s vozidlem spokojeni. Zejména si pochvalují výkon motoru, spolehlivost stroje a jednoduchou údržbu. „Holmer se stal vítězem výběrového řízení. Za těch několik měsíců, co ho používáme, jsme se o jeho výhodách přesvědčili na vlastní kůži. Jde například o snadné ovládání, snížené náklady na údržbu, dokonalé rozložení hmotnosti, výkon motoru dostačující pro všechny u nás prováděné činnosti, přenos síly na podložku, komfort řidiče, odpruženou přední nápravu, hydrodynamické uložení kabiny, jednoduchost stroje spojenou s jeho spolehlivostí, nízkou spotřebu paliva a sání kejdy při volnoběžných otáčkách motoru, které snižuje spotřebu paliva,“ vyjmenoval Greguš.

Nezávisle na tom, kde se přívozní prostředek nachází, si k němu Holmer Terra Variant vždy najde cestu – za pomocí 5,70 m dlouhé a 158° bočně výkyvné sací trubce s automatickým zastavením plnicího procesu.
Nezávisle na tom, kde se přívozní prostředek nachází, si k němu Holmer Terra Variant vždy najde cestu – za pomocí 5,70 m dlouhé a 158° bočně výkyvné sací trubce s automatickým zastavením plnicího procesu.

Holmer Terra Variant 585 je osazen motorem Mercedes-Benz o výkonu 585 koní, tedy nepatrně slabším, než nalezneme ve vlajkovém modelu Holmer Terra Variant 650. Podle dosavadních zkušeností zvládá i práci v nejtěžších polních podmínkách při nízkých otáčkách a citelný je i značný krouticí moment. Obsluha si chválí dobře sladěný pohon s převodovkou, díky čemuž stroj nezaváhá ani v mokru nebo v případech, kdy je provozován na těžké půdě. Stroje Holmer Terra Variant obecně vynikají svou schopností bezproblémově a spolehlivě aplikovat hnojivo v kopcovitém či těžším terénu, kde jsou kladeny obzvláště vysoké nároky na optimální využití výkonu stroje a spolehlivost fungování pohonů. Pro stabilnější jízdu ve svažitém terénu přijde vhod odpružení přední nápravy se svahovou vzpěrou a automatickou regulací úrovně. K pohodlné jízdě přispívá velký rozvor stroje. Motor je spojen s převodovkou s řazením pod zatížením, jež nabízí 18 rychlostních stupňů dopředu a 6 rychlostních stupňů vzad. Stroj dosahuje maximální silniční rychlosti 40 km/h, která urychluje přesuny na vzdálenější pozemky.

Nepřetržitý provoz s Holmer Terra Variant 585

Holmer Terra Variant je ideálně uzpůsoben pro rychlou aplikaci tekutých hnojiv. V případě Bátky, stíhá-li se návoz kejdy, lze ve standardním režimu podle vlastníka aplikovat za jednu směnu (12 hodin) až 1 100 m³ kejdy. Aktuální průměr činí 800–900 m³ za směnu. Množství hnojiva v dávce se odvíjí od obsahu živin v materiálu, zpravidla je to 25 až 30 m³/ha. Zajímavým ukazatelem je také spotřeba paliva – zhruba 4 dcl na m³ aplikované kejdy.

Holmer Terra Variant 585, vybavený čerpadlovým systémem Vogelsang s řeznou jednotkou a průtokem 9000 l/min (při volnoběžných otáčkách), dokáže naplnit nádrž za dvě minuty.
Holmer Terra Variant 585, vybavený čerpadlovým systémem Vogelsang s řeznou jednotkou a průtokem 9000 l/min (při volnoběžných otáčkách), dokáže naplnit nádrž za dvě minuty.

Návoz kejdy ke stroji obstarávají tahače s cisternami, které umožňují transport velkých objemů tekutých hnojiv a pokud to podmínky dovolují, umožňují plnění nádrže aplikátoru z pozemní komunikace. Terra Variant 585, vybavený čerpadlovým systémem Vogelsang s řeznou jednotkou a průtokem 9000 l/min (při volnoběžných otáčkách), dokáže naplnit nádrž za dvě minuty. Nezávisle na tom, kde se přívozní prostředek nachází, si k němu Holmer Terra Variant 585 vždy najde cestu – za pomocí 5,70 m dlouhé a 158° bočně výkyvné sací trubce s automatickým zastavením plnicího procesu. Při naší návštěvě byl stroj řízen satelitní navigací Trimble (jako jedna z mála podporuje krabí chod), která se uplatní i při noční aplikaci. Pracovalo se nepřetržitě 24 hodin denně. Přesazené jízdě je uzpůsoben i zadní tříbodový závěs stroje. Disponuje funkcí odlehčování a přitlačování, patří do kategorie IV a je oboustranně hydraulicky otočný. Vyroben byl speciálně pro přímé zapravování hnojiva do půdy.

Zkosená kapota zajišťuje pracovníkovi obsluhy dobrý výhled ven. V noci přijde vhod až 31 LED světlometů. Interiér odpružené kabiny poskytuje dostatek prostoru a pohodlí při dlouhém pracovním nasazení, a to nejen díky speciálně vyrobené aktivní sedačce pro tento typ stroje. Ovládání vozu probíhá prostřednictvím multifunkční loketní opěrky s joystickem, otočným ovladačem a množstvím spínačů. O zobrazování všech důležitých provozních informací se stará dvanáctipalcový dotykový terminál EasyTouch. Nástavba je opatřena ISOBUS ovládáním. Pro co největší přehled o okolí stroje je k dispozici kamerový systém.