Pozvánka na Polní den společnosti HORSCH. Ždírec 26. 6. 2024 od 9:30 hod.
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Nový harvestor Novotný H512 na probírkovou těžbu

Zveřejněno: 3. 4. 2024

S ohledem na velkou poptávku po dřevní hmotě, nutnosti krátkých dodacích lhůt a úbytku pracovních sil v lesnictví je v posledních desetiletích patrný nárůst používání plně mechanizovaných technologií. Nasazení harvestorů a vyvážecích souprav umožnuje v probírkových lesních porostech rychlou a efektivní těžbu dřevní hmoty. Strojírna Novotný z Vitošova přichází na trh s novým harvestorem Novotný H512 na probírkové zásahy první, druhé a třetí věkové třídy.

Hydraulická ruka FTG MOWI P50 je umístěna na výklopném stolu. Na snímku vidíme i hlavici Kesla 16RH, která se hodí do smíšených porostů.

Strojírna Novotný je na trhu 30 let a zaměstnává více než 100 lidí. S výrobou vyvážecích souprav máme mnohaleté zkušenosti. Zaznamenali jsme však poptávku po menším 8mi kolovém probírkovém harvestoru. Harvestor využívá podvozek, pojezd, nápravy a pojezdová čerpadla z naší vyvážecí soupravy Novotný LVS 511. Nový harvestor je díky tomu schopný pracovat i v těžkých svažitých terénech nebo na velmi podmáčených stanovištích,“ uvedl Ing. Petr Sládek ze Strojírny Novotný.

Rozměry harvestoru Novotný H512 jsou velmi kompaktní a i přes 8mi kolový podvozek je stroj velmi obratný i v hustých probírkách. Šířka na doporučených 500 mm pneumatikách je pouze 2,1 metrů a díky stejné vzdálenosti středového čepu od zadní i přední nápravy drží kola harvestoru stejnou stopu.

Osvědčené komponenty

Harvestor Novotný H512 je osazen dieselovým motorem Iveco F34 o výkonu 55 kW. Motor vyhovuje nejnovější emisní normě Stage V i bez použití kapaliny AdBlue. Ve srovnání s konkurencí zaujme velký zdvihový objem motoru 3,4 litrů a velký kroutící moment 320 Nm. Motor je podle Petra Sládka velmi spolehlivý a používá se i ve vyvážecích soupravách a smykem řízených nakladačích Novotný.

Charakteristickým znakem nového harvestoru je osmikolový podvozek.
Charakteristickým znakem nového harvestoru je osmikolový podvozek.

V harvestoru Novotný H512 jsou použité hydraulické komponenty od firmy Bosch Rexroth. Za motorem se nachází dvě pojezdová čerpadla, první pohání hydromotory na předních nápravách a druhé pojezdové čerpadlo pohání zadní hydromotory. Pojezdové hydromotory jsou dvourychlostní. Aby byl zajištěn bezproblémový a bezpečný průjezd v těžkém lesním terénu, jsou na stroji použité hydraulické děliče průtoku, které rozdělují průtok oleje mezi pravý a levý hydromotor v poměru 50:50, a při aktivaci tak plní funkci diferenciálu.

Pracovní čerpadlo o velikosti 100 ccm poskytuje dostatek oleje pro všechny funkce harvestorové hlavice i hydraulické ruky.

Celý elektronický systém harvestoru Novotný H512 byl navržen v úzké spolupráci s firmou Technotrade. Všechny provozní parametry jsou zobrazeny na barevném displeji o velikosti 5,7“. Řídící systém komunikuje v českém jazyce. Umožnuje plynulé nastavení funkcí hydraulické ruky, různé nastavení může být uloženo až pro 8 operátorů.

Přední náprava je vybavená funkcí boggie-lift umožňující přední kola zvednout a tím snížit poloměr otáčení stroje až o jeden metr.
Přední náprava je vybavená funkcí boggie-lift umožňující přední kola zvednout a tím snížit poloměr otáčení stroje až o jeden metr.

Osmikolový podvozek harvestoru Novotný

Charakteristickým znakem nového harvestoru Novotný H512 je osmikolový podvozek. Během praktických ukázek byla přední kola napuštěna solankou a zadní kola vzduchem. Přední nápravy jsou vybavené funkcí boggie-lift. Umožňující zvednutí předních kol a tím snížení poloměru otáčení stroje až o 1 metr. V těžkém terénu lze použít záběrové řetězy nebo kolopásy a to na všech kolech a nápravách. Podvozek a řízení harvestoru předurčují stroj k výborné obratnosti. Zatáčení stroje provádí dvě pístnice řízení, kdy se přední a zadní rám otáčí kolem středového čepu. Ten je ve stejné vzdálenosti k zadní i přední ose stroje, díky tomu drží stroj při jízdě stejnou stopu. Nikdy se tak nestane, že by zadní kolo zajelo za strom, jako je tomu u šestikolového podvozku. Robustní středové díly harvestoru jsou rovněž osvědčené a používáme je na naší největší vyvážecí soupravě Novotný LVS720. Hmotnost harvestoru činí 7,8 tuny.

Operátor harvestoru Novotný H512 může volit ze tří režimů provozu stroje. První režim je určen jízdě: maximální rychlost stroje na režim „želva“ činí 7 km/h a na režim „zajíc“ 17 km/h. Druhý režim je určen pro práci s hydraulickou rukou: v tomto režimu je stroj zabezpečen proti pohybu a stabilizovaný rámovou brzdou a operátor pracuje pouze s rukou při zvednutých otáčkách motoru. Třetí režim je určen pro současný pohyb stroje a práci s rukou. Jde o nejpoužívanější režim v probírkové těžbě.

Harvestor je velmi obratný díky malému poloměru zatáčení a šířce stroje, která dosahuje hodnoty 2,1 metru na 500 mm pneumatikách.
Harvestor je velmi obratný díky malému poloměru zatáčení a šířce stroje, která dosahuje hodnoty 2,1 metru na 500 mm pneumatikách.

Dlouhá ruka a hlavice s úřezem 45 cm

Hydraulická ruka FTG MOWI P50 švédské výroby je umístěna na výklopném stolu umožňujícím její naklopení v rozsahu +/- 17°. Operátor díky tomu může i při jízdě z kopce lépe pracovat s hmotností ruky a hlavice. Naklápění zajišťují čtyři krátké hydraulické válce. Díky naklápěcímu stolu se dokáže harvestorová hlavice dostat za strom. Ruka bez teleskopu má dosah 6,5 metrů a je k dispozici i v teleskopické verzi s dosahem 7,5 metrů. Hydraulické hadice vedou v profilu hydraulického ramene, takže při těžbě jsou chráněné i v hustých probírkách a nedochází k jejich poškozování. Během praktických ukázek harvestoru Novotný H512 byla ruka vybavena hlavicí Kesla 16RH, která si dokáže hravě poradit s jehličnatým i listnatým dřívím. Hlavice je krátká a zpracuje i křivé kmeny. Její hydraulické válce snadno obejmou kmen. Čtyři pohyblivé odvětvovací nože perfektně odvětví i velmi zavětvené stromy. Hlavice Kesla RH 16 má maximální úřez 45 cm a vyniká rychlostí posuvu stromu až 7 m/s přes harvestorovou hlavici. Aby pohyb hlavice nepoškozoval okolní stojící stromy, je mezi hydraulickou rukou a rotátorem umístěna dvojitá brzda, která tlumí výkyv hlavice. V harvestoru je použitý měřící systém Xlogger. Na velkém displeji operátor vidí informace o zpracovávaném stromu, denním i porostním výkonu. Systém umožnuje rovněž individuální nastavení parametrů harvestorové hlavice. Celý systém opět komunikuje v českém jazyce.

Harvestor Novotný H512 je osazen dieselovým motorem Iveco F34 o výkonu 55 kW.
Harvestor Novotný H512 je osazen dieselovým motorem Iveco F34 o výkonu 55 kW.

Kabina splňuje požadavky na bezpečnost a komfort

V harvestoru je použita osvědčená kabina z vyvážecích souprav Novotný LVS 520 a LVS 720. Kabina vyhovuje normě ISO ROPS/FOPS/FOPS a díky dobrému výhledu je vhodná pro použití také na harvestoru Novotný H512. Odpružení kabiny zajišťují čtyři hydraulické silentbloky, navíce je sedačka operátora rovněž odpružená – díky tomu je práce v harvestoru velmi pohodlná. Nejen kabina, ale celý stroj je vybavený výkonným LED osvětlením, pro práci i v hustých probírkách. Standardem je klimatizace a rádio, na přání mohou být v kabině protisluneční rolety.

Jednoduchý servis a snadný přístup

Všechny servisní body jsou soustředěny na jedné straně stroje Novotný H512. Blízko sebe tedy nalezneme olejový filtr, palivový filtr, jemný a hrubý filtr i oba vzduchové filtry. Filtr pevných částic je součástí výfukové soustavy a je umístěn hned za turbodmychadlem. Hydraulické filtry jsou přístupné po odklopení krytu u hydraulické nádrže.

Pracovní čerpadlo o velikosti 100 ccm poskytuje dostatek oleje pro všechny funkce harvestorové hlavice i hydraulické ruky.
Pracovní čerpadlo o velikosti 100 ccm poskytuje dostatek oleje pro všechny funkce harvestorové hlavice i hydraulické ruky.
Autor: Milan Jedlička
Foto: Ing. Pavel Koutný

Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.
Vycházíme i v tisku. Časopis Agroportal24h.cz můžete mít ve schránce zcela zdarma.