Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Kombajny Axial-Flow jsou tu s námi už 40 let. První kus se po letech vrátil na stejné místo, kde měl evropskou premiéru

Zveřejněno: 10. 3. 2019

Na letošním veletrhu SIMA v Paříži lákala návštěvníky historická sklízecí mlátička International Harvester 1460, která byla umístěná před vchodem na výstaviště. Před 40 lety zde měla evropskou premiéru a představila milník společnosti Case IH (dříve International Harvester). Letos se zároveň současně prezentovala na veletrhu nejnovější generace Axial-Flow 9250.

International Harvester 1460 na veletrhu SIMA 2019

Výroba sklízecích mlátiček Axial-Flow 1400 začala už v roce 1977 v Severní Americe. Výrobě předcházel téměř dvacetiletý vývoj. Namísto vytřásadlového separačního mechanismu byl použit rotační, kde postupuje mlácený materiál ve směru osy mlátícího bubnu, tedy axiálně. Stroje Axial-Flow dodnes mají podélně uložený jeden rotor s rozděleným košem pro mlácení a separaci.

Až po dvou letech testování revoluční technologie v evropských podmínkách, tedy v roce 1979, přišly sklízecí mlátičky International Harvester 1460 do Evropy. Později byl uveden na trh větší typ 1480 a menší typ 1420.

Vystavený model na letošním veletrhu SIMA je originálem. V roce 1979 si zde odbyl oficiální premiéru a získal zlatou medaili. Odborná porota stroj tehdy ohodnotila jako účinný, jednoduchý, spolehlivý se schopností kvalitně sklízet zrno. Dodnes je na stroji možné vidět nálepku, která na toto ocenění odkazuje.

Tento konkrétní kus má ale ještě jedno prvenství. Byl také prvním prodaným strojem svého druhu v Evropě. Koupil si ho farmář z Arden.

Dnes už se vyrábí devátá generace sklízecích mlátiček této koncepce. Jak je koncepce Axial-Flow nadčasová dokazuje fakt, že za devět generací se zásadně nezměnila, je pouze vylepšována. V průběhu let byly představeny nové rotory AXF a s rozvojem technologií později také precizní systémy AFS.

Současná generace Axial-Flow 250 představuje to nejlepší, co Case IH v současnosti umí v tomto segmentu vyrobit. Oproti prvnímu modelu International Harvester 1460 představuje skok nejen v komfortu, ale i ve výkonnosti, šetrnosti sklizně a úspornosti. Nejnovější modely nabídnou také funkce pro automatizaci a výběr z různých strategií sklizně.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Case IH

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.