TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Cenově dostupný stroj ve špičkové kvalitě. Samojízdný postřikovač HARDI Alpha evo se stabilními rameny DELTA FORCE

Zveřejněno: 7. 11. 2021

Samojízdné postřikovače HARDI Alpha evo jsou dobře známé především díky technologii TWIN, aktivní řízené asistenci vzduchu, která minimalizuje úlet postřiku. Rádi bychom Vám představili tento stroj v trochu jiném provedení, než je obvyklé. Jeho praktickou ukázku jsme měli možnost zhlédnout začátkem července u provozovatele tohoto stroje v Polsku.

Testovaný samojízdný postřikovač HARDI Alpha evo s nádrží o objemu 5100 litrů a rameny DELTA FORCE.

Jak již nadpis napovídá, testovaný postřikovač HARDI Alpha evo byl vybaven rameny DELTA FORCE s pracovním záběrem 36 metrů a s možností skládání ramen na 24 nebo na 13 metrů (na přání zákazníka lze ramena skládat i na 27 metrů). Možnost trojího skládání ocení hlavně podniky služeb, znatelné výhody však poskytuje i farmářům s menšími pozemky.

Navzdory širokému záběru ramen DELTA FORCE je transportní šířka postřikovače HARDI Alpha evo pouze 2,55 metrů, což zvyšuje bezpečnost při přesunech po pozemních komunikacích. Robustní konstrukce ramen DELTA FORCE byla vyvinuta pro stabilitu při vyšších pracovních rychlostech. Tlumení horizontálních pohybů ramen při prudkém brždění nebo akceleraci zajišťuje hydraulický systém tlumení Anti-Yaw. Jednoduchý a efektivní kyvadlový závěs postřikového rámu s hydro-pneumatickým tlumením s dusíkovými tlumiči zaručuje při dodržení nízkého těžiště možnost nastavení různých charakteristik kyvadla na střední sekci ramen DELTA FORCE podle aktuálních terénních podmínek.

Koncové díly ramen DELTA FORCE postřikovače HARDI Alpha evo jsou kvůli odlehčení buď hliníkové nebo karbonové.
Koncové díly ramen DELTA FORCE postřikovače HARDI Alpha evo jsou kvůli odlehčení buď hliníkové nebo karbonové.

Ramena jsou vyrobena z vysoce kvalitní švédské oceli DOMEX 420, která vývojářům dovolila sestrojit unikátní konstrukci ramen s nízkou hmotností při zachování dostatečné odolnosti. Pomyslnou „třešničkou” je speciální zakončení sváru – „tzv. rybí ocas”, které snižuje pnutí v místě sváru, a přispívá tak značnou mírou k dlouhé životnosti ramen. Koncové díly ramen jsou buď z hliníku, a tedy odlehčené (užitečná vlastnost při větších záběrech ramen), nebo karbonové (v případě ramen se záběrem 39 metrů). Ačkoli se praktická ukázka stroje konala v nepříliš dobrých povětrnostních podmínkách (silný vítr), ramena DELTA FORCE přesto odvedla práci na jedničku.

Proplach a plnění stroje HARDI Alpha evo nebylo nikdy jednodušší

Testovaný samojízdný postřikovač HARDI Alpha evo s nádrží o objemu 5100 litrů a motorem Deutz o výkonu 245 koní byl vybaven automatickými funkcemi plnění AutoFill, automatickým mícháním AutoAgitation a automatickým proplachem AutoWash. Proplach a plnění stroje nebyly nikdy jednodušší – stačilo jen zvolit požadovaný úkol přes hlavní terminál v kabině nebo přes FluidBox, který je umístěn na boku stroje. Management pro kontrolu ovládání ramen AutoTerrain zajistil automatické udržování výšky postřikového rámu nad porostem, a tím zlepšoval i rovnoměrnost pokrytí při minimálním úletu postřiku. Systém AutoTerrain se skládá z pěti senzorů UC7 kanadského výrobce NORAC. Středový senzor sleduje celkovou výšku ramen nad porostem, zatímco zbývající čtyři čidla na ramenech monitorují skutečnou výšku ramen pro individuální naklápění každého z nich. V případě jízdy po hřebeni kopce kopírují ramena terén i do negativního úhlu.

Nový systém klimatizace zajišťuje nejvyšší komfort obsluhy i v náročných klimatických podmínkách. (foto HARDI)
Nový systém klimatizace zajišťuje nejvyšší komfort obsluhy i v náročných klimatických podmínkách. (foto HARDI)

K vyšší stabilitě ramen přispělo i pneumatické odpružení podvozku FloatRide, které si poradilo s většinou terénních nerovností a udržovalo postřikovač vyrovnaný i při práci ve svažitém terénu. Odpružení podvozku FloatRide si vzhledem ke zlepšenému komfortu uvnitř kabiny, která byla taktéž pneumaticky odpružená, pochvalovala i obsluha postřikovače HARDI Alpha evo.

Systém odpružení FloatRide poskytuje maximální komfort i při vysokých pracovních rychlostech. (foto HARDI)
Systém odpružení FloatRide poskytuje maximální komfort i při vysokých pracovních rychlostech. (foto HARDI)

Postřikovač HARDI Alpha evo byl dále vybaven hydraulicky stavitelným rozchodem. Rozchod se nastavuje elektronicky přímo z kabiny s možností nastavení v rozmezí 220 až 320 centimetrů. Výhodou takto vybaveného stroje je nejen flexibilita při aplikaci postřiku v různě širokých kolejových řádcích, ale také zvýšení stability a pocitu bezpečí obsluhy ve složitém terénu. Alpha byla obuta do pneumatik Michelin SprayBib 480/80 R42. Samozřejmostí je však možnost výběru z široké nabídky velikostí disků a pneumatik různých výrobců.

Shrnutí postřikovače HARDI Alpha evo

Samojízdný postřikovač HARDI Alpha evo se díky funkcím a výbavě stává velmi flexibilním a univerzálním. V testované konfiguraci je velmi vhodným nástrojem uplatnitelným ve sféře služeb, ale můžeme ho doporučit také do velkých družstev a středním farmářům. Jedná se o cenově dostupnou variantu ve špičkové kvalitě.

Autor: Jana Kadlčíková
Foto: Jana Kadlčíková

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.