Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 16.4. – svátek slaví Irena

Hybridní nakladač Volvo rapidně snižuje spotřebu paliva. Je úspornější, než se čekalo

Zveřejněno: 31. 1. 2018

Volvo CE (Construction Equipment) je zaneprázdněn testováním nového elektrického kolového nakladače - prototypu LX1. Firma tvrdí, že dosáhla významného zlepšení v oblasti spotřeby paliva ve srovnání s konvenčními protějšky.

Volvo LX1

Během minulého roku byl nakladač testován v Kalifornii, kde vykonával stovky hodin skutečné práce. Byly provedeny jak testy účinnosti paliva, tak emisí skleníkových plynů, a přestože se údaje stále ještě analyzují, výsledky dosud údajně vykazují průměrné zlepšení účinnosti paliva o 50 %. Projekt při tom počítal s přibližnou hodnotou 35 %.

Řidiči, kteří měli možnost si stroj vyzkoušet, si pochvalovali snížení hluku v kabině, lepší viditelnost na zadní část stroje, snadné ovládání a výkonnou hydrauliku. Zároveň řidiči poskytli zpětnou vazbu výrobci, aby zlepšil funkci - kontrola trakce a aby posunul převodové stupně.TIP: Definitivní nástroj, který konečně ušetří čas a peníze? Firma má odvážná tvrzení

V současnosti se stroj nachází zpět ve Švédsku a prodělává úpravy. Zatím není komerčně dostupný.

Hybridní Technologie

Model LX1 zahrnuje pohon, který se skládá z elektromotorů umístěných v kolech nakladače, elektrický pohon hydrauliky, systém pro akumulaci energie, menší vznětový motor a nový design.

Stejně jako údajné zlepšení účinnosti paliva a snížení emisí, LX1 má také výrazně snížený hluk ve srovnání s běžnými protějšky. Prototyp - který má 98 % nových dílů a zásadně nový design - je schopen pracovat s nakladačem, který je o jednu velikost větší, tvrdí společnosti Volvo.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Volvo

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.