Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

SaMASZ vyrobil 200 000 strojů. Co nového vyvíjí?

Zveřejněno: 14. 8. 2023

Ve společnosti SaMASZ proběhlo slavnostní otevření nového skladu a laserové haly. Investice stála 11 milionů zlotých a moderní zařízení pro automatizaci procesů zpracování oceli 51 milionů zlotých. Souběžně se zvyšováním výrobní kapacity probíhá ve firmě SaMASZ digitální transformace.

Žací stroj SaMASZ.

V současné době továrna SaMASZ v Zabłudowě zaměstnává přibližně 1 000 zaměstnanců – z toho 100 žen a 250 absolventů vysokých škol. Za celou svoji existenci vyrobila společnost SaMASZ již 200 000 strojů.

V současné době je celková plocha výrobních hal závodu SaMASZ 3 ha. Nejnovější, skladovací a laserová hala, vybavená skladem plechů a stroji pro laserové řezání s automatizací nakládky, vykládky a třídění, má rozlohu 4 000 m2.

SaMASZ v Zabłudowě vyrábí techniku pro sklizeň pícnin (73 % podílu ve výrobě), komunální stroje (13 %) a techniku pro zimní údržbu (9 %).

„Jsme v procesu digitální transformace a implementace konceptu Průmysl 4.0 a 5.0, jehož hlavními pilíři jsou lidé, procesy a technologie. V rámci těchto aktivit rozvíjíme digitální dovednosti, využíváme řešení umělé inteligence, analýzu dat, cloud computing, internet věcí a automatizaci procesů,“ uvádí výrobce v tiskové zprávě. Výsledkem těchto změn má být inteligentní továrna – "smart factory", v jejímž rámci bude fungovat integrovaný IT systém pokrývající všechna oddělení společnosti SaMASZ. Výrobce chce mít pod kontrolou, co se s daným výrobkem děje od jeho vzniku až po jeho konec životnosti. Díky tomu bude mít všechny informace o výzkumu, výrobních procesech a strojích v jednom digitálním prostředí.

Ve výzkumném a vývojovém centru SaMASZ pracuje v současné době 80 lidí na nových strojích. V současné době je v různých fázích realizace 40 projektů. Mnohé z nich zahrnují systémy, které stroje SaMASZ posunou na novou technologickou úroveň:

  • systém, který monitoruje množství sklizené úrody v reálném čase;

  • systém mapování polí včetně informací o výnosu;

  • systém řízení strojů založený na sběrnici LOADSENS/ISOBUS

  • systém, který sleduje provozní parametry stroje a autodiagnostiku informující o opotřebení spotřebního materiálu.

Nabídka společnosti SaMASZ v současné době zahrnuje 300 strojů. Dostávají se na 70 trhů po celém světě, kde se prodávají prostřednictvím sítě obchodních partnerů. V České republice společnost zastupuje firma N&N Košátky s.r.o.