Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Zunhammer – tvůrce cisteren

Zveřejněno: 15. 3. 2024

Společnost Zunhammer, rodinný podnik založený Sebastianem Zunhammerem v roce 1957, se od počátku věnovala vývoji a výrobě cisteren a aplikátorů na aplikaci kejdy. Společnost z městečka Traunreut v okolí bavorských Alp je přímo obklopena malými farmami s chovem hospodářských zvířat.

Cisterny Zunhammer jsou symbolem precizního zemědělství.

V padesátých letech minulého století se při změně ustájení dobytka z podestýlky na roštové ustájení začal řešit reálný problém – jak se bude zacházet s tekutými výkaly a kejdou? Zunhammer tak vyrobil první cisternu s patentovaným rozstřikem na principu odstředivého lopatkového čerpadla.

Vývoj pokračoval dále a Sebastian Zunhammer byl tak první, kdo zavedl v cisternách nucené míchání kejdy, hadicový adaptér, tandemový podvozek s nuceným řízením, plastovou beztlakou nádrž ve tvaru srdce pro nízké těžiště, plnící rameno pro rychlé čerpání hnojiva, flotační nízkotlaké pneumatiky apod.

Zunhammer se stal synonymem pro moderní aplikační cisterny a zaregistroval více než 50 technických patentů.

Rodinný podnik Zunhammer byl otevřený v roce 1957.
Rodinný podnik Zunhammer byl otevřený v roce 1957.

Zunhammer - Expanze

V devadesátých letech minulého století se v rámci geopolitických změn v Evropě významně snížila výroba zemědělských strojů do bývalého uskupení RVHP. Jedním z takových podniků byl koncern Fortschritt a výroba cisteren HTS ve východoněmeckém městečku Annaburg. Od roku 1991 tak společnost Zunhammer kapitálově vstoupila do nově vzniklé společnosti Annaburger, kterou má již delší dobu ve stoprocentním vlastnictví.

Další investicí byl v roce 1994 nákup podílů od rakouského výrobce vakuových cisteren a míchadel na kejdu Vacutec. Společnost Vacutec je zároveň importér Zunhammer v Rakousku. Čerpadlové cisterny Vacutec jsou dnes v nabídce i v typicky žluté barvě Zunhammer.

Zunhammer najde vhodné řešení i pro horský speciál do alpských kopců.
Zunhammer najde vhodné řešení i pro horský speciál do alpských kopců.

V roce 1999 se skupina Zunhammer rozrostla o slovenskou společnost Aplitec vyrábějící pro Zunhammer svařované díly a na CNC strojích některé technologické komponenty. V Aplitec se také vyrábí speciální cisterny Reactor na míchání hnojiv a dopravu vody k postřikovačům.

Zatím poslední investicí byla v roce 2013 společnost Landmaschinen Josef Gruber v bavorském Kienbergu, v níž se nyní vyrábí dokovací stanice, čelní nasávací ramena a diskové injektory na aplikaci kejdy. Skupina Zunhammer tak pokrývá velkou část trhu cisteren na dopravu a aplikaci tekutých hnojiv a transportní techniky.

Zunhammer – široká nabídka tažených cisteren

Nabídka tažených cisteren Zunhammer je velmi široká a pokrývá spektrum malých cisteren o objemu 6 000 litrů až po obří tridemové cisterny 30 000 litrů určené pro podniky s velkým objemem kejdy nebo pro poskytovatele služeb.

Základem všech tažených cisteren je lehká nádrž z kompozitového materiálu GFK ve tvaru srdce. Cisterny Zunhammer tak mají extrémně nízko položené těžiště a už od malých objemů mohou být osazeny pneumatikami o velkém průměru.

Tažené cisterny Zunhammer různých objemů jsou lehké díky kompozitovému materiálu GFK.
Tažené cisterny Zunhammer různých objemů jsou lehké díky kompozitovému materiálu GFK.

Vyšší řady cisteren řady Zunhammer MKE a Zunhammer SKE používají patentované řešení dopravy kejdy v nosném pozinkovaném rámu s obchodním názvem ECO. Zunhammer jako jediný výrobce na trhu nepotřebuje žádné tlakové vedení pomocí trubek nebo hadic s vysokou pevností. Tím se šetří hmotnost cisterny. Prostor nutný pro tlakové potrubí využil výrobce pro větší objem nádrže mezi koly.

Zunhammer – nástavbové cisterny

Žluté lehké plastové cisterny určené na samochodné nosiče nářadí, speciální traktory nebo nákladní automobily jsou již dlouhá léta pro Zunhammer typické. Ať už se jedná o horský speciál do alpských kopců nebo kontejnerový nosič nářadí, Zunhammer má vždy vhodné řešení. Nejznámější jsou nástavby na samochodných aplikátorech – v minulosti to byly nosiče Horsch, Challenger Terra Gator nebo Fendt Xylon. Nyní jsou nosným programem nástavby na Claas Xerion a Holmer Terra Variant s objemem až 21 000 litrů a s propracovaným systémem sání včetně separace cizích předmětů a rozmělnění větších částí u statkových hnojiv nebo digestátu z bioplynových stanic.

Nástavbové cisterny Zunhammer mohou pracovat v jakémkoliv terénu.
Nástavbové cisterny Zunhammer mohou pracovat v jakémkoliv terénu.

Zunhammer – aplikátory do všech podmínek

Přesnost aplikace a dodržení nastavené dávky s minimálními ztrátami živin jsou již 65 let hlavním mottem společnosti Zunhammer. Vhodně vybraný aplikátor dokáže zajistit cílené využití kejdy jako hodnotného hnojiva a při správném nastavení zajistí minimální ztráty živin, zejména amonné formy dusíku.

Aplikátory s taženou botkou rozhrnují porost a dokonale aplikují hnojivo.
Aplikátory s taženou botkou rozhrnují porost a dokonale aplikují hnojivo.

Dříve hojně využívané hadicové aplikátory jsou nyní nahrazovány typem aplikátoru s taženou botkou, např. Zunhammer Farmland-Fix nebo novější verze Glide-Fix. Aplikační botka je opatřena posuvnou patkou z lité oceli, snadno rozhrnuje porost a hnojivo je aplikováno na povrch půdy, případně při použití na ornici je aplikováno do vytvořené rýhy. Aplikátory vyvíjí přítlak na aplikační botku více než 6 kg. Novinkou roku 2022 byla dvojitá botka Duplo-Düse snižující rozteč aplikačních hrotů na 12,5 cm.

Synonymem pro dokonalé zapravení hnojiva pod povrch půdy je diskový injektor Zunhammer KUSGU. Patentované uložení aplikačních koncovek a speciální tvar slupice držící zubatý vydutý disk o průměru 0,51 metru se vyrábí v záběrech 3 až 6,5 metru.

Diskový injektor Zunhammer Kusgu dokonale zapraví hnojivo pod povrch.
Diskový injektor Zunhammer Kusgu dokonale zapraví hnojivo pod povrch.

Zunhammer – precizní zemědělství

Společnost Zunhammer vůbec první zavedla ISOBUS technologii do aplikačních cisteren, elektronické ovládání pro nucené řízení, plně automatické dokovací stanice u jímek s kejdou nebo integrované ISOBUS řízení nástavbové cisterny u Claas Xerion.

Cisterny Zunhammer jsou symbolem precizního zemědělství.
Cisterny Zunhammer jsou symbolem precizního zemědělství.

Samostatnou kapitolou byl vývoj sensoru NIRS pro analýzu živin obsažených v kapalných hnojivech.

Již v roce 2005 společnost Zunhammer představila sériově vyráběný živinový sensor s obchodním názvem VAN CONTROL. Uživatel při nasávání z jímky vidí hodnotu hlavních živin (N-dusík, P-fosfor, K-draslík a TM-sušinu) a při následné aplikaci na pozemku se dávkuje v kg čistých živin na plochu (např. 100 kgN/ha). A společnost Zunhammer v tomto ohledu zdaleka neskončila. Pokud je k dispozici předpisová mapa pozemku, je možné aplikovat hnojivo variabilně. Tuto funkci zajišťuje hydrostatický pohon čerpadla cisterny, který mění dávkované množství (l/min) dle požadavků z předpisové mapy.

Živinový sensor VAN-CONTROL vyhrál na agrosalonu Země živitelka prestižní ocenění Zlatý klas.
Živinový sensor VAN-CONTROL vyhrál na agrosalonu Země živitelka prestižní ocenění Zlatý klas.

Generálním importérem Zunhammer pro ČR je od 1. ledna 2021 společnost AgriMachines SE, která je dlouholetým prodejcem strojů Zunhammer. Nyní výhradně zastupuje kompletní sortiment svěřené značky, do něhož patří tažené cisterny, cisternové nástavby na samojízdné nosiče Claas Xerion, aplikační adaptéry, injektory, dokovací stanice a elektronické komponenty, mezi kterými nechybí ani VAN Control s technologií senzoru NIR.

Od 1. září 2021 se prodejní síť rozrostla o společnost Agrowest a.s. zajišťující prodej, servis a dodávku náhradních dílů v západních Čechách na svých střediscích Plzeň, Kožlany, Žatec, Kynšperk a Klatovy.