AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Inovovaný prstencový pěch Lemken VarioPack umožňuje přesné navazování jízd

Zveřejněno: 18. 3. 2022

Firma Lemken má ve svém produktovém portfoliu čelně nesené půdní pěchy Lemken VarioPack v několika verzích. Nyní na trh uvádí modernizovaný model čelně neseného pěchu s hydraulicky nastavitelnou citlivostí systému řízení a nastavením předpětí pěchu.

Firma Lemken má ve svém produktovém portfoliu čelně nesené půdní pěchy Lemken VarioPack v několika verzích.

Pro dosažení rovnoměrnějšího povrchu půdy po orbě lze během zpracování půdy nebo setí zavěsit na přední závěs traktoru půdní pěchy. Ty slouží nejen k vyvážení traktoru při práci se secím strojem, ale zejména k počáteční přípravě seťového lůžka na lehkých půdách. Na těžkých půdách pak umožňují časné zpracování půdy po orbě. Sloučením několika pracovních operací je dosaženo nákladové a časové úspory.

Pěchy zvládají rovněž optimální zpětné utužení půdy s dodatečným drobícím efektem a mohou být použity u předseťových kombinací. Zejména po jarní orbě je zmíněné utužení důležité – minimalizuje odpar vody a napomáhá vytvořit kvalitní seťové lůžko.

Firma Lemken má ve svém produktovém portfoliu čelně nesené půdní pěchy Lemken VarioPack v několika verzích. Jsou využitelné variabilně jako hrudořezy tažené za pluhem či jako čelně nesené pěchy (jedno až dvouřadé) s průměrem prstenců 700 nebo 900 mm a s profilem prstenců 30° nebo 45°.

Nastavení předpětí pěchu Lemken VarioPack umožní přesné navazování jízd

Lemken nyní na trh uvádí modernizovanou verzi čelně nesených pěchů Lemken VarioPack, jež jsou vybaveny hydraulicky nastavitelnou citlivostí systému řízení pro práci v kopcovitém terénu nebo v kombinaci s traktory řízenými GPS navigačním systémem.

Charakteristickým rysem prstencových pěchů Lemken VarioPack je absence středového průběžného hřídele.
Charakteristickým rysem prstencových pěchů Lemken VarioPack je absence středového průběžného hřídele.

Progresivní funkce hydraulického nastavení citlivosti řízení zamezuje natáčení pěchu Lemken VarioPack do strany během natáčení kol traktoru. Jednotlivé jízdy tak na sebe přesně navazují a obsluha, která již nemusí dbát na natáčení předních kol traktoru proti svahu, a tím negativně ovlivňovat vzadu připojené nářadí pro zpracování půdy nebo setí, ocení zvýšený komfort.

Nastavení předpětí pěchu se provádí mechanicky nebo prostřednictvím hydraulického válce s dusíkovým akumulátorem (výbava na přání).
Nastavení předpětí pěchu se provádí mechanicky nebo prostřednictvím hydraulického válce s dusíkovým akumulátorem (výbava na přání).

Nastavení předpětí pěchu Lemken VarioPack se provádí mechanicky nebo prostřednictvím hydraulického válce s dusíkovým akumulátorem (výbava na přání). Tlak lze nastavit tak, aby se pěch, který je zrovna přizpůsoben aktuálním pracovním podmínkám, nakonec bezpečně a spolehlivě vrátil do středové polohy a zajistil přesné navazování jízd. Jde o důležitou vlastnost uplatnitelnou zejména při práci na svazích nebo v momentech, kdy chce obsluha zabránit rozhoupání pěchu při opožděné reakci traktoru na povely GPS navigačního systému.

Charakteristickým rysem prstencových pěchů Lemken VarioPack je absence středového průběžného hřídele. Je tak možné kdykoli upravit pracovní záběr pěchu – přišroubováním dalších nebo odšroubováním stávajících prstenců. Tuto koncepci zachovávají i nové pěchy.

První nové modely pěchu Lemken VarioPack, které budou uvedeny na trh od poloviny roku 2022, budou dostupné v pevném provedení s pracovním záběrem od 2,50 do 4 metrů a průměrem prstence 90 centimetrů a ve sklopném provedení s průměrem prstence 70 nebo 90 centimetrů a pracovním záběrem od 4 do 6 metrů.