AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Skuteční všeumělové, Kramer uvedl na trh nové kompaktní nakladače KL12.5 a KL14.5

Zveřejněno: 6. 8. 2020

Nové kompaktní kolové nakladače KL12.5 a KL14.5 zaujmou svou výkonností a komfortními funkcemi. Oba tyto modely si zachovávají tradiční koncepci řízení všech kol a budou vždy po ruce i v omezených prostorech chlévů při každodenním použití v zemědělských provozech.

Kramer uvedl na trh nové kompaktní nakladače KL12.5 a KL14.5

Kramer-Werke GmbH od nynějška nabízí dva zcela nové modely kompaktních kolových nakladačů s různým výkonem, plnící emisní normu V. V první řadě mininakladač KL12.5 se může pochlubit motorem Yanmar s 18,5 kW/ 25,2 k, překlopným zatížením 1 140 kilogramů a vlastní hmotností 1 920 kg. Společnost mu dělá výkonnější kolega, nový model KL14.5. U něj naleznete také spolehlivý motor Yanmar, avšak s navýšeným výkonem na 28,5 kW/ 38,8 k. Provozní hmotnost je 2 070 kg a díky tomu je překlopné zatížení na úrovni 1 400 kilogramů. U obou modelů nejdete kompletně novou kabinu i s několika komfortními funkcemi, které dříve byly u této kategorie z říše snů.

S šířkou pouhých 1,26 metru a výškou něco přes 2 metry jsou konstruovány pro nízké vjezdy stájí a úzké průjezdy a tím jsou předurčené pro roli nejpoužívanějšího stroje na farmě s živočišnou produkcí. Legendární koncepce pevného rámu je zachována i u této velkosti strojů, což jim dává výhodu robustní konstrukce, ale také stability stroje. Oba stroje mají v základu řízení všech kol, které stojí vynikajícím poloměrem otáčení, kdy se i v omezených prostorech otočíte „na koruně“. To vše je doplněno volitelnými typy řízení, tzn. řízením pouze předních kol nebo krabím chodem, které můžete poprvé v historii využít i u této velikosti nakladačů. Krabí chod využijete pro všechny práce, kde se pohybujete ve stísněném prostoru nebo také jízdě podél stěny během kydání. Díky tomu je snazší vyhýbání se překážkám při vyhrnování a lépe se také udržuje linie vyhrnování podél stěny. Jednoduchý a rychlý přechod mezi řízením všech kol, řízení pouze předních kol a krabím chodem se provádí jednoduchým mechanickým voličem.

Zcela nově navržená kabina poskytne vynikající pohodlí, což právě v této kategorii nakladačů nebývá obvyklé. Vše je na dosah a dobře padne do ruky. I když nakladač sám se chlubí právě malými rozměry, v kabině je místa víc než dost i pro statnější zemědělce. Široký vstup s přídavným schůdkem zajišťuje pohodlné a především bezpečné nastupování a vystupování. K tomu přispívá i nastavitelný sloupek řízení (volitelně), jehož odklopení usnadňuje usazení v kabině a umožňuje kromě toho ještě nastavení volantu na míru řidiči. Dostatečně velká okna v kombinaci s důmyslně umístěnými prvky kabiny a sedadla stojí za vynikajícím výhledem na nářadí a kolem stroje. Velké okno na pravé straně je možno již tradičně jako u všech nakladačů Kramer otevřít o 180 stupňů. Dodatečně k tomu je možné na levé straně kabiny zajistit celé dveře ve 180°. Zcela nově navržená boční konzola získala kromě mnoha funkčních prvků i spoustu odkládací plochy. Všechny důležité spínače se nacházejí v dosahu pravé ruky. Stejně tak je bez potíží přístupný i volič stylu jízdy (Smart Driving PRO), který je k dispozici na přání.

Nový model kolového nakladače KL14.5 je v základu vybavený motorem Yanmar s 28,5 kW / 38,8 k. Zpracování výfukových plynů probíhá přes DOC a DPF. Na přání je kolové nakladače možné doplnit systémem zvaným Smart Driving PRO. Za tím se skrývají 3 režimy jízdy, které řidiče nabízejí různé chování stroje pro rozmanité podmínky, ulehčí práci a ještě ušetří palivo. V režimu Power je k dispozici plný výkon motoru, což oceníte především při kydání. Ve srovnání s režimem Power jede stroj v režimu Eco při stejné rychlosti jízdy se sníženým počtem otáček. S cílem snížení hladiny hluku a úspory paliva se tento režim jízdy hodí především pro stohovací práce, při kterých není zapotřebí plná výkon motoru. Třetí režim jízdy představuje další možnost známé funkce „plazivých rychlostí“. Tu je možné ovládat plynovým pedálem. Tedy máte možnost rychlost pojezdu, při volně nastavitelných otáčkách motoru, určovat nejen pomocí ručního regulátoru, ale dodatečně také pohodlně a citlivě pomocí plynového pedálu. Tento režim jízdy se nejvíce hodí pro použití s aktivním nářadím jako například s mulčovačem nebo se zametačem. Rychlost tak lze pomocí plynu po krůčcích přizpůsobit podmínkám práce. Rychlý přechod mezi těmito třemi uvedenými režimy jízdy je kdykoli možný jednoduchým stiskem tlačítka. Kolový nakladač KL14.5 vám také na přání umožňuje zesílenou hydrauliku Powerflow pro aktivní nářadí, která se skvěle doplňuje se třetím režimem jízdy.

Nadále zůstává zachován i známý rychloupínací systém Kramer. Prověřená Z-kinematika stojí za tím, že i nevelký nakladač vyniká nejen vysokou zdvihací, ale také trhací silou. Vítaným usnadněním při časté výměně nářadí je vizuální ukazatel polohy lopaty a vidlí.

Kramer nedávno také představil inovované teleskopické manipulátory.

Přečtěte si také

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Kramer

1) z podkladů Kramer


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.