Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Předností diskového podmítače Lemken Rubin 10 je jeho velká univerzálnost a plošná výkonnost

Zveřejněno: 2. 11. 2022

Pro účely podmítky strniště po sklizni a předseťové přípravy Lemken nabízí diskový podmítač Lemken Rubin 10. Ten odvádí kvalitní práci na jakýchkoli půdách, a to i na tvrdém povrchu a při častějším výskytu shluků posklizňových zbytků. Stroj je tvořen dvěma řadami disků, které jsou uspořádány symetricky na obou stranách podmítače. Jde o řešení, jež přináší řadu výhod.

Lemken vyrábí podmítač Lemken Rubin 10 v provedení s pracovním záběrem od 2,5 do 7 metrů v pevné, sklopné nebo polonesené verzi.

Včasná a kvalitní podmítka je důležitým opatřením v rámci hospodaření s půdní vláhou. Je-li provedena, dochází k přerušení vzlínání vody kapilárními póry z povrchu půdy a ke zlepšení vsakování vody do půdy. Současně jsou promíchávány rostlinné zbytky s povrchovou vrstvou ornice a na pozemku je redukováno množství plevele. Při předseťové přípravě půdy je nutné vytvořit optimální podmínky pro včasné a kvalitní založení porostů kulturních rostlin ve vztahu k jejich následnému vývoji a zajistit požadované podmínky pro práci secích strojů. Je žádoucí, aby horní vrstva půdy podpořila požadované procesy klíčení semen a vzcházení klíčenců.

Firma Lemken pro zmíněné pracovní operace nabízí diskový podmítač Lemken Rubin 10, který najde uplatnění v systémech konvenčního zpracování půdy orbou, konkrétně při podmítce strniště (do hloubky až 13 cm), prováděné na jaře a na podzim před setím.

Různé varianty diskového podmítače Lemken Rubin 10

Lemken vyrábí podmítač v provedení s pracovním záběrem od 2,5 do 7 metrů v pevné, sklopné nebo polonesené verzi. Podmítače vyžadují výkon 30 až 50 koní na metr pracovní šířky. U podmítačů v pevném provedení se pracovní hloubka nastavuje hydraulicky nebo pomocí děrované kulisy. U polonesených verzí podmítače Lemken Rubin 10 je hydraulické nastavení hloubky v základní výbavě stroje.

Nesené verze podmítače Lemken Rubin 10 lze opatřit závěsným systémem s přepravním kolem, které umožní stroj přepravovat po pozemní komunikaci (je v souladu s příslušnými předpisy). Odlehčuje zadní nápravu traktoru, a zvyšuje tak stabilitu soupravy. Polonesené verze podmítače zase disponují nápravou, která odlehčuje traktor. Nad nápravou se mohou nacházet spojovací body pro agregaci dalšího stroje firmy Lemken. Polonesená verze podmítače se záběrem sedm metrů má ve standardní výbavě přední vodicí kola, jež slouží k zajištění stejnoměrné pracovní hloubky a plynulého chodu nářadí. U ostatních záběrů jde o příplatkovou výbavu.

Disky jsou uspořádány symetricky na obou stranách podmítače Lemken Rubin 10.
Disky jsou uspořádány symetricky na obou stranách podmítače Lemken Rubin 10.

Lemken Rubin 10 zpracovává půdu bez ucpávání

Přednostmi diskového podmítače Lemken Rubin 10 jsou jeho velká univerzálnost a plošná výkonnost, která je dána pojezdovou rychlostí soupravy – až 15 km/h. Stroj odvádí kvalitní práci na jakýchkoli půdách, a to i na tvrdém povrchu a při častějším výskytu shluků posklizňových zbytků předplodiny. I v těchto případech dodržuje nastavenou hloubku zpracování půdy, přičemž dochází k pravidelnému zapravování rostlinných zbytků, což následně usnadňuje využívání půdoochranných technologií zpracování půdy a zakládání porostů plodin.

Diskový podmítač Lemken Rubin 10 je vybaven dvěma řadami disků. Zušlechtěné vinuté disky DuraMaxx s průměrem 645 mm se vyznačují dlouhou životností. Každý disk je jednotlivě namontován na robustní, odolné a bezúdržbové slupici se speciálním tvarem a uložen skrze bezúdržbové šikmé axiální kuličkové ložisko. Každý disk je na rám připevněn přes spirálové pružiny. Toto řešení dovoluje dodržovat nastavenou hloubku, a to i při práci ve velmi vyschlé a tvrdé půdě. Disky mají mezi sebou mnoho prostoru, takže je možné zpracovávat i rostlinné zbytky na poli, aniž by docházelo k ucpávání diskové sekce. Velkou průchodnost materiálu během provádění podmítky ve vlhkých a lepivých půdách zajišťují i předsazené středové disky, které jsou umístěny šikmo k půdě. Přední disky jsou nakloněny směrem ven a zadní do středu. Disk se při nárazu na překážku vychýlí nahoru (spirálová pružina se smrští a doraz zůstane nahoře) a po překonání překážky se znovu vrátí do pracovní polohy. Zpětnou energii pružiny pohlcuje půda, nedochází proto k jejímu nežádoucímu přenosu na rám stroje.

Disky podmítače Lemken Rubin 10 se při práci velmi rychle otáčí, čímž je dosahováno účinného řezání posklizňových zbytků a intenzívního míchání půdy.
Disky podmítače Lemken Rubin 10 se při práci velmi rychle otáčí, čímž je dosahováno účinného řezání posklizňových zbytků a intenzívního míchání půdy.

Disky podmítače Lemken Rubin 10 se při práci velmi rychle otáčí, čímž je dosahováno účinného řezání posklizňových zbytků a intenzívního míchání půdy. Disky jsou uspořádány symetricky na obou stranách podmítače. Toto patentované uspořádání eliminuje boční tah, zajišťuje, aby stroj pracoval pevně ve směru jízdy a snižuje spotřebu paliva traktoru. Uspořádání disků má také agronomické výhody – zabezpečuje rovnoměrné zpracování půdy v celé šířce stroje a eliminuje překrývání jednotlivých jízd.

Každý disk podmítače Lemken Rubin 10 je na rám připevněn přes spirálové pružiny. Pružné uložení disku umožňuje jeho bezpečné vyklopení při najetí na překážku.
Každý disk podmítače Lemken Rubin 10 je na rám připevněn přes spirálové pružiny. Pružné uložení disku umožňuje jeho bezpečné vyklopení při najetí na překážku.

Za první řadou disků je nárazový zavlačovač, u něhož lze nastavit hloubku a sklon. Na přání je toto nastavení komfortní, z boku stroje pomocí snadno ovladatelné kliky. Má za úkol rozdělovat slámu a odkládat proud zeminy během procesu podmítky. Za druhou řadou disků se nachází nivelační zavlačovače sloužící k urovnávání povrchu. Polonesené verze podmítače Lemken Rubin 10 je možné vybavit i samoregulační slámovou bránou (instalovanou před první řadou disků).

Jak je u strojů pro zpracování půdy firmy Lemken zvykem, také Lemken Rubin 10 je možné vybavit širokou škálou zadních válců v nejrůznějším provedení.