50 let Kubota v Evropě. Akční nabídka modelů řad M5 a M5N.
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Milan Šelmeci sází na stroje Case IH a Krone od BV-Techniky

Zveřejněno: 30. 9. 2022

Milan Šelmeci je poskytovatelem zemědělských služeb. Jak sám říká, od prodejce zemědělských strojů vyžaduje způsobilost rychle řešit jak potenciální opravy, tak urgentní poptávku po náhradních dílech. Těmto nárokům již dlouhá léta vyhovuje společnost BV-Technika, a. s., která dodává stroje Case IH a Krone.

Na základě dosavadních dobrých zkušeností pan Milan Šelmeci před pár měsíci pořídil lis Krone Big Pack 1290 VC nové generace.

Pan Milan Šelmeci z Lomnice na Bruntálsku poskytuje spolu se svými čtyřmi zaměstnanci zemědělské služby. Zajišťuje rozmetání, vyvážení a vyhrnování chlévské mrvy včetně nakládek teleskopickým nakladačem, pokos píce, obracení a shrnování povadlé píce a sena. Vedle toho se také věnuje sběru píce sběracím vozem, jejímu lisování do kulatých a hranatých balíků i následnému svozu a ukládání či balení do strečové fólie. Své služby poskytuje nejen na celém území České republiky, ale i na Slovensku a v Polsku.

Podnikat začal v roce 1989 a o sedm let později si pořídil první traktor. Zpočátku pracoval v lese, později začal působit ve sféře zemědělských služeb. V té době také začala jeho první spolupráce s prodejcem zemědělských strojů, se společností BV-Technika.

„I přes současnou situaci na trhu je dostupnost náhradních dílů u BV-Techniky velmi dobrá. Oceňuji jejich komunikaci se zákazníkem.”
uvedl Milan Šelmeci.

Strojový park Milana Šelmeciho je založen převážně na traktorech Case IH a technice pro sklizeň pícnin a slámy Krone. Díky tomu, že provozuje stroje stejných značek, je údržba a servis strojů snazší. Zajišťuje jej společnost BV-Technika prostřednictvím svých středisek – Polanka nad Odrou a Velký Týnec. Běžné údržby strojů si Milan Šelmeci provádí svépomocí.

Milan Šelmeci (uprostřed) si přebírá nový traktor.
Milan Šelmeci (uprostřed) si přebírá nový traktor.

Traktory Case IH a technika pro sklizeň píce a slámy od Krone

Prvním strojem, který si pan Milan Šelmeci opatřil u BV-Techniky byl lis schopný vázat kulaté balíky do sítě. V 90. letech u nás pracovaly nejčastěji lisy s vázáním do motouzu. Zatímco většina lisů zvládala za směnu slisovat 150 až 200 balíků, Milan Šelmeci dokázal se svým novým lisem připravit běžně až 600 balíků. Byl tak jedním z průkopníků technologie vázání do sítě u nás. Lisování do hranatých balíků v současnosti provádí třemi lisy Krone Big Pack. Na základě dosavadních dobrých zkušeností Šelmeci před pár měsíci pořídil lis Krone Big Pack 1290 VC nové generace, se kterým bude lisovat seno i slámu. Lis provozuje s akumulačním vozíkem Krone BaleCollect.

Majitel u nového lisu Krone Big Pack 1290 VC oceňuje zejména řešení pohonů. Boční vícenásobný řemen pohání sběrací ústrojí a rotor. Díky soustavnému sledování prokluzu se řemenový pohon při přetížení automaticky vypne a sběrače i nože se vyřadí z činnosti. Užitečná je také jednodušší údržba stroje a spolupráce všech systémů, které automatizují funkce lisu, a v neposlední řadě vyšší výkonnost lisování.

Milan Šelmeci je dlouholetým uživatelem traktorů Case IH a strojů Krone.
Milan Šelmeci je dlouholetým uživatelem traktorů Case IH a strojů Krone.

Plnicí komora lisu Krone Big Pack 1290 VC je nově řízena elektromagnetickým ventilem. Obsluha může nastavit charakteristiku předlisovaného materiálu. Lisovací kanál má délku 3,60 metrů. Díky prodlouženému kanálu a širší lisovací čelisti bylo dosaženo ještě lepšího tvaru a zřetelně vyšší hmotnosti balíku. Možné je lisovat balíky o hmotnosti až 500 kg. Krone přepracovalo i původní variabilní plnicí komoru (VFS) lisu, a to tak, aby poskytovala větší odolnost a průchodnost. Nastavení podávací hrabice je nyní možné provádět z terminálu. Permanentně jsou obsluze lisu sdělovány informace o vytížení VFS, přičemž veškeré údaje jsou generovány v návaznosti na výsledky měření točivých momentů v systému pohonu. V terminálu se pro tento účel nachází informační sloupcový graf.

Pomocí elektrického uvolňování podávací hrabice je možné přímo z kabiny ovlivnit tloušťku vrstvy, popřípadě počet vrstev v balíku, a to v pěti stupních. Ukazatel v terminálu přímo zobrazuje, jak se při každé otáčce zaplní předlisovací komora lisu Krone Big Pack 1290 VC. Spouštěcí moment podávací hrabice je možné odpovídajícím způsobem přizpůsobit požadavkům řidiče. Praktické je, že v podávacím režimu 1:1 nedochází ke spuštění brzdy.

Sklizeň pícnin obstarávají dvě strojní linky: v současnosti Milan Šelmeci provozuje devět traktorů značky Case IH, které pořídil v průběhu let od BV-Techniky.

Milan Šelmeci kromě lisů provozuje i rotorové shrnovače Krone Swadro.
Milan Šelmeci kromě lisů provozuje i rotorové shrnovače Krone Swadro.

Traktor Case IH JXU 1090 o výkonu do 100 koní je využíván k lehčím pracím, jako je například obracení sena. Model Case IH Maxxum 110 s nakladačem pracuje většinou s větším shrnovačem. Čelním nakladačem jsou vybavené i traktory Case IH Puma 145 CVX a Case IH Puma 165 CVX. Milan Šelmeci dříve provozoval i traktor s čelním nakladačem Hauer (i tyto nakladače má BV-Technika v nabídce). Hauer vyrábí čelní nakladače pro traktory všech výrobců a značek o výkonu od 55 do 230 koní.

Ke všem traktorům s nakladačem má Milan Šelmeci vlek na svoz balíků. Za den je schopen odvést do místa uložení až 1 200 balíků. Na tahově náročnější práce využívá traktor Case IH Puma 165 o výkonu 200 koní a model Case IH Puma 185 CVX. Tři traktory jsou vybaveny čelní vývodovou hřídelí, aby bylo možné provozovat až pět žacích strojů. Traktory může majitel snadno modifikovat pro jiný typ práce a v případě potřeby je přeřadit do jiné strojní linky. Při sklizni pícnin pracují traktory s čelním a bočním žacím strojem Krone EasyCut. Pro potřeby živočišné výroby je jedna souprava žacích strojů vybavena prstovým kondicionérem. Jeho využíváním dosáhne pokosená píce rychleji požadovaných hodnot sušiny. Majitel oceňuje na těchto žacích strojích jejich robustnost.

Rozmetání nejrůznějších materiálů je prováděno rozmetadly TEBBE.
Rozmetání nejrůznějších materiálů je prováděno rozmetadly TEBBE.

Vedle lisu a žacích strojů Krone používá Šelmeci také dva obraceče a dva shrnovače též značky. Nechybí ani senážní vůz Krone 5XL.

Milan Šelmeci se rovněž zabývá vývozem a rozmetáním chlévské mrvy, kompostů, čistírenských kalů a vápna. K tomu využívá dvě rozmetadla – TEBBE DS 140 a TEBBE HS 200, která má BV-Technika taktéž v nabídce. První rozmetadlo pořídil před 16 lety. Zaujalo jej tehdy na zemědělském veletrhu v Hannoveru a udělala na něj dojem zejména kvalita jeho provedení a robustnost. Po pěti letech pak pořídil druhé rozmetadlo. Rozmetadla TEBBE jsou dostupná s diskovým nebo vertikálním rozmetacím ústrojím v jednonápravovém, dvounápravovém nebo třínápravovém provedení. Milan Šelmeci před pár dny pořídil i velkoplošný mulčovač SPEARHEAD.

Nejnovějším přírůstkem do strojového parku je velkoplošný mulčovač SPEARHEAD.
Nejnovějším přírůstkem do strojového parku je velkoplošný mulčovač SPEARHEAD.