Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Úspěšný restart veletrhu Demopark 2023. Zlaté a stříbrné medaile za inovace rozdány

Zveřejněno: 3. 7. 2023

Dvanáctá evropská venkovní výstava Demopark 2023, která se konala ve dnech 18. až 20. června 2023, je za námi. Nejlepší exponáty byly oceněny zlatými a stříbrnými medailemi. Výsledky, počty vystavovatelů a návštěvníků jsou již známy. Vše ukazuje, že veletrh po čtyřech letech vynucené covidové pauzy zaznamenal úspěšný restart. Na veletrh jsme se těšili, vydali se na něj, navštívili řadu expozic, u předávání ocenění byli osobně a nyní se rádi s vámi o své zážitky podělíme.

Úspěšný restart veletrhu Demopark 2023. Zlaté a stříbrné medaile za inovace rozdány.

Předně jsme si více než půl roku před konáním veletrhu zajistili na dva dny krásné ubytování v centru historického města Eisenach, cca 10 km od výstaviště, a dobře jsme udělali, neboť mnozí vystavovatelé dojížděli i 60 km. Přijeli jsme už v sobotu, abychom si nejen město opět prošli, ale zároveň se řádně vyspali a na veletrh mohli dorazit již při zahájení, tedy v neděli ráno v 9:00 hodin. V tuto dobu byly příjezdové silnice plné a obrovské parkoviště téměř z poloviny zaplněné.

Po akreditaci jsme se vydali směr tiskové centrum. Ušli jsme však stěží 50 metrů a narazili na první českou firmu – CZ SCREEN s.r.o. Byla nepřehlédnutelná, neboť velmi chytře předváděla svůj bubnový třídič v akci. Zastavili jsme u ní a věříme, že brzy přineseme o této firmě více informací.

Dále jsme svižně pokračovali směr tiskové centrum, abychom získali stručné informace o oceněných produktech a následně se mohli vypravit do terénu a zjistit o nich více. Dozvěděli jsme se, že oceněných inovací bude 16 (5 obdrží zlatou medaili a 11 stříbrnou) a vyhlášení je připraveno na 17:00 hodin. Času tedy nebylo mnoho. Připravili jsme si proto podrobný plán a vyrazili do terénu.

Inovace roku 2023

Zlaté medaile roku 2023

GreenTec ‒ Ramenová sekačka GreenTec Spider: GreenTec Spider je příkopová ramenová sekačka pro sečení a mulčování s rozsahem otáčení 270°, které dovoluje mulčovací hlavu otočit dopředu a na obě strany traktoru (levou i pravou), přičemž ji dokáže udržet tak, že se nezakryje zorné pole řidiče. Držák namontovaný na hlavním rámu (montážní blok) zajišťuje, že rameno výložníku může být otočené podél osy traktoru, aniž by s ním kolidovalo.

Hunklinger allortech ‒ Mobilní minirypadlo HW18: Mobilní kolové minirypadlo HW18 má teleskopický a výsuvný podvozek a motorovou jednotku v hmotnostní třídě 1,8 tuny. Se svojí výškou 2 metry může pracovat i v podzemních garážích. Zvedne 500 kg s dosahem 3,9 metru. Díky své maximální rychlost 20 km/h je minirypadlo obzvláště ideální pro komunální práce.

NATUITION ‒ VIOLETTE autonomní kontrola plevele: Autonomní systém kontroly plevele VIOLETTE využívá fotoaparát, který dokáže rozlišovat mezi trávou a plevelem na sportovních hřištích. Odstraňuje plevel čistě mechanickým procesem, po odstranění plevele na toto místo zaseje travní semena. VIOLETTE je vhodné použít pro různé druhy trávy a plevele. Systém byl vycvičen pomocí umělé inteligence.

PM Pfanzelt ‒ K Trac komunální nosič nářadí: Pfanzelt's K Trac je zcela nový druh nosiče pro dopravu komunálního nářadí. Disponuje čtyřmi upevňovacími body pro nářadí, tím se stává všestranným. Je vhodný pro města a obce, do oblastí, kde je třeba chránit životní prostředí. Jeho motor poskytuje výkon 205, 235 nebo 292 koní. Komfortní kabina je dostatečně velká, aby se v ní usadili dva lidé, sedadla jsou konvenční. Vozidlo může být volitelně vybavené otočnou plošinou pro řidiče.

Turf Tank ‒ Turf Tank ONE čárový značkovací robot: Robot Turf Tank ONE je určen na lajnování hřišť. Čáry dělá rovnoměrně, přesně, ale také rychleji než lidé. Dříve, než se do práce pustí, je potřeba mu zadat program. Zatímco konvenční metoda trvá dvěma lidem dvě hodiny, robot potřebuje pouhých 25 minut – šetří tím drahocenný čas, který lze využít i jinde při údržbě sportovišť.

Úspěšný restart veletrhu Demopark 2023. Zlaté a stříbrné medaile za inovace rozdány.
Úspěšný restart veletrhu Demopark 2023. Zlaté a stříbrné medaile za inovace rozdány.

Stříbrné medaile roku 2023

Airter Novokraft ‒ ventilační stroj airter neo 12140: Airter neo používá vzduch a kyslík k uvolnění podkladu trávníku na sportovištích do hloubky 8 až 26 cm. Protože je stroj poháněný čistě pneumaticky (místo hydraulicky), je rychlejší, lehčí a levnější než předchozí modely.

Bergmann ‒ Bergmann 804e multifunkční transporter: Bergmann 804e je kompaktní, elektricky poháněný multifunkční transportér s řízením všech kol. Lze jej použít jako teleskopický manipulátor dosahující do výšky až 4 metrů, nebo pro přepravu nákladu až do hmotnosti 3,5 tuny. Rychle měnitelný systém nářadí umožňuje přestavbu za méně než 1 hodinu.

Ebinger ‒ Přenosná čerpací jednotka TBW na baterie: Přenosná čerpací jednotka na baterie umožňuje tiché a bezemisní zavlažování, díky čemuž je ideální zejména pro městské použití. Hliníkové pouzdro lze integrovat do stávajícího systémy. Elektronický regulátor tlaku zajišťuje to, že se využívá pouze požadovaný výkon, čímž se optimalizuje spotřeba elektřiny. Jednotka má čerpací výkon až 2,5 m³/h.

Fink ‒ Štěpkovač dřeva Woodzilla BBT 400: Woodzilla BBT 400 je otočný bubnový štěpkovač namontovaný na přívěs automobilu s celkovou hmotností menší než 3,5 tuny. Jeřáb pro podávání štěpkovače, má dosah 5,5 metru. Štěpkovač vyrábí vysoce kvalitní štěpku díky bubnovému způsob štěpkování, na kterém je založen. Stroj je ovládán na dálku.

Fischer ‒ Systém ochrany proti hmyzu EcoCut: EcoCut od firmy Fischer používá k šetrnému odstranění hmyzu z dráhy sekačky ofukovač. Lze jej použít před různé sekačky.

Husqvarna ‒ Robotické sekačky CEORA s nízkým záběrem: Nízkořezné ústrojí se zásobníkem o objemu 43 litrů pro profesionální robotické sekačky Husqvarna. CEORA umožňuje nízkou výšku sečení od 10 do 60 mm a kapacitu sečení 20 000 až 25 000 m2 za den na golfovém hřišti. Díky elektrickému nastavení výšky sečení lze stejný stroj použít i na fairwaye, polokoridory, roughy a další sportovní hřiště.

KRESS ‒ Kress 8minutový CyberSystem: 8minutový CyberSystem je srovnatelný s velkými nabíječkami. S výstupním výkonem 3,2 kW dokáže baterii s kapacitou 660 Wh nabít z 20 na 80 % za pouhých 8 minut. Doba nabíjení je tak výrazně kratší než čas, kdy se bateriový systém vybije, přičemž výkon je podobný jako u profesionálních agregátů s benzínovým pohonem.

Kubota ‒ LXe-261 kompaktní elektrický traktor: S výkonem 19 kW a kapacitou baterie 25 kWh, má elektrický traktor Kubota stejnou výbavu, jako mají stroje s dieselovým pohonem. Díky funkci rychlého nabíjení jsou li-ionové baterie nabité za pouhou hodinu a pracují 3,5 hodiny.

MULAG ‒ MULAG ECO 1200 plus green hlava pro údržbu: Žací systém pracuje s vertikálně rotujícími noži. Optimální proudění vzduchu, které nevytváří sací efekt od základny krytu, zvýšená výška sečení a zmenšená plocha pro převracení jsou navrženy tak, aby chránily hmyz při sečení. Studie univerzity v Hohenheimu potvrzuje, že se tímto způsobem sečení zničí až o 80 % méně hmyzu než při běžném sečení.

PELLENC SECURION PRO plug & play ‒ nabíjecí skříň: Celý interiér certifikované protipožární skříně od PELLENC může být naplněn bateriemi, zatímco samotná nabíjecí technologie je umístěna zvenčí, což šetří místo. Řešení plug-and-play (zapoj a spusť) lze používat ihned, pro instalaci není třeba odborníka.

STIHL ‒ Modulární opasek na nářadí STIHL ADVANCE X-FLEX: Modulární pás na nářadí lze nakonfigurovat tak, aby vyhovoval různým potřebám – například pro použití jako pás na nářadí v lesnictví, nosný popruh pro křovinořezy nebo pro další práci. Skládá se z bederního a ramenního pásu, nosného systému pro křovinořezy a různých příchytek, kapes, které lze snadno vyměnit.

Úspěšný restart veletrhu Demopark 2023. Zlaté a stříbrné medaile za inovace rozdány.
Úspěšný restart veletrhu Demopark 2023. Zlaté a stříbrné medaile za inovace rozdány.

Čísla mluví za vše

Na veletrh dorazilo 33 000 návštěvníků z Německa a ostatních okolních zemí (osobně jsme mezi návštěvníky slyšeli hlavně němčinu, nechyběla však ani italština, polština, francouzština, španělština, ruština, čeština, slovenština, atd.). Na venkovní 25 hektarové ploše potom své stroje, přídavná zařízení a další technologie představilo více než 400 vystavovatelů z Německa i zahraničí. Vidět bylo téměř všechny významné značky z oboru. Jmenujme např.: Antonio Carraro, Bobcat, Deutz-Fahr, Fisher, Honda, IVECO, JCB, Kubota, Kramer, Kress, MAN, Makita, Mecalac, Menzi Muck, Merlo, New Holland, Steyr, STIHL, Takeuchi, Valtra, Vermeer, Wacker Neuson, Weber, Weidemann a další.

Závěr

Počasí celé akci přálo. Svítilo sluníčko, foukal příjemný větřík. Pro přítomné nechybělo dobré občerstvení, také mohli využít místní vláček, který je svižně odvezl tam, kam potřebovali. Jak vystavovatelé, tak i návštěvníci byli spokojeni (dle průzkumu, který na veletrhu proběhl, devět z deseti vystavovatelů potvrdilo spokojenost). Co více si přát? Jen poblahopřát organizátorům a těšit se na další veletrh. Ten se bude konat v roce 2025 a to od 22. do 24. června 2025.