Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

První speciální traktor s integrovaným terminálem, Fendt 200 Vario dostal novou kabinu a navyšování výkonu

Zveřejněno: 27. 10. 2020

Speciální traktory Fendt s plynulou převodovkou Vario inspirovaly posledních deset let stále více uživatelů po celém světě. Uplatnění nachází v provozu ve vinicích, sadech či chmelnicích. Nejnovější generace traktoru Fendt 200 VFP Vario přichází s intuitivní koncepcí ovládání FendtONE, což z něj činí první speciální traktor s plně integrovaným terminálem. K dispozici jsou další inovace, jako je možnost navyšování výkonu DynamicPerformance a zcela nový design.

Nejnovější generace traktoru Fendt 200 VFP Vario přichází s intuitivní koncepcí ovládání FendtONE, což z něj činí první speciální traktor s plně integrovaným terminálem.

Řada speciálních traktorů Fendt 200 VFP Vario zahrnuje pět modelů (Fendt 207 Vario, 208 Vario, 209 Vario, 210 Vario a 211 Vario) s vnějšími šířkami od 1,07 do 1,68 metru. Maximální rozsah výkonu této řady je v souladu s ECE R120 od 79 do 124 koní. Všechny modely jsou k dispozici ve verzích Power, Profi a Profi+. Špičkový model Fendt 211 Vario dosahuje maximálního výkonu 124 koní prostřednictvím systému navýšení výkonu DynamicPerformance. Traktory zdědily design po klasické modelové řadě traktorů Fendt 200 Vario.

 Různé provedení ovládání se odvíjí od stupně výbavy traktoru
Různé provedení ovládání se odvíjí od stupně výbavy traktoru

Tříválcový motor AGCO Power o objemu 3,3 litru splňuje emisní normu Stage V s oxidačním katalyzátorem (DOC), filtrem pevných částic (DPF) a selektivní katalytickou redukcí (SCR), ale bez recirkulace výfukových plynů. Chladicí systém disponuje ventilátorem Visctronic s elektronickým řízením.

Více prostoru s novou komfortní kabinou Fendt

Nová čtyřsloupková kabina Fendt 200 VFP Vario je prostornější. Novou kabinu je možné už z výroby přestavět tak, aby plnila specifikace kategorie 4 pro ochranu před nežádoucími látkami. Kabina využívá vzduchové filtry. Ve své základní konfiguraci kabina splňuje všechny standardy kategorie 2. Filtrační systém lze také upgradovat na kategorii 4 podle normy EU EN15695 - s ochranou proti prachu, kapalným hnojivům a jejich výparům.

 Novou kabinu je možné už z výroby přestavět tak, aby plnila specifikace kategorie 4 pro ochranu před nežádoucími látkami
Novou kabinu je možné už z výroby přestavět tak, aby plnila specifikace kategorie 4 pro ochranu před nežádoucími látkami

K dispozici je nová ovládací konzola s multifunkčním joystickem pro snadné a intuitivní ovládání stroje. Koncept ovládání FendtONE zahrnuje nový boční ovládací panel s multifunkčním joystickem, pákou a 12palcovým terminálem. U modelu Fendt 200 VFP Vario je 12palcový terminál zabudován do střešního krytu nad čelním sklem. 10palcová digitální palubní deska je umístěna v přední části sloupku řízení. Mezi její ukazatele patří rychlost jízdy, otáčky motoru a hladiny provozních kapalin. Digitální palubní desku lze ovládat tlačítkem na sloupku řízení. Optimalizován byl také proud vzduchu v kabině, aby bylo vytápění ještě účinnější.

U modelu Fendt 200 P Vario je k dispozici na přání systém umožňující odlehčení přední části traktoru. Přítlak pro lepší trakci na poli lze nastavit přes terminál. Pro agregaci nejrůznějšího nářadí jsou k dispozici plnohodnotné závěsy vpředu a vzadu. Nářadí lze agregovat i mezi nápravy traktoru.

 Inovativní koncept navyšování výkonu DynamicPerformance není vázán na rychlost jízdy nebo speciální provozní úkoly, ale pracuje čistě dynamicky
Inovativní koncept navyšování výkonu DynamicPerformance není vázán na rychlost jízdy nebo speciální provozní úkoly, ale pracuje čistě dynamicky

Top verze Fendt 200 P Vario Profi+ se může pochlubit kompletní řadou řešení pro inteligentní zemědělství převzatých ze standardních traktorů Fendt 300 Vario a Fendt 700 Vario – jde o Fendt Guide či Fendt Task Doc.

Lehký a výkonný

Inovativní koncept navyšování výkonu DynamicPerformance přináší v případě potřeby o 10 koní větší výkon. Není vázán na rychlost jízdy nebo speciální provozní úkoly, ale pracuje čistě dynamicky. Výkon motoru traktorů je obvykle distribuován do mnoha systémů – jako je PTO, hydraulika, ventilátory motoru a klimatizace. Systém detekuje, kdy některé komponenty potřebují více energie, a poté jim poskytne podporu pomocí inteligentního ovládání.

Fendt 200 Vario VFP z výrobní linky sjede nejdříve v lednu 2021.

Autor: Jakub Tutsch1)
Foto: Fendt

1) z podkladů Fendt

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.