Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Technika překonala člověka, na úroveň systému Claas CEMOS nedosáhli ani ti nejlepší traktoristé z různých států

Zveřejněno: 6. 1. 2021

V komplexním testu provedeném Německou zemědělskou společností (DLG) systém Claas CEMOS určený pro traktory prokázal svou vynikající schopnost zvyšovat celkovou efektivnost traktoru s připojeným nářadím. U soupravy byl při provádění kultivace půdy zaznamenán až 21% potenciál optimalizace.

V první části testu měla obsluha možnost upravit (jak uznala za vhodné – bez použití systému CEMOS) příslušná počáteční nastavení, jako je volba vhodného závaží, nastavení motoru či tlaku v pneumatikách, a to na dvou traktorech Claas Axion 870 CMATIC

V polovině září se na velké farmě v Sasku-Anhaltsku (Německo) sešlo deset zkušených traktoristů z Německa, Francie, Polska a Dánska. Cílem bylo postavit se proti asistenčnímu systému CEMOS určeného pro traktory firmy Claas. Na test dohlíželi zkušení inženýři z DLG Test Centre Machinery a Farm Inputs. Za úkol měli měřit pojezdovou rychlost a spotřebu paliva. Byl zdokumentován také způsob, jakým obsluha jednotlivých strojů i systém CEMOS upravovali nastavení stroje během testovacích jízd.

V polovině září se na velké farmě v Sasku-Anhaltsku (Německo) sešlo deset zkušených traktoristů z Německa, Francie, Polska a Dánska
V polovině září se na velké farmě v Sasku-Anhaltsku (Německo) sešlo deset zkušených traktoristů z Německa, Francie, Polska a Dánska

Testované traktory byly agregovány s kultivátory. Mělké i hluboké zpracování půdy probíhalo na písčitohlinitých půdách po dobu tří dnů.

Dynamicky se učící systém CEMOS

Než rozepíšeme průběh testu, uveďme, jak vlastně systém CEMOS funguje. Jeho fungování lze rozdělit do tří fází. První z nich je příprava na farmě: „Na základě zvoleného nářadí a zamýšleného použití na poli navrhuje CEMOS řidiči už na farmě nutná přídavná závaží a optimální tlak v pneumatikách. Dynamicky se učící systém sbírá další naměřené hodnoty během práce a přizpůsobuje svoje návrhy dalšímu použití,“ uvádí Claas. Druhou fází je základní nastavení na poli: „Integrovaná databáze znalostí systému CEMOS vysvětluje základní nastavení nářadí krok za krokem s ilustrovanými pokyny. Aktuálně existují asistenční systémy pro všechny pluhy. Další pracovní nářadí bude následovat v blízké budoucnosti,“ uvádí Claas. Třetí fází je optimalizace během práce: „Dialog optimalizace je spuštěn řidičem na poli. CEMOS kontroluje všechna základní nastavení a předkládá návrhy cílů ‚výkonu‘ a ‚účinnosti‘, které může řidič přijmout nebo odmítnout. Po každé změně nastavení a po zkušební jízdě CEMOS signalizuje, zda a jak se zlepšil plošný výkon a spotřeba paliva,“ uvádí Claas.

S aktivovaným i deaktivovaným systémem

V první části testu měla obsluha (zemědělci a zaměstnanci podniků služeb) možnost upravit (jak uznala za vhodné – bez použití systému CEMOS) příslušná počáteční nastavení, jako je volba vhodného závaží, nastavení motoru či tlaku v pneumatikách, a to na dvou traktorech Claas Axion 870 CMATIC. Firma Claas proto nabídla jednak své traktory (s integrovaným systémem pro úpravu tlaku v pneumatikách CTIC 2800), jednak několik druhů závaží. Úpravy pak obsluha mohla provádět i během jízdy. Vše pokračovalo až do doby, kdy si všichni byli jistí, že mají traktor dobře optimalizovaný pro práci s kultivátorem v daných podmínkách. Mnozí účastníci si ještě před testem sami nastudovali problematiku optimálního nastavení traktoru a nářadí - pokud jde o spotřebu a točivý moment, optimální rozsahy otáček motoru a pracovní rychlosti. Claas v tiskové zprávě uvádí, že šlo o skutečné profesionály.

Po úspěšném dokončení testovacích jízd byly zaznamenané hodnoty analyzovány a vyhodnoceny v testovacím centru DLG
Po úspěšném dokončení testovacích jízd byly zaznamenané hodnoty analyzovány a vyhodnoceny v testovacím centru DLG

Poté se všechny zkušební jízdy opakovaly již s aktivovaným systémem CEMOS. Obsluha traktorů na základě doporučení systému provedla optimalizaci nastavení traktoru. I v tomto případě tedy proběhla změna tlaku v pneumatikách, výměna závaží atd.

Vyšší plošný výkon se sníženou spotřebou nafty

Po úspěšném dokončení testovacích jízd byly zaznamenané hodnoty analyzovány a vyhodnoceny v testovacím centru DLG. Došlo k jejich porovnání a zprůměrování, aby poskytly celkové hodnocení. Výsledek je následující:

Jen díky systému CEMOS a vhodné úpravě tlaku v pneumatikách bylo dosaženo snížení spotřeby nafty až o 16,8 % při současném zvýšení plošné výkonnosti o 16,3 % (u 80 % obsluh). Claas uvádí, že pokud údaje vsadíme do dlouhodobějšího horizontu, kdy traktor odpracuje 3000 motohodin (při zpracování půdy) při spotřebě paliva 50 l/ha (bez CEMOS) a 41,6 l/h (s CEMOS), mohl by ušetřit až 25 200 l nafty a 67 000 kg CO2! A nejen to, díky vyšší plošné výkonnosti lze snížit celkový čas strávený na poli až o desítky hodin.

Certifikované výsledky jsou o to pozoruhodnější, že účastníky testování, kteří obsluhovali traktory, byli špičkoví profesionálové, jež měli čas předem pečlivě promyslet optimalizaci nastavení traktoru a důkladně se na test připravit
Certifikované výsledky jsou o to pozoruhodnější, že účastníky testování, kteří obsluhovali traktory, byli špičkoví profesionálové, jež měli čas předem pečlivě promyslet optimalizaci nastavení traktoru a důkladně se na test připravit

Certifikované výsledky jsou o to pozoruhodnější, že účastníky testování, kteří obsluhovali traktory, byli špičkoví profesionálové, jež měli čas předem pečlivě promyslet optimalizaci nastavení traktoru a důkladně se na test připravit. „CEMOS je jediný systém svého druhu na trhu, který na základě úpravy tlaku v pneumatikách, volby vhodného závaží a kontroly trakce dokáže vyladit traktor tak, aby dosáhl optimálních výsledků z hlediska výkonu i spotřeby. CEMOS nastavuje nové standardy u jednotek litr na hektar (l/h) a hektar za hodinu (ha/h), což nyní potvrzuje nezávislý zkušební ústav DLG. CEMOS dále optimalizuje nastavení nejen traktoru, ale také cvičí obsluhu. Díky nepřetržité interakci se systémem CEMOS se obsluha neustále učí – a to je nepřetržitý proces, protože polní podmínky se rok od roku neustále mění, ať už je práce jakákoli,“ uvádí Claas v tiskové zprávě.

CEMOS bude dále rozvíjen

Spotřeba paliva, emise CO2 a zhutňování půdy nejsou jedinými aspekty, které jsou z hlediska udržitelnosti pozitivně ovlivněny systémem CEMOS. V systému nechybí ani integrovaný asistent pluhu – pomáhá dosáhnout ideálního nastavení pro pluhy od osmi předních výrobců. Tento asistent však nebyl součástí testu. Pokud je pluh špatně nastaven, může to mít dopad na spotřebu nafty a kvalitu/výkon práce. CEMOS se těmto druhům chyb při nastavení vyhne, protože systém ukládá klíčové údaje všech běžných výrobců pluhů. Využití systému CEMOS se v příštích letech má ještě rozšířit. „Jsme motivovaní testem DLG a jsme si jisti, že CEMOS bude na trhu úspěšný,“ vysvětluje Guido Hilderink, produktový manažer pro traktory Claas a dodává: „Tento systém představuje průkopnický krok ve vývoji traktorů. Ze zkušeností víme, že vysoce motivovaní a extrémně zkušení řidiči používají tento systém k dalšímu zlepšování svého výkonu.“

Claas pro test poskytl své traktory s integrovaným systémem pro úpravu tlaku v pneumatikách CTIC 2800
Claas pro test poskytl své traktory s integrovaným systémem pro úpravu tlaku v pneumatikách CTIC 2800

Systém CEMOS je k dispozici jako volitelné příslušenství z výroby pro traktory Arion 500 CMATIC, Arion 600 CMATIC, Axion 800 CMATIC a Axion 900 CMATIC a může být dovybaven na traktory s CEBIS TOUCH od roku 2018.

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Claas

1) z podkladů Claas

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.