Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

Strip-till secí stroj SUMO DTS reaguje na současný stav českého zemědělství

Zveřejněno: 12. 1. 2024

SUMO je anglickým výrobcem strojů na zpracování půdy a setí. Ve svém sortimentu má mimo jiné čtyřmetrový strip-till secí stroj SUMO DTS.

Traktor Case IH Optum 300 s čelním zásobníkem a secím strojem SUMO DTS 4.

„Strip-till neboli technologie pásového zpracování půdy je metoda založená na zpracování půdy pouze v pásech, kde následně dochází k výsevu,“ uvedl produktový manažer na stroje SUMO Ing. Jan Nedoma ze společnosti AGRI CS, která tyto stroje dováží do České republiky a dodal: „Technologie strip-till přináší úsporu času tím, že zakládáme nové porosty přímo do strniště. Ušetříme tím několik přejezdů, v průměru se jedná časově o 60 minut na hektar. Přináší také úsporu nákladů. Snížením počtu přejezdů po poli se sníží spotřeba nafty a zaměstnanci pracují méně hodin, což v přepočtu může snížit náklady o 2 000 kč na hektar.“

Kromě svažitých pozemků tato technologie nachází vysoké uplatnění v oblastech srážkových stínů. Tím, že nedochází k celoplošnému zpracování půdy, ale pouze k neinvaznímu podrytí půdy v pásech, dochází k úspoře vláhy. „Je to až 100 mm vody, kterou uspoříme tím, že provádíme výsev jedním přejezdem přímo do strniště. Redukované zpracování půdy nám přináší i to, že necháváme v nezpracovaných pásech život v půdě. Proto se tato technologie uplatňuje i v regenerativním zemědělství,“ doplnil Jan Nedoma.

Na přiloženém videu můžeme vidět ukládání osiva pšenice ozimé přímo do strniště. Výsev byl prováděn na Benešovsku. Soupravu tvořil traktor Case IH Optum 300 s čelním zásobníkem a secím strojem SUMO DTS 4. Čelní zásobník SUMO je přetlakový a má objem 1 900 litrů. Pod ním se nachází patentované výsevní ústrojí ORGA, které dokáže plynule dávkovat osivo či hnojivo od 0,5 kg do 350 kg/ha. Z čelního zásobníku se osivo do rozdělovací hlavy dostane přenosovou rourou.

Ukládání osiva pšenice ozimé přímo do strniště pomocí strip-till secího stroje SUMO DTS 4.
Ukládání osiva pšenice ozimé přímo do strniště pomocí strip-till secího stroje SUMO DTS 4.

Pro zajištění optimálního kopírování terénu je SUMO DTS 4 tvořen pracovními vozíky umístěnými na paralelogramu. Na každém vozíku se nachází pracovní tělesa. Prvním z nich je řezací koltr sloužící na proříznutí strniště posklizňových zbytků či meziplodiny. Dalším pracovním tělesem je podrývací dláto. To může být nastaveno až na hloubku zpracování půdy do 30 cm. Jeho úkolem je odstranit zhutnělé vrstvy půdy. Poté, co tato tělesa půdu ozdraví, následuje výsev osiva, osiva druhé plodiny nebo hnojiva. Po umístění osiva do půdy následuje jeho překrytí zeminou. To zabezpečuje dvojice ozubených disků. Posledním pracovním tělesem jsou dvojice pneumatik pro zpětné zamáčknutí půdy. Tím je zabezpečen dokonalý kontakt osiva s půdou. Z bezpečnostních důvodů jsou tyto pneumatiky naplněné pěnou, nehrozí jejich propíchnutí.

Rozteč jednotlivých pracovních vozíků od sebe je 33 cm. Secí stroj SUMO DTS 4 ve videu má na secí radličce dvoupáskovou secí botku rozdělující osivo do dvou pásků ve vzdálenosti 12 cm od sebe. To znamená, že výsledný porost je situován tak, že se střídá 12 cm a 21 cm. Pokud vyséváme například řepku nebo kukuřici, lze dvoupáskovou secí botku vyměnit za jednopáskovou a osivo umisťovat přímo nad podrytou oblast s roztečí 33 cm od sebe.

Secí stroj SUMO DTS 4 je také vyráběn v nesené verzi se záběrem 3 metry a zásobníkem vzadu nebo v tažené verzi do záběru až 9 metrů.