AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

V Rusku začnou letošní úrodu sklízet stovky bezpilotních kombajnů

Zveřejněno: 4. 6. 2020

Rusko se v posledních letech velmi angažuje ve vývoji bezpilotních sklízecích mlátiček. V rámci nového projektu Cognitive Agro Pilot bude letos osazeno přes 200 sklízecích mlátiček autopilotem, který zajistí autonomní sklizeň bez obsluhy v kabině stroje.

Na tomto typu mlátičky bude osazen autopilot pro autonomní sklizeň.

V novém ruském projektu Cognitive Agro Pilot se angažuje agroprůmyslový koncern Rusagro a vývojář bezpilotních řídicích systémů Cognitive Pilot. Díky tomuto projektu budou sklízecí mlátičky vybaveny autopilotem třetího stupně – to znamená, že není potřeba, aby byla obsluha v kabině stroje.

„Použití systému Cognitive Agro Pilot může snížit ztráty během sklizně. Systém také výrazně snižuje náklady a současně zvyšuje efektivitu celého technologického procesu sklizně, což je v současných obtížných ekonomických podmínkách nesmírně důležité. Jsme rádi, že naše inovativní řešení si naleznou zákazníky a pomáhají zemědělcům snižovat náklady,“ řekla Olga Uskova z projektu Cognitive Agro Pilot, o které jsme vás již informovali v roce 2017. Tehdy prohlásila, že autopilot bude komerčně dostupný za šest let. Jak se zdá, k cíli má zatím velmi dobře našlápnuto.

Cognitive Agro Pilot využívá jednu videokameru a neuronovou síť přizpůsobenou pro zemědělské technologie. Technologie určuje typy a polohy objektů ve směru jízdy, vytváří správnou trajektorii mlátičky a dává ji nezbytné příkazy pro provádění manévrů. Podle vývojářů autopilot nevyužívá klasickou GPS/GLONASS navigaci ani korekční RTK signál. Systém je schopen detekovat a sledovat polohu okraje sklízené plodiny a řádky (kukuřice, slunečnice), detekovat koncovou zónu pole, překážky a lidi. V automatickém režimu systém překážky objíždí a zastaví se, když hrozí kolize s jiným strojem nebo lidmi. Kromě toho lze systém snadno přeinstalovat z jednoho typu stroje na druhý. Autopilotem lze vybavit i již vyrobené stroje. Autopilot se skládá z těchto komponentů - řídicí jednotka s neuroprocesorem pro autonomní řízení, kamera, ovládací tablet nainstalovaný v kabině, snímače úhlu kol, sada kabelů a svazků pro připojení elektroniky a senzorů, sada hadic pro připojení k hydraulickému systému a hydroblok pro řízení.

Počítačový autopilot lze ovládat pomocí mobilní aplikace pro smartphone nebo tablet na základě operačního systému Android. Kromě kombajnu může být autopilot namontován na traktoru nebo postřikovači. Vývojáři mají spočítáno, že v tomto roce ruským zemědělcům systém ušetří nejméně 500 milionů rublů.

Autopilotem budou osazeny jako první sklízecí mlátičky ACROS 595 Plus od ruského výrobce Rostselmash. Zajímavostí je, že s Cognitive Agro Pilot spolupracuje i automobilka Hyundai.

Jak celý systém funguje?

Přečtěte si také

Autor: Milan Jedlička1)
Foto: Rostselmash

1) z podkladů Cognitive Agro Pilot


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.