AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Výkonný secí stroj Väderstad Tempo L s mimořádnou kapacitou

Zveřejněno: 11. 3. 2023

Vysokorychlostní tažený secí stroj Väderstad Tempo L a je až dvakrát výkonnější než tradiční secí stroje. Dostupný je s 8, 10, 12, 16, 18 či 24 secími jednotkami.

Secí stroj Väderstad Tempo L při setí kukuřice.

Väderstad Tempo L je velice přesný a rychlí stroj nové generace, který má přesnost i při dvojnásobné rychlosti ostatních secích strojů. Secí stroj pracuje perfektně ve všech pracovních podmínkách. Stroj dokáže sít do nezpracované půdy (No-till), omezeně zpracované (Min-till), ale také do konvenčně zpracované půdy. Plodina má skvělé počáteční podmínky, díky kterým rovnoměrně vzchází.

Hydraulický přítlak ramen, kterým je secí stroj Väderstad Tempo L vybaven, umožňuje reagovat na všechny nerovnosti na poli, a tak zajistit rovnoměrné vzcházení rostlin.

Přesný secí stroj Väderstad Tempo L lze vybavit teleskopickou nápravou kol, která je snadno nastavitelná z kabiny traktoru. Přepravní kola dle potřeby lze nastavit na požadovanou rozteč tak, aby jela vždy mezi řádky vysévané plodiny. Pro přepravu lze kola nastavit na šířku 3 metrů.

Setí strojem Väderstad Tempo L do půdy připravené metodou Strip-till.
Setí strojem Väderstad Tempo L do půdy připravené metodou Strip-till.

Systém Väderstad E-Control vybaven iPadem dovede přenášet bezdrátově všechna data o jednotlivých semenech. Väderstad E-Control zaznamenává kvalitu, vynechání osiva či zdvojení ale také kontroluje rychlost setí. Výhodou je zde dálkové nastavování včetně kalibrace a také snadné řízení v reálném čase. Pomocí iPadu a nejnovějšího softwaru lze využívat zdokonalené funkce.

Stroj má celkem 4 zóny. První zóna je přihnojovací - patří do doplňkové výbavy. Stroj Väderstad Tempo L může být vybaven zásobníkem hnojiva, který je nabízen o objemu 3 000 nebo 5 000 litrů. Zásobník má velký otvor, kterým ho lze naplnit snadněji a rychleji, což zkracuje prostoje na poli. Hnojivo je zde dávkováno vsystémem Fenix III, jehož výkon je až 350 kg/ha při pojezdové rychlosti 15 km/h. Při měnících se podmínkách na poli je dávkovací systém Fenix III elektricky ovládán pomocí variabilního dávkovacího systému. Vysoce výkonné botky tak umožňují vysokou přesnost setí i při vysoké rychlosti či na nerovném povrchu.

Väderstad Tempo L při doplňování osiva.
Väderstad Tempo L při doplňování osiva.

V 2. zóně se nachází čističe řádků, které jsou také doplňkovou výbavou stroje Väderstad Tempo L. Čističe řádků mají za úkol odstraňovat posklizňové zbytky, hroudy či kameny pro lepší seťové lůžko. Čističe řádků se doporučují zejména při setí do nezpracované půdy či velkého množství rostlinných zbytků. Každý čistič je namontován na paralelogramu, což umožňuje kopírovat nerovný povrch. Přítlak každého čističe lze nastavit pomocí pružiny.

Zóna 3. už není doplňkovou výbavou ale základní. Zajišťuje umístění a uložení semen. I s vysokou rychlostí je setí strojem Väderstad Tempo L kvalitní a přesné.

Jednotlivé sekce secího stroje Väderstad Tempo L.
Jednotlivé sekce secího stroje Väderstad Tempo L.

Výsevní systém pro semena do průměru 15 mm je u secího stroje Väderstad Tempo L standartní výbavou. Výsevní systém lze na přání zákazníka obměnit za 22 mm, který je určen pro semena nad průměr 15 mm.

Zásobník secího stroje Väderstad Tempo L pro mikrogranuláty má objem 30 litrů, tím pádem je úměrný kapacitě zásobníku pro osivo. Zásobník je zejména určen pro startovací hnojivo či pesticidy. Látky lze ukládat do výsevní drážky či na její povrch.

Väderstad Tempo L je vybaven soupravou pro setí drobnosemenných plodin jako je například řepka olejná či cukrová řepa. Pro setí drobnosemenných plodin je vyžadována veliká šetrnost. Šetrnost zde zajišťují odpružená zastavovací kola a uzavírací kola s možností nastavení úhlu.

4. zóna na secím stroji Väderstad Tempo L je takzvaně uzavírací, jejím úkolem je uzavřít drážku a umožnit tak perfektní klíčení. Zákazník si může zvolit ze 4 uzavíracích kol, jedním z nich je hřebenové uzavírací kolo. Hřebenové uzavírací kolo je vhodné pro setí do těžkých jílovitých půd či při přímém setí. Další možností je úzké 25 mm či široké 50 mm uzavírací kolo. To je často využívané při velmi mělkém setí, ale i při konvenčním setí kukuřice nebo slunečnice. Posledním v nabídce je kolo vroubkované 50 mm. Vroubkované uzavírací kolo snižuje výskyt půdního škraloupu a tím optimalizuje podmínky pro mělce seté plodiny například cukrové řepy či řepky olejné.