Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Jednorotorové shrnovače Krone Swadro s komfortní výbavou a osvědčenými prvky

Zveřejněno: 21. 10. 2021

Krone uvádí na trh tři nové modely jednorotorových shrnovačů s označením Krone Swadro S 380, Krone Swadro S 420 a Krone Swadro S 460. Shrnovače jsou nesené v tříbodovém závěsu. Krone použilo kompaktní a krátký připojovací rám s náběhovým řízením a systém automatického centrování stroje. Při vývoji byl kladen důraz i na snadné ovládání stroje.

Krone uvádí na trh tři nové modely jednorotorových shrnovačů s označením Krone Swadro S 380, Swadro S 420 a Swadro S 460.

U nových nesených jednorotorových shrnovačů Krone Swadro S 380, S 420 a S 460 je možné komfortně nastavovat a sklápět formovací plachtu řádku a nastavovat pracovní výšku rotoru s milimetrovou přesností. Shrnovače disponují sklopnými rameny. Sklápění zabezpečuje mechanismus bez vůle, takže nepodléhá opotřebení.

Různé možnosti připojení k velkým i malým traktorům

Koncepce připojení shrnovačů počítá se širokým připojovacím rámem pro kategorii II, který umožňuje pohyblivé zavěšení spodních ramen závěsu traktoru do dvou pozic. Krátká pozice připojení podle výrobce redukuje odlehčení přední nápravy traktoru až o 10 % (oproti jiným způsobům připojení). Díky tomu je možné shrnovač agregovat s malými i velkými traktory. Pokud je traktor obut do větších zadních pneumatik nebo má velmi krátká spodní ramena tříbodového závěsu, lze alternativně volit i dlouhou pozici připojení, jež nabídne velký prostor mezi traktorem a shrnovačem. Agregaci shrnovačů s různými značkami traktorů zabezpečují čtyři body pro připojení horního táhla tříbodového závěsu. Pohyblivé spodní připojení pak shrnovači dovoluje kopírovat povrch pozemku ve všech směrech.

Při pohledu na rám shrnovačů je patrný vylepšený design. Zaoblený tvar v jejich horní části zajišťuje optimální rozložení sil při zvedání a spouštění a garantuje velmi dlouhou životnost stroje. Další plusové body navíc pak shrnovač získává za svůj praktický samočistící efekt.

Agregaci shrnovačů s různými značkami traktorů zabezpečují čtyři body pro připojení horního táhla tříbodového závěsu.
Agregaci shrnovačů s různými značkami traktorů zabezpečují čtyři body pro připojení horního táhla tříbodového závěsu.

I nové shrnovače disponují systémem Krone Jet-Efekt (zavěšení rotorů před těžištěm), čímž je garantováno, že při zvedání a spouštění prsty nikdy nepřichází do kontaktu s půdou. Podvozek rotoru se vždy zvedá nejprve vpředu. Při spouštění rotoru pak nejdříve dosedá v zadní části. Shrnovače také disponují automatickým centrováním do středové polohy při zvednutí. Náběhové řízení s vyrovnávacím rámem umožňuje stroji plynule a bezpečně následovat traktor. Současně umožňuje čistou práci ve špatně dostupných prostorech, jako jsou rohy polí, či při otáčení na souvrati (úhel natočení až 20 stupňů). Shrnovače disponují mechanickými tlumicími vzpěrami, na přání pak hydraulickými pro případ práce v náročných sklizňových podmínkách.

Mechanické nebo komfortnější elektrické či hydraulické nastavování

Nové shrnovače mají v základní výbavě bezúdržbový systém pohonu s integrovanou volnoběžkou, která umožňuje hladké doběhnutí shrnovače u traktorů s elektronicko/hydraulickou brzdou vývodové hřídele. Přetěžovací spojka chrání systém pohonu před poškozením. Přímý přenos výkonu do převodovky rotoru vede k vysoké účinnosti a minimálnímu příkonu při pohonu vývodovou hřídelí s otáčkami 540 ot/min. Shrnování při snížených otáčkách 350 až 450 ot/min přináší sníženou spotřebu pohonných hmot při zachování nejlepšího možného tvaru řádku.

Nastavení pracovní výšky a stupnice.
Nastavení pracovní výšky a stupnice.

Ruční klikou na levé straně shrnovače se po milimetrech mechanicky nastavuje pracovní výška, o jejíž aktuální úrovni je obsluha informována na stupnici umístěné na klice. Na přání lze stroj opatřit funkcí elektrického nastavováním pracovní výšky, které pak obsluha provádí na ovládacím boxu umístěném v kabině traktoru. Mechanický systém, ale také elektromotor, jsou chráněny krytem nad převodovkou rotoru.

Jediný hydraulický válec s tlumením koncových poloh podporuje hladké skládání/rozkládání a přestavování. Obsluha navíc může podle potřeby upravovat výšku formovací plachty.
Jediný hydraulický válec s tlumením koncových poloh podporuje hladké skládání/rozkládání a přestavování. Obsluha navíc může podle potřeby upravovat výšku formovací plachty.

Manuálně (nebo na přání hydraulicky) lze přímo z kabiny traktoru ovládat plynulé sklápění formovací plachty řádků. Je-li Krone vybaven systémem manuálního sklápění plachty, tak k tomu účelu využívá pružinovou podporu. Komfortnější hydraulický systém pak využívá dvojčinný hydraulický okruh, jež je ovládán z kabiny – jeho prostřednictvím pracovník nejprve rozloží plachtu a nakonec ji vysune. Jediný hydraulický válec s tlumením koncových poloh podporuje hladké skládání/rozkládání a přestavování. Obsluha navíc může podle potřeby upravovat výšku formovací plachty.

Osvědčené prvky

Na shrnovačích se vyskytuje celá řada osvědčených prvků. Jde například o kardanické zavěšení rotorů a Krone Lift prsty, které mají spodní část skloněnou směrem do záběru. Díky tomuto tvaru prsty při nabírání píce hmotu nadzvedávají (Krone Lift efekt). Tím je minimalizováno znečištění píce a zvyšuje se celková kvalita rostlinného materiálu. Dalším osvědčeným prvkem je hermeticky uzavřená, bezúdržbová převodovka rotoru a taktéž bezúdržbová a suchá vodicí dráha DuraMax, na kterou Krone nabízí tříletou záruku. Nelze opomenout ani tažené zavěšení rotoru na rámu zajišťující nejlepší možné přizpůsobení se směru jízdy (i v příčném směru).

I nové shrnovače disponují systémem Krone Jet-Efekt (zavěšení rotorů před těžištěm), čímž je garantováno, že při zvedání a spouštění prsty nikdy nepřichází do kontaktu s půdou.
I nové shrnovače disponují systémem Krone Jet-Efekt (zavěšení rotorů před těžištěm), čímž je garantováno, že při zvedání a spouštění prsty nikdy nepřichází do kontaktu s půdou.

Rotor shrnovačů je osazen čtyřkolovým podvozkem s možností nastavení příčného sklonu rotoru k dosažení optimálního tvaru řádku. Toto řešení současně redukuje ztráty na hranách řádku. Kopírovací kola podvozku jsou umístěna v těsné blízkosti dráhy prstů, které jsou díky tomu vedeny nad pozemkem přesně a čistě. Shrnovače mohou být vybaveny i předním kopírovacím kolečkem. Jde o variantu, při níž se horní táhlo tříbodového závěsu připojuje do podélné díry v přípojném rámu shrnovače.

Jednodílná a pevná ramena prstů mají předem definované místo ohybu. V případě najetí na cizí překážku se trubka prstového ramene v tomto místě ohne, a nemůže tak dojít k poškození vodicí dráhy rotoru. Pokud je pak potřeba vyměnit jedno prstové rameno, stačí povolit dva šrouby a těleso vyjmout. Pro snížení přepravní šířky vybavuje Krone nové shrnovače také sklopnými rameny.

Shrnovače Krone Swadro jsou vybaveny LED osvětlením.