AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Je rozhodnuto, známe vítěze ocenění Traktor roku 2021

Zveřejněno: 19. 12. 2020

Svět již zná vítěze prestižní soutěže Tractor of the year 2021 (TOTY, Traktor roku 2021). Svého krále zvolila odborná porota složená z evropských novinářů. Letošní vyhlašování vítězů proběhlo kvůli koronaviru on-line.

Hlavní cenu si letos odnesl Massey Ferguson 8S.265

Traktor roku je ocenění, které se začalo udělovat v roce 1988. Organizováno je evropskými médii zabývající se zemědělskou technikou. Jelikož nelze všechny traktory házet do jednoho pytle, každoročně jsou vybírány v rámci tří kategorií: Tractor of the year, Best utility a Best of specialized. V posledních letech přibyla další kategorie Sustainable TOTY.

Letošní vyhlašování vítězů proběhlo kvůli koronaviru on-line. O vítězích rozhoduje 26 novinářů z evropských médií – během roku všechny traktory testují. Traktory jsou hodnoceny na základě velkého počtu kritérií, jako jsou motor, převodovka, hydraulika, komfort, design a technologie precizního zemědělství.

Hlavní cenu Traktor roku 2021 (Tractor of the year) si letos odnesl Massey Ferguson 8S.265. Podle výrobce byly nové traktory MF 8S sedm let testovány po celém světě. Traktory 8S přináší novou úroveň v oblasti konektivity a inteligentních zemědělských technologií. V prodeji zatím budou čtyři zcela nové modely traktorů MF 8S, z nichž všechny se vyznačují jedinečným umístěním kabiny a motoru „Protect-U“ a vytříbeným neo-retro designem odkazujícím na staré traktory MF 100. Traktory mají rozvor 3,05 m.

V minulosti Massey Ferguson vyhrál TOTY dvakrát, a to v roce 2008 (traktor MF 8690) a v roce 2004 (traktor MF 8480 Dyna-VT).

Valtra G 135 Versu
Valtra G 135 Versu

V kategorii Best Utility zvítězila Valtra G 135 Versu. V této kategorii soutěží výhradně traktory s maximálně čtyřválcovým motorem a maximální provozní hmotností 10 000 kg. Série Valtra G je první v páté generaci traktorů Valtra a zároveň zbrusu nová modelová řada, která se řadí mezi populární série A a N. Série G je také prvním traktorem v rozsahu výkonu 100–145 k, který nabízí ovládání SmartTouch a plnou nabídku funkcí pro precizní zemědělství.

Fendt 211 V Vario
Fendt 211 V Vario

V kategorii Best of Specialized, která patří výhradně speciálním traktorům (do sadů, vinic a hor), zvítězil Fendt 211 V Vario. Speciální traktory Fendt s plynulou převodovkou Vario inspirovaly posledních deset let stále více uživatelů po celém světě. Uplatnění nachází v provozu ve vinicích, sadech či chmelnicích. Nejnovější generace traktoru Fendt 200 VFP Vario přichází s intuitivní koncepcí ovládání FendtONE, což z něj činí první speciální traktor s plně integrovaným terminálem. K dispozici jsou další inovace, jako je možnost navyšování výkonu DynamicPerformance a zcela nový design.

Claas Axion 960 Cemos
Claas Axion 960 Cemos

V kategorii Sustainable Toty zvítězil Claas Axion 960 Cemos. Sustainable TOTY není oceněním pro „ekologický traktor“, ale oceněním inovativního řešení z hlediska udržitelnosti. Výkon, účinnost a komfort – velká řada traktorů Axion 900 od společnosti Claas je od uvedení na trh v roce 2011 známá těmito třemi základními atributy. V souladu s emisní normou Stage V nyní kombinuje také systém CEMOS s továrně namontovaným systémem kontroly tlaku v pneumatikách CTIC.

Autor: Milan Jedlička
Foto: TOTY

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.