50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Koncept hybridního traktoru Steyr je předzvěstí designu a techniky budoucnosti

Zveřejněno: 18. 11. 2019

Inovace a udržitelnost jsou předmětem nejnovějšího konceptu Steyr, na kterém spolupracovaly firmy Steyr a FPT Industrial. Inovativní koncept hybridního traktoru se představil na zemědělském veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Koncept Steyr

Rakouský výrobce traktorů Steyr ve spolupráci se sesterskou společností FPT Industrial poprvé představil komplexní projektovou studii o budoucnosti výroby traktorů. Inženýři obou společností vyvinuli koncept hybridního traktoru Steyr, který kombinuje inovativní technologie z důrazem na ekologii a efektivitu. Koncept traktoru je funkční!

Hlavní částí traktoru je modulární hybridní pohon, který se skládá ze spalovacího motoru, generátoru a několika elektrických motorů, které lze individuálně ovládat, čímž dodávají energii tam, kde je zrovna potřeba. Pohonnou jednotku tvoří výkonný čtyřválcový dieselový motor FPT, který byl zvolen z důvodu zachování kompaktních rozměrů traktoru a optimálního výhledu. Motor poskytuje výkon 150 kW, zatímco režim hybridního pohonu poskytne výkon 250 kW. Všechny elektromotory jsou vzájemně propojeny tak, aby byla energie dodávána pouze tam, kde je to potřeba – v závislosti na situaci. K dispozici je i centrální baterie, ze které je v případě maximálního výkonu poskytován ještě výkon navíc. V hnací soustavě nenajdeme žádnou mechanickou převodovku či hydraulické komponenty. Hydraulika traktoru a vývodový hřídel jsou poháněny elektricky. Pro elektrifikovaná zařízení je k dispozici připojení 700 V a 48 V. Vystavený koncept se nabíjí dvěma způsoby – rekuperací například z jízdy z kopce nebo klasicky z elektrické zásuvky.

Koncept disponuje inteligentním pohonem všech kol, který zajišťuje optimální přenos výkonu. V každém náboji kol je umístěn elektromotor, který získává energii z baterie či generátoru.

Koncept Steyr umožňuje jízdu na čistě elektrickou energii – to se v budoucnu může využít v případě provozu ve městech, stájích či budovách. Koncept má i pokročilý systém odpružení a nízko položené těžiště. Kabina vypadá také zcela jinak, než jsme zvyklí u konvenčních traktorů. Kabina má velkou část prosklenou a jsou v ní integrovány kamery, které poskytují lepší viditelnost.

Schéma hybridní technologie.
Schéma hybridní technologie.

Koncept ukazuje řešení budoucnosti i v oblasti systémů precizního zemědělství. A jde na to svérázně. Před traktorem letí dron s rostlinnými senzory, které traktoru poskytují data v reálném čase. Z displeje umístěného na pravém bočním okně lze spravovat farmu. Přední čelní displej promítá všechny důležité informace o traktoru do zorného pole obsluhy.

„Steyr se dívá do budoucnosti konstrukce traktoru. Koncept Steyr nám umožňuje přehodnotit technické možnosti, abychom novým způsobem kombinovali pohodlí, efektivitu a udržitelnost,“ uvádí společnost.

Koncept byl vystaven na veletrhu Agritechnica 2019 v Hannoveru.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Steyr

Tématické tagy


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.