Víceúčelové rotační plečky GST BIOSTAR. Nástroj na celoplošnou mechanickou kultivaci
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

CLAAS představil nový základní model řady kompaktních kloubových nakladačů CLAAS TORION

Zveřejněno: 29. 3. 2022

Řada zemědělských, kompaktních a kloubových nakladačů nabízených společností CLAAS má nový základní model – CLAAS TORION 530 s výkonem 46 koní. Také modely CLAAS TORION 535 a CLAAS TORION 639 získaly motor o vyšším výkonu.

Nový základní model – CLAAS TORION 530 s výkonem 46 koní.

Řada kompaktních nakladačů CLAAS TORION s kloubovým řízením nyní zahrnuje tři modely s výkony motorů od 46 do 74 koní. Základním typem je CLAAS TORION 530, který je poháněn čtyřválcovým motorem Yanmar o výkonu 46 koní (a zdvihovém objemu 2,2 litru). Hydraulický systém stroje má průtok 61 l/min při 230 barech. Díky Z-kinematice výložníku je možné zvednout lžíci do výšky až 2,82 m (maximální dosah 1,46 m). Výložník a připojené adaptéry se pohodlně ovládají pomocí joysticku a pokud adaptér disponuje dalšími funkcemi, je možné je ovládat pomocí přídavné páky uvnitř kabiny stroje.

U větších modelů CLAAS TORION 535 a CLAAS TORION 639 byl výkon čtyřválcového motoru Yanmar o zdvihovém objemu 2,1 litru navýšen na 74 koní. Oba modely jsou k dostání jak s Z-kinematikou výložníku ve standardním provedení, tak s kinematikou se zvýšenou výškou nakládky. Výška nakládky může u standardní verze činit až 2,82 m (CLAAS TORION 535) nebo 2,98 m (CLAAS TORION 639), zatímco v případě verze High-Lift jsou tyto maximální hodnoty na úrovni 2,97 až 3,18 m. V závislosti na verzi kinematiky činí maximální dosah stroje od 1,49 do 1,71 m. K volitelné výbavě patří tlumení vibrací výložníku. Díky maximální trhací síle a vysoké rychlosti vyklápění jsou oba nakladače ideální pro překládkové práce.

CLAAS TORION 530 dokáže vyvinout maximální pojezdovou rychlost 20 km/h a dva větší modely až 30 km/h.
CLAAS TORION 530 dokáže vyvinout maximální pojezdovou rychlost 20 km/h a dva větší modely až 30 km/h.

Motory všech tří nakladačů CLAAS TORION jsou díky filtru pevných částic a oxidačnímu katalyzátoru (bez SCR) plně v souladu s emisní normou Stage V.

Všechny nakladače CLAAS TORION mají také citlivý a odolný dvourychlostní hydrostatický pohon. CLAAS TORION 530 dokáže vyvinout maximální pojezdovou rychlost 20 km/h a dva větší modely až 30 km/h. Díky kloubovému řízení lze se stroji zatočit o 40° do obou stran. Není tak problém manévrovat ani na úzkých dvorech a v zástavbě. Stroje CLAAS TORION 530 a CLAAS TORION 535 mají navíc při osazení standardními pneumatikami 340/80 světlou výšku pod 2,50 m.

Kabina nakladačů CLAAS TORION byla upravena a nyní nabízí spoustu úložného prostoru. Poskytuje rovněž lepší výhled do všech stran a díky zakřivenému čelnímu sklu má obsluha výhled na výložník a zvednuté nářadí. Vstupní dveře a pravé okno lze otevřít o 180° a uzamknout. Plynulé nastavení sloupku řízení ve třech směrech, vzduchem odpružené sedadlo řidiče, klimatizace a nízká hladina hluku v kabině zajišťují příjemný jízdní komfort. Displej na pravém A-sloupku kabiny a přehledný ovládací panel vedle pravé loketní opěrky usnadňují každodenní práci. Střecha kabiny nakladačů CLAAS TORION může být na přání vybavena halogenovými pracovními světly nebo až osmi LED světly s 360° osvětlením.