AgroEcoPower na Techagro 2024. Pavilon P, stánek 056
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Moderní traktory Fendt vyhoví vysokým nárokům při práci na poli i jízdě po silnici

Zveřejněno: 19. 10. 2022

Řada traktorů Fendt 500 Vario je ideální pro provoz v rostlinné i živočišné výrobě, při lehkých polních pracích a při sklizni pícnin. Naproti tomu řada Fendt 800 Vario se svojí pohotovostní hmotností 9,5 t a přípustnou celkovou hmotností až 16 t se hodí nejen k náročným polním pracím ale i k přepravě zemědělských produktů po silnici.

Řada traktorů Fendt 500 Vario zahrnuje čtyři modely s výkonem motoru od 124 do 163 koní.

Řada traktorů Fendt 500 Vario zahrnuje čtyři modely s výkonem motoru od 124 do 163 koní, které jsou univerzální a ideální pro provoz v rostlinné i živočišné výrobě, lehké polní práce a při sklizni pícnin. Traktory jsou k dispozici ve čtyřech výbavových stupních, přičemž dostupné jsou i jejich výbavové variace, aby bylo možné vyhovět rozmanitým požadavkům zákazníků.

Traktory Fendt 500 Vario pohání výkonný čtyřválcový motor DEUTZ se zdvihovým objemem 4,04 litru a vstřikováním common rail. Díky oxidačnímu katalyzátoru (DOC), filtru pevných částic (DPF), selektivní katalytické redukci (SCR) a externí recirkulaci výfukových plynů (EGR) jsou traktory v souladu s emisní normou Stage V.

Fendt 500 Vario s motorem spolupracuje plynulá převodovka Vario ML 90, která umožňuje plynulou jízdu – od nízkých rychlostí 20 m/h až po 50 km/h při nízkých otáčkách (1 700 ot./min). Díky otočnému čerpadlu hydrauliky nedochází k žádnému opotřebování spojek při reverzaci (změna jízdy vpřed a vzad). Traktory také nabízí nezávislé ovládání motoru, vývodového hřídele a pojezdové rychlosti. Okruhy pro olej převodovky a hydrauliky jsou oddělené, díky čemuž se do převodovky nedostávají nečistoty. S převodovkou traktoru Fendt 500 Vario souvisí také Systém řízení traktoru (TMS), který po zadání cílové rychlosti zahájí regulaci převodovky a rychlosti motoru tak, aby traktor pracoval co nejefektivněji, a tedy spotřebovával co nejméně paliva.

Řada traktorů Fendt 500 Vario je univerzální a ideální pro provoz v rostlinné i živočišné výrobě, lehké polní práce a při sklizni pícnin.
Řada traktorů Fendt 500 Vario je univerzální a ideální pro provoz v rostlinné i živočišné výrobě, lehké polní práce a při sklizni pícnin.

Traktory Fendt 500 Vario využívají polorámovou konstrukci s přírubovou skříní převodovky, která jim propůjčuje vysokou manévrovatelnost a velký úhel natočení kol. Motor je uložen na gumových blocích, a nenese tak žádnou zátěž. Nedochází navíc k přenosu hluku z motoru na rám. Body spoje odpružení přední nápravy a systému odpružení a nivelace jsou plně integrovány do konstrukce traktoru. Součástí polorámu je přední vývodový hřídel a přední závěs.

Traktory Fendt 500 Vario mají nízkou provozní hmotnost, což se hodí při jízdě po silnici, a zároveň vysokou možnost dotížení při polních pracích. Komfort jízdy po poli i silnici zajišťuje odpružená přední náprava s nivelací, mechanické nebo pneumatické odpružení kabiny a vzduchem nastavitelné pružinové odpružení sedadla řidiče. Zadní závěs je opatřen aktivním tlumením vibrací.

Fendt 500 Vario – navržen pro pohodlí řidiče

V kabině traktorů řady Fendt 500 Vario nalezneme koncept ovládání FendtONE, který poskytuje přehledné a efektivní pracovní prostředí. Uživatelům umožňuje přizpůsobit ovládání traktoru a nářadí aktuálním preferencím a práci, kterou je třeba vykonat. V kabině nalezneme až tři velké displeje, které zobrazují všechny funkce traktoru a skrze něž je možné ukládat nastavení pro různé pracovní činnosti, které obsluha nejčastěji používá – jde pak například velmi snadno přecházet mezi režimem manipulace s materiálem čelním nakladačem a režimem sklizně pícnin s různým nářadím. Nastavení jednotlivých nářadí pro každou z těchto prací je totiž přizpůsobeno a uloženo v traktoru.

Traktory Fendt 500 Vario mají nízkou provozní hmotnost, což se hodí při jízdě po silnici, a zároveň vysokou možnost dotížení při polních pracích.
Traktory Fendt 500 Vario mají nízkou provozní hmotnost, což se hodí při jízdě po silnici, a zároveň vysokou možnost dotížení při polních pracích.

K dispozici jsou tři varianty displeje: 10palcová přístrojová deska, 12palcový dotykový terminál na loketní opěrce a 12palcový dotykový terminál v podhledu střechy, který lze v případě potřeby částečně skrýt. Díky systému FendtONE je možné vytvářet uživatelské profily, a ukládat tak různá nastavení. Plochy displeje lze přizpůsobit každému řidiči. V traktoru se navíc nachází tlačítka, kterým může obsluha přiradit rozmanité funkce, a ovládat s nimi vybraná nářadí nebo části traktoru Fendt 500 Vario.

Pomocí 12palcového dotykového displeje, který obsluhu propojuje se všemi funkcemi traktoru Fendt 500 Vario, nabízí traktor téměř neomezené možnosti přizpůsobení. Dotykový displej je umístěn na pravé loketní opěrce FendtONE. Odtud lze snadno přejít k naváděcímu systému, hydraulice, servisu a diagnostice či dalším funkcím. Ovládat lze také další systémy traktoru včetně klimatizace, zábavního systému v kabině a komunikačního systému, stejně jako nastavení bočních zrcátek. Hlavní displej je propojen a synchronizován s bočním displejem, který lze v případě potřeby částečně skrýt. Displeje poskytují data v jednotném režimu a umožňují řidiči zobrazit až 12 vybraných panelů s informacemi (na obou displejích). Obrazovka umístěná za sloupkem řízení umožňuje obsluze sledovat stav traktoru v reálném čase, včetně otáček motoru, rychlosti vozidla a stavu paliva v nádrži, nebo například zobrazit navigaci.

Ovládací prvky traktoru Fendt 500 Vario, závěsu a nářadí jsou umístěny centrálně na dosah ruky pracovníka obsluhy. Ergonomicky navržená loketní opěrka je opatřena barevně odlišenými ovládacími tlačítky, multifunkčním joystickem, 3L joystickem a tlačítkovým ovladačem, vše v dosahu pro větší bezpečnost řidiče a pro maximální kontrolu nad traktorem a nářadím. Ovládací tlačítka jsou barevně odlišena tak, aby odpovídala svým funkcím, které se ve stejné barvě zobrazují i na displejích. Obsluha tak snadno rozpozná, které barvy souvisejí s jednotlivými úkoly a funkcemi a svou práci vykonává rychleji, přesněji a s menším množstvím chyb.

V kabině traktorů řady Fendt 500 Vario nalezneme koncept ovládání FendtONE, který poskytuje přehledné a efektivní pracovní prostředí.
V kabině traktorů řady Fendt 500 Vario nalezneme koncept ovládání FendtONE, který poskytuje přehledné a efektivní pracovní prostředí.

Fendt 500 Vario – ideální traktor pro čelní nakladač

Traktory řady Fendt 500 Vario ocení chovatelé hospodářských zvířat, kteří potřebují všestranné a snadno ovladatelné traktory. Jsou ideálním vozem pro práci s čelním nakladačem a sklizeň pícnin. Čelní nakladač Fendt Cargo nebo CargoProfi se ovládá joystickem 3L, nebo křížovou pákou. Díky samostatnému třetímu okruhu může obsluha zvedat nebo spouštět lžíci a naklánět ji současně s otevíráním drapáku na lžíci.

Fendt umožňuje vybírat mezi kabinou VisioPlus s děleným čelním sklem a dveřmi vpravo i vlevo a kabinou Panorama s větším čelním sklem a dveřmi vlevo. Úzká kapota zase umožňuje pohodlnou práci s čelním nakladačem.

Pokud traktor Fendt 500 Vario zrovna nepracuje s čelním nakladačem, na přední nebo zadní závěs může být zavěšeno nejrůznější nářadí. Pohon připojených strojů zabezpečí buď čepový vývodový hřídel se třemi rychlostmi, nebo přírubový vývodový hřídel se dvěma rychlostmi. Nářadí na vývodovém hřídeli lze provozovat konstantní rychlostí i při změně pojezdové rychlosti. Co se hydrauliky týče, traktory disponují Load Sensing čerpadlem s průtokem 75, 110 nebo 158 l/min. K dispozici je až sedm dvojčinných okruhů (max. 5 okruhů vzadu a max. 2 okruhy vpředu) s možností nastavení průtoku 0-100 l/min pro každý okruh.

Traktory Fendt 700 a 800 Vario

Výkony od 203 do 283 koní pokrývají traktory Fendt 700 Vario sedmé generace. Tyto nové traktory budou zatím vyráběny souběžně se šestou generací traktorů Fendt 700 Vario a budou určeny pro stávající uživatele modelů šesté generace, kteří však požadují vyšší výkon a všestrannost. O traktorech Fendt 700 Vario jsme podrobně informovali v minulém článku.

Výkony od 220 do 280 koní pokrývá řada Fendt 800 Vario se čtyřmi modely. S jejich pohotovostní hmotností 9,5 tuny a přípustnou celkovou hmotností až 16 tun jsou tyto traktory uplatnitelné nejen při náročných polních pracech ale i při přepravě zemědělských produktů po silnici. Při práci na poli přijde vhod mimo jiné integrovaný systém regulace tlaku v pneumatikách Fendt VarioGrip.

Výkony od 220 do 280 koní pokrývá řada Fendt 800 Vario se čtyřmi modely.
Výkony od 220 do 280 koní pokrývá řada Fendt 800 Vario se čtyřmi modely.

Výkon traktorům Fendt 800 Vario dodává šestiválcový motor DEUTZ se zdvihovým objemem 6,06 litru. Díky jeho recirkulaci výfukových plynů (AGRex), selektivní katalytické redukci (SCR) a filtru pevných částic CSF (filtr sazí s povrchovou úpravou) jsou traktory v souladu s emisní normou Stage V. Motor spolupracuje s osvědčenou převodovkou Vario ML 220.

Jízdnímu komfortu traktoru Fendt 800 Vario napomáhá odpružení nápravy, kabiny (mechanické nebo pneumatické tříbodové) i sedadla obsluhy. Všechny ovládací prvky pracovních funkcí včetně terminálu jsou integrovány do multifunkční loketní opěrky a lze je individuálně nastavit ve vodorovném i svislém směru. V kabině nalezneme ovládání Variotronic s 10,4palcovým terminálem.

Pohled do kabiny traktoru Fendt 800 Vario.
Pohled do kabiny traktoru Fendt 800 Vario.