Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Zcela nová řada traktorů John Deere 6M, menší modely poprvé s inteligentním řízením výkonu

Zveřejněno: 24. 9. 2019

Modelovým řadám traktorů John Deere 6MC a 6RC je konec. Výrobce se rozhodl traktory nahradit jedinou nově vyvinutou řadou 6M, která má nabídnout nové čtyři čtyřválcové traktory slibující novou úroveň pohodlí a výkonu.

Nový John Deere 6M

Modelová řada traktorů John Deere 6M zahrnuje nové čtyři modely se čtyřválcovým motorem o výkonu od 90 do 120 koní.

Nový design propůjčuje traktorům lepší volný výhled ven, protože je použita plochá kapota. Traktory jsou uzpůsobeny tak, aby bylo možné pohodlně využívat i čelní nakladač. Proto mají menší sloupek řízení a upravené panoramatické okno na střeše kabiny.

Nové čtyřválcové modely mají poloměr otáčení pouze 4,35 m, a to díky kratšímu rozvoru kol na úrovni 2,4 m. Navzdory kompaktní konstrukci je maximální přípustná celková hmotnost těchto traktorů s celorámovou koncepcí 10,45 tun, což vede k užitečné nosnosti až 4,7 tun.

Všechny nové traktory 6M dostaly přepracovanou kabinu s vylepšenou zvukovou izolací (70 dB (A)). Přepracování se dočkalo i ovládání, respektive pravá konzole. Traktory s převodovkou CommandQuad mohou být volitelně vybaveny kompaktní verzí opěrky CommandARM. V tom případě se hlavní ovládací prvky nachází na loketní opěrce. Volit je možné až čtyři mechanické nebo nově i elektronické vnější hydraulické okruhy. Tlačítka na elektrohydraulickém joysticku jsou plně nastavitelná. Elektrohydraulický, stejně tak jako mechanický joystick, disponují tlačítkem pro změnu směru jízdy. Co se dalšího komfortu týče, kabina je odpružena mechanicky a použita je osvědčená přední odpružená náprava TLS (Triple Link Suspension). Mezi volitelnou výbavu patří 360° LED osvětlení.

Nové čtyřválcové modely jsou poháněny 4,5litrovým motorem John Deere PowerTech EWL, zatímco modely 6130M, 6140M a 6145M jsou poháněny 4,5litrovým motorem John Deere PowerTech PSS. Větší modely mají šestiválcové motory PVS se zdvihovým objemem 6,8 l. Menší traktory 6090M až 6140M jsou poprvé vybaveny inteligentním řízením výkonu (IPM), který navyšuje výkon o 20 k při práci s PTO a v dopravě. Díky tomu dosahuje čtyřválcový model 6410M maximálního výkonu až 166 koní.

Řada 6M může být vybavena třemi různými variantami převodovek - „PowrQuad a AutoQuad jsou skupinové převodovky s čtyřstupňovým násobičem a mechanicky řazenými skupinami, zatímco CommandQuad Plus nabízí plně automatické řazení bez použití spojky. Díky funkci EcoShift je maximální rychlosti 40 km/h dosaženo při snížených otáčkách motoru 1 590/min. Funkce AutoClutch dovoluje obsluze pohodlné zastavení a znovu rozjetí se jednoduše pomocí brzdového pedálu,“ píše společnost Strom Praha.

Přímo z výroby lze traktor dodat s nejnovějším řešením AMS a FarmSight zahrnujícím telematiku JDLink. „Všechny traktory mohou být vybaveny přijímačem StarFire 6000 a displejem 4240 nebo 4640 GreenStar4. V závislosti na požadované úrovni přesnosti při použití automatického řízení AutoTrac jsou k dispozici signály SF1 a SF3 nebo nejvyšší přesnost RTK,“ uvádí společnost Strom Praha.

John Deere také představil novou převodovku, řezačky, získal ocenění za systém tlumení vibrací, a lisy.

Autor: Milan Jedlička
Foto: John Deere

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.