TECHAGRO (7.–11. 4. 2024). Mezinárodní veletrh zemědělské techniky
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Novinky u čelních nakladačů Quicke pro rok 2021. Největší změnou prošly systémy ovládání

Zveřejněno: 17. 4. 2021

Firma Quicke, která je světovým lídrem ve výrobě čelních nakladačů určených k montáži na traktory, přichází s novým pokrokovým řešením ovládání nakladačů. V následujících odstavcích stručně představíme, co v tomto ohledu Quicke nabízí pro rok 2021.

V nové generaci nakladačů Quicke řady Q byly použity odlitky a kované díly v nejvíce namáhaných oblastech výložníku. Zdroj foto - tisková zpráva Quicke

Řada čelních nakladačů Quicke Q je příkladem toho, jaký může být díky chytrému inženýrství rozdíl mezi nakladači. Tyto čelní nakladače zaručují vynikající výhled, mají optimalizované pracovní úhly zaklápění a vyklápění, přičemž výměna pracovního nářadí je hladká a snadná. Zahrneme-li do vybavení i inteligenci Q-companion, na trhu nenajdete funkčnější a použitelnější čelní nakladač.

S lehčí řadou X pak Quicke nabídne další prvotřídní alternativu pro malé a střední traktory. Tato řada čelních nakladačů jedinečným způsobem kombinuje design, výkon a hospodárnost, a významně tak zkracuje cestu provozovatele k ziskovosti.

Síla a pevnost

V nové generaci nakladačů Quicke řady Q byly použity odlitky a kované díly v nejvíce namáhaných oblastech výložníku. Optimalizované použití materiálu poskytuje nakladači dlouhodobou životnost, ale ne za cenu nadměrné hmotnosti. Pro porovnání: Běžná životnost čelních nakladačů se pohybuje od 5 do 15 tisíc cyklů dle normy. Při měření životnosti nové řady Q byly testy ukončeny při do sažení 70 tisíc cyklů, aniž by došlo k poškození nakladače!

Čelní nakladače Quicke zaručují vynikající výhled a mají optimalizované pracovní úhly zaklápění a vyklápění. Zdroj foto - tisková zpráva Quicke
Čelní nakladače Quicke zaručují vynikající výhled a mají optimalizované pracovní úhly zaklápění a vyklápění. Zdroj foto - tisková zpráva Quicke

Rameno nakladače je nahoře i dole zkoseno tak, aby byla zajištěna optimální viditelnost a pevnost. Díky prolisovaným bočnicím vypadá elegantně, přičemž toto reliéfní prolisování také zvyšuje tuhost. Obzvláště pevná, až ve špičce výložníku umístěná příčná trubka, nabízí maximální nerušený výhled. Je vetknuta a přivařena do odlitků tvořících přední část nakladače. Zároveň slouží jako nosič centrálního rozvaděče, do trubky se rovněž umisťují zásobníky tlumení rázů. Centrální rozvaděč na trubce je proti poškození chráněn polymerovým pevným krytem.

Super pevné montážní rámy určené k montáži na více jak 10 tisících modelů traktorů jsou shodné pro řadu Q i řadu X.

Osvědčený montážní rám Delta má přesně obrobené povrchy, na které dosedají styčné plochy nakladače. Široký výkovek ve tvaru písmene U, jenž nese veškeré vertikální zatížení v kombinaci s velkým průměrem zajišťovacího čepu, tvoří spolu s montážním rámem pevné spojení. Po několika stovkách tisíc prodaných kusů lze tuto konstrukci bezpečně označit jako osvědčenou. Řada Q je osazena patentovaným automatickým systémem upínání nakladače na montážní rámy. Stačí nasadit nakladač do horního výkovku a ten se sám upne. Montážní rámy Quicke slouží nejen k připojení nakladače na traktor, ale celý traktor zpevňují. Zároveň však traktoru nebrání ve vykonávání servisních úkonů.

Přesné, inteligentní a efektivní ovládání

Největší změnou však prošly systémy ovládání nakladačů Quicke, a to jak řady Q, tak ekonomické řady X.

Funkce Q-companion umožňuje vážení nákladu, zobrazení polohy nakladače i nářadí a připomíná čas údržby. Zdroj foto - tisková zpráva Quicke
Funkce Q-companion umožňuje vážení nákladu, zobrazení polohy nakladače i nářadí a připomíná čas údržby. Zdroj foto - tisková zpráva Quicke

Zcela nový patentovaný systém QCS (Quicke Control System) postavený na 70 letech zkušeností a špičkovém hardwaru nabízí kompletní škálu řešení. Nastavuje vysokou lať ku v oblasti přesného, inteligentního a efektivního ovládání čelních nakladačů. Můžete si vybrat ze dvou základních systémů.

Patent ušetří až 20 % paliva při práci s nakladačem

Prvním z nich je QM-Command nabízející rovnováhu mezi jednoduchostí a funkčností. Zcela nový systém integruje ovládání všech funkcí do joysticku, včetně tlumení rázů SoftDrive a hydraulického zajišťování nářadí Q-Lock. K dispozici máte dvě další tlačítka pro ovládání funkcí traktoru. Kromě toho je volitelně k dispozici nezávislá třetí funkce (Live3). Mezi vlastnosti a prvky tohoto systému patří ergonomické, jednoduché a rozšiřitelné ovládání, snadné umístění v moderních kabinách traktoru. Rozvaděč připojený ke zbrusu nové elektromechanické řídicí jednotce disponuje systémem rekuperace energie. Tento patent firmy Quicke ušetří až 20 % paliva při práci s nakladačem. Pracujete-li s nakladačem Quicke 500 hodin ročně, ušetříte až 25 tisíc korun za jeden rok provozu! Nakladač navíc funguje nezávisle na nákladu, což umožňuje obsluze snadné ovládání a kontrolu nad pohybem nakladače i při manipulaci s nejtěžšími břemeny. Promyšlené ovládání nabízí snadno přístupnou třetí a čtvrtou funkci – přes kolébkový spínač. Řada nakladačů Q je vybavena tlumením rázů SoftDriven: rázy jsou vždy tlumeny z obou stran zvedacích hydraulických válců, přičemž zapnutí a vypnutí probíhá vždy z kabiny traktoru prostřednictvím joysticku. QM-Command dále zahrnuje hydraulické upínání nářadí Q-Lock, funkční tlačítka (dvě tlačítka určená k ovládá ní funkcí traktoru, např. změny směru jízdy), funkci vyklepávání materiálu a rozptylu materiálu, dvě plovoucí polohy pro nakladač a pro pracovní nářadí v kombinaci s volitelnou živou třetí funkcí (nezávislé ovládání funkce – Live3).

Ovládání se nachází přímo pod palcem

Druhým systémem je QE -Command, který je ztvárněním skutečné efektivity každodenního nakládání. Ovládání se nachází takzvaně přímo pod palcem. Na základě rozsáhlých testů prováděných zemědělci z celého světa umožňuje nový ergonomický joystick dlouhou pracovní dobu bez fyzického namáhání. Přesnost ovládání je díky digitálně ovládaným rozvaděčům na vysoké úrovni – jsou, stejně jako je tomu v nižší řadě QM-Command, vybaveny nízkotlakou rekuperací energie, která udržuje válce vždy naplněné olejem a šetří palivo.

V kombinaci s asistenčním systémem Q-Companion jsou aktivovány inovativní funkce – poloautomatické pohyby nakladače, uživatelem konfigurovatelné rychlosti a polohy nakladače a nářadí, trvalý průtok tří funkcí, navigace na displeji a mnoho dalšího.

Vážení nákladu či zobrazení polohy nakladače i nářadí

Q-companion umožňuje vážení nákladu či zobrazení polohy nakladače i nářadí. Kromě toho připomíná nutnost provedení případné údržby. K uložení a zpracování dat je k dispozici aplikace, která je poskytována zdarma a komunikuje s uživatelem v jeho mateřském jazyce. Dostupné je také úložiště na cloudu. Můžete si jednoduše vyexportovat údaje o práci nakladače do souboru formátu excel a tam je následně zpracovat. Výsledkem je přehledná evidence o práci vašeho nakladače. Q-companion QCS je plně integrován do joysticku, který umožňuje práci s průkopnickými funkcemi a pracuje s nakladačem, vše speciálně pro vybrané nářadí. Mezi hlavní funkce patří:

QMotion – nabízí poloautomatické pohyby nakladače. Uložíte dvě jednotlivé polohy pro výšku nakladače a úhel nářadí, mezi nimiž následně můžete vybírat dle potřeby,

QRange – umožňuje omezení pracovního rozsahu nakladače pro snížené výšky a redukci úhlů zaklápění a vyklápění pro pracovní nářadí, třeba pro paletizační vidle,

QEnds – zajišťuje odpružení koncové polohy,

QShake – nastavitelná funkce vyklepávání lopaty a rozmetání materiálu.

Systém dále nabízí možnost proporcionální práce s třetí funkcí za použití kolébkového spínače na zadní straně joysticku, navigaci přímo kolečkem joysticku v nabídce Q-companion, díky které má obsluha nakladač vždy plně pod kontrolou, volitelná a programovatelná funkční tlačítka, uživatelsky konfigurovatelné průtoky a rychlosti, trvalý průtok třetí funkcí a mnoho dalšího.

Autor: redakce Agroportal24h.cz1)
Foto: Quicke

1) z podkladů Quicke


Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.