Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Pneumatiky BKT se v praxi osvědčují i jako náhrada za prémiové značky

Zveřejněno: 27. 9. 2023

Společnost JANOVSKYAGRO se pohybuje v oblasti zemědělské prvovýroby. Hospodaří na 1 350 hektarech orné půdy a provozuje bioplynovou stanici o výkonu 1 270 kW. Se společností je spjata i autodoprava JAFA s dvaceti kamiony a ROBIN servis zabývající se pneuservisem, výrobou hydraulických hadic, servisem nákladních a osobních vozidel a zemědělské techniky. Společnost své stroje obouvá do pneumatik značky BKT.

Traktor Fendt 930 Vario je obut do pneumatik BKT Agrimax Fortis. Jde o ideální pneumatiku určenou pro zpracování půdy, polní a silniční dopravu.

„Pneumatiky BKT používáme na patnácti strojích. Jde o manipulační techniku včetně velkých kloubových nakladačů, přepravní techniku, traktory, sklízecí mlátičky a řezačky,“ uvedl vedoucí zemědělských služeb Václav Liška.

V JANOVSKYAGRO zvolili pneumatiky značky BKT kvůli vynikajícímu poměru cena/výkon. Náklady jsou ve srovnání s konkurenčními pneumatikami prémiových značek podle Lišky takřka třetinové. Tím, že se pneumatiky značky BKT v provozu zemědělské prvovýroby osvědčují, jsou v rámci pneuservisu nabízené i zákazníkům. „Prodáváme pneumatiky BKT jak radiální, diagonální, tak pro speciální aplikace např. forestry. Za zmínku stojí fakt, že pneumatiky BKT lze použít v aplikacích, kde jsou vyžadovány IF a VF pneumatiky. Sami s tím máme bohaté zkušenosti,“ uvedl Liška.

Pneumatika BKT RIDEMAX FL 693 M.
Pneumatika BKT RIDEMAX FL 693 M.

V současné době představují pneumatiky VF (což je zkratka pro Very-high Flexion) a IF (Increased Flexion) nejlepší odpověď na všechny problémy spojené se zhutněním půdy, protože mají větší plochu stopy a vyžadují nižší tlak huštění. Tyto vlastnosti umožňují zemědělským strojům zvládnout větší zatížení. Radiální pneumatika typu IF je schopna odolat zatížení, které je asi o 20 % větší ve srovnání se standardní radiální pneumatikou. Pneumatiky VF jsou určeny pro velmi výkonné traktory. Kostra je odolnější než u odpovídajících standardních pneumatik.

Příklad srovnání stopy standardní pneumatiky vs. pneumatiky VF: Větší kontaktní plocha zaručuje snížení prokluzů, a to zaručuje výraznou úsporu paliva. Červená (rozměr: 650/55 R 26.5 / 169 D), modrá  (rozměr: VF 650/55 R 26.5 / 171 D).
Příklad srovnání stopy standardní pneumatiky vs. pneumatiky VF: Větší kontaktní plocha zaručuje snížení prokluzů, a to zaručuje výraznou úsporu paliva. Červená (rozměr: 650/55 R 26.5 / 169 D), modrá (rozměr: VF 650/55 R 26.5 / 171 D).

Například traktor Fendt 930 Vario je obut do pneumatik BKT Agrimax Fortis. Jde o ideální pneumatiku určenou pro zpracování půdy, polní a silniční dopravu. Vyniká univerzálním použitím na všechny povrchy a nabízí velice vysokou nosnost. Pneumatiky řady BKT Agrimax jsou užívány ve společnosti i pro nakladač. Zmiňme i rypadlonakladač či teleskopický manipulátor, tyto stroje jsou obuty do pneumatik BKT Multimax. Jedná se o víceúčelovou pneumatiku vhodnou pro zemědělské i stavební stroje. Uplatní se především ve stavebnictví u všech výkopových a nakládacích prací. Využití nalezne u teleskopických manipulátorů a kompaktních nakladačů. Nákladní vozidla s cisternovou nástavbou pro přepravu hnojiv jsou obouvána do pneumatik BKT Ridemax FL 693 M. Jde o flotační pneumatiku s ocelovým pásem pro mnohostranné použití na nejrůznějších zemědělských vozidlech a přívěsech. Pneumatika je vhodná pro provoz po poli, protože disponuje samočisticími vlastnostmi. Její nízký valivý odpor umožňuje úsporu paliva.