Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Účinnější fermentační proces uvnitř balíku. Lis McHale Fusion 3 Plus umožňuje balení výhradně do fólie

Zveřejněno: 14. 12. 2020

Firmy Manatech CZ a Pekass uspořádaly v září společný Luční den. Akce proběhla v blízkosti Jiřic na Vysočině a představily se na ní traktory JCB Fastrac v agregaci se stroji irského výrobce McHale. Návštěvníci Lučního dne nejenže všechny soupravy viděli v akci, ale mohli si je také vyzkoušet. Techniku McHale představil Ing. Miloš Lesina, ředitel společnosti Manatech CZ, která tyto stroje do České republiky dováží. Následující řádky jsou věnované lisu McHale Fusion 3 Plus.

JCB Fastrac v agregaci s McHale na Lučním dni 2020

Lisování kvalitních balíků senáže je výzvou a pokud bojujete s tím, jak vyrobit válcový balík, který by nenasál nežádoucí vzduch, zajímavou volbou může být profesionální lis McHale Fusion 3 Plus. McHale Fusion 3 Plus je lisem třetí generace a jde o kombinovaný typ, který využívá nejen klasickou pevnou lisovací komoru, ale také vestavěnou baličku s ovíjecím mechanismem. Stroj je opatřen několika desítkami ochranných patentů, z nichž nejzajímavější je dělená komora na tři díly, která tvoří utužené balíky a zajišťuje jejich rychlé vyklopení.

V praxi patří McHale Fusion 3 Plus k nejvhodnějším lisům pro práci na strmých pozemcích. Při práci v kopcovitém terénu je předností jeho koncepce. Jednou z několika výhod tohoto stroje je fakt, že se zabalený balík do fólie nemusí ihned vyklápět, ale lze ho ponechat na stole a vyklopit až společně s druhým balíkem na rovné ploše.

Jeden typ obalového materiálu přináší řadu výhod

Zatímco předešlé generace lisů Fusion lisovaly a ovíjely balíky jako každé jiné lisy různých značek (prvním krokem procesu bylo ovinutí balíků do sítě v lisovací komoře a následovalo ovinutí do obalu na stole baličky), u lisu Fusion 3 Plus už tomu tak není – balík je zabalen výhradně do fólie. To přináší řadu výhod. V první řadě lze obal, na rozdíl od sítě, natáhnout pod větším tlakem při balení balíku v lisovací komoře, díky čemuž nedochází k zpětnému nasátí vzduchu. Tím je zajištěna větší vzduchotěsnost, a tudíž fermentace v balíku. Senzory lisu automaticky přizpůsobují napnutí folie v závislosti na aktuální podmínky. Povrch balíku je už v lisovací komoře téměř celý obalen do fólie. Fólie navíc v zimním období, na rozdíl od sítě, nepřimrzne k materiálu, a tak při jejím strhávání nedochází k velkým ztrátám cenného krmiva. V neposlední řadě je díky využití jediného typu obalového materiálu snazší i třídění a recyklace obalů.

McHale Fusion 3 Plus je kombinovaný lis, který využívá nejen klasickou pevnou lisovací komoru, ale také vestavěnou baličku
McHale Fusion 3 Plus je kombinovaný lis, který využívá nejen klasickou pevnou lisovací komoru, ale také vestavěnou baličku

Ačkoli v textu vyzdvihujeme přednosti ovíjení do fólie, klasické ovíjení do sítě není zcela zapovězeno a pokud je majitelem stroje preferováno, lze senáž též obalit sítěmi. Přístup k rolím obalového materiálu usnadňují kryty s plynovým vzpěrami a design stroje.

Vše pro komfort obsluhy

Sběr materiálu z řádku obstarává sběrací ústrojí s pozinkovaným povrchem vybavené bočním šnekovým mechanismem, který zajišťuje plynulý přívod materiálu do řezacího zařízení. Sběrač má šířku 2,1 metrů, a tak zvládne sbírat i hmotu z nejširších řádků. Model prezentovaný na Lučním dni byl vybaven řízeným sběračem, je však možné zvolit i neřízený. Pan Lesina ale doporučuje do podmínek českého zemědělství řízený typ sběrače, který se postará o kvalitní sběr senáže i slámy bez nečistot. Řezací ústrojí za rotorem prezentovaného lisu disponovalo 25 noži (s teoretickou délkou řezanky 46 mm). Po zapnutí se řezací ústrojí přibližuje k ose rotoru, aby byla zajištěna stálá kvalita řezu. Volit lze i sadu s možností výsuvu 0, nebo 12, nebo 13 nožů. Nože jsou jištěny hydraulicky a mechanicky.

Lisovací komora vytváří prostřednictvím 18 mačkacích válců z vysokopevnostní oceli balíky o rozměru 1,23 × 1,25 metrů. Vyrábí se i varianta lisu s variabilní komorou, jež produkuje balíky o rozměrech od 0,6 do 1,68 metrů. Lisování neprobíhá vždy v ideálních podmínkách, sběr není pokaždé realizován v rovnoměrných řádcích; aby bylo proto zamezeno ucpání lisu, je vybaven sklápěcí podlahou, která umožňuje v případě potřeby lis urychleně znovu zprovoznit.

O ovíjení fólií se stará vertikální balicí mezikruží vybavené dvěma napínači
O ovíjení fólií se stará vertikální balicí mezikruží vybavené dvěma napínači

Při přesunu balíku z lisovací komory na stůl baličky nemusí obsluha provádět žádné úkony navíc. Přesun je prováděn během otevírání a zavírání lisovací komory a ani při tomto procesu není snížen výkon stroje. Balík je po celou dobu přemisťování stabilizován bočnicemi komory a přesouván přes nápravu lisu, čímž jsou redukovány rázy přenášené na lis a traktor. Tento přesun má výrobce patentovaný a díky němu je lis konstrukčně jednoduchý, jen s minimem pohyblivých částí a elektronických systémů. O ovíjení fólií se stará vertikální balicí mezikruží vybavené dvěma 750 mm napínači, které během přibližně 20 sekund aplikují 4 vrstvy fólie a během přibližně 30 sekund 6 vrstev fólie. Ložiska a řetězy jsou mazány centrálně, navíc jsou v namáhaných místech zesíleny.

Jedna náprava lisu, na rozdíl od dvou, nepoškozuje travní drn při otáčení, a je proto šetrná k povrchu půdy, k čemuž navíc přispívají i kola s nízkotlakými pneumatikami o šířce 650 mm, na přání pak 700 mm.

Lisovací komora vytváří prostřednictvím 18 mačkacích válců z  vysokopevnostní oceli balíky o  rozměru 1,23 × 1,25 metrů. Vyrábí se i varianta lisu s  variabilní komorou
Lisovací komora vytváří prostřednictvím 18 mačkacích válců z vysokopevnostní oceli balíky o rozměru 1,23 × 1,25 metrů. Vyrábí se i varianta lisu s variabilní komorou

Většina funkcí lisu je automatizována. Barevný dotykový monitor v kabině informuje o tom, v jakém stádiu je lisování či balení. A aby měla obsluha dokonalý přehled, v lisovací komoře, stejně jako u ovíjecího mechanismu, se nachází kamery, které lze provozovat v automatickém či manuálním režimu. Výstup z kamer je promítán na jediném monitoru, obsluha tedy není neefektivně zahlcována informacemi z jiných obrazovek. K dispozici jsou i systémy, které monitorují a zaznamenávají hmotnosti balíků, informace, zda je balík zabalen či nikoliv, jestli byla použita síť či fólie, zda byl materiál řezán a jakou má hmotnost a vlhkost. Zaznamenané informace lze vytisknout na tiskárně. Do výbavy na přání patří i zařízení pro stavění balíků na čelo, aby se například zamezilo jejich kutálení po pozemku.

Technika McHale představená na Lučním dni

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička, McHale

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.