Agromex - Největší distributor zemědělské techniky v ČR
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Přednosti secího stroje Horsch Focus 3 TD ocení i menší farmáři, a to nejen při setí řepky. Stroj přichází v novém pracovním záběru

Zveřejněno: 19. 1. 2022

Secí stroj Horsch Focus 3 TD je vhodný do všech půdních podmínek. Slučuje několik pracovních operací – zpracování půdy, uložení hnojiva a setí – do jediné. Půdu zpracuje do hloubky až 30 cm a dokáže uložit hnojivo ve dvou horizontech – na povrch, do hloubky nebo jako kombinaci obojího, což je výhodné při setí řepky. Nyní Focus přichází v třímetrovém pracovním záběru, který ocení především zemědělci hospodařící na menší a střední výměře orné půdy.

Ve spojitosti s poptávkou uvádí firma Horsch na trh osvědčený secí stroj Horsch Focus 3 TD s třímetrovým pracovním záběrem.

Secí stroje Horsch Focus jsou mezi českými zemědělci oblíbené. Porosty řepky zaseté tímto strojem u nás pravidelně vykazují vysoké výnosy. Hlavní přednost stroje spočívá ve schopnosti uložit hnojivo do velké hloubky. Rostlina díky tomu lépe zakořeňuje a přijímá vodu. Užitek secího stroje Horsch Focus 3 TD se tak projeví v suchých letech, kdy je i při stresu ze sucha rostlina řádně zakořeněná, má dostatek vody a může růst. V mokrém období pak rostliny mají větší kořeny a jsou rozvětvenější. Při správném nastavení secího stroje lze tedy za téměř jakýchkoli podmínek dosáhnout velmi dobrých výnosů. Secí stroj Horsch Focus si navíc nezískal oblibu jen díky svým vlastnostem zefektivňujícím výsev řepky, ale je rovněž účinným pomocníkem při výsevu meziplodin. Během jednoho přejezdu zvládá založit porost hlavní plodiny, meziplodiny a současně uložit hnojivo, a to rovnou do strniště.

Na rozdíl od secího stroje Horsch Pronto je u secího stroje Horsch Focus 3 TD potřeba o 30 % více výkonu traktoru. Stroj nejen že provádí výsev, ale i hloubkové kypření půdy.

Segment secího stroje Horsch Focus 3 TD pro zpracování půdy a setí je složen z radliček, pneumatikového pěchu a secích botek.
Segment secího stroje Horsch Focus 3 TD pro zpracování půdy a setí je složen z radliček, pneumatikového pěchu a secích botek.

Ve spojitosti s poptávkou uvádí firma Horsch na trh osvědčený secí stroj Horsch Focus 3 TD s třímetrovým pracovním záběrem, který je vhodný pro zemědělce spravující menší a střední výměru orné půdy, kteří uplatňují zakládání porostů metodou StripTill. Stroj je vhodné agregovat s traktory o výkonu od 250 koní. Jeho pracovní záběr z něj přitom činí optimální řešení pro středně velké farmy – kombinuje totiž pásové zpracování půdy a setí. I pro tento menší secí stroj je přitom k dispozici široká nabídka příslušenství, jaká je dostupná i v případě větších modelů Horsch Focus. Uživatel si tak může sestavit secí stroj přesně podle svých požadavků a v souladu s podmínkami, jež panují na farmě.

Horsch Focus 3 TD lze vybavit různými druhy secích botek.
Horsch Focus 3 TD lze vybavit různými druhy secích botek.

Základním rozlišovacím prvkem menšího secího stroje Horsch Focus 3 TD (ve srovnání s většími modely secích strojů Horsch) je použití ocelového zásobníku namísto plastového. Zásobník má objem 3500 litrů s poměrem 60:40. Jde tedy o nejobjemnější zásobník ve své třídě.

Osvědčená koncepce secího stroje Horsch Focus zůstává

Segment secího stroje Horsch Focus 3 TD pro zpracování půdy a setí je složen z radliček, pneumatikového pěchu a secích botek. Radličky jsou k dostání v různém provedení a slouží k urovnávání nebo drobení půdy. Kypří půdu také v pásech před osivem, a přitom vyčesávají posklizňové zbytky ze seťového lůžka a z kořenové zóny v půdě. Při hloubce kypření od 10 do 30 cm, kdy dochází k odstranění utužené vrstvy půdy i většiny rostlinných zbytků v kořenové zóně, jsou pro řepku vytvářeny ideální růstové podmínky. Na přání lze radličky hydraulicky nastavovat i z kabiny. Za nimi je pak umístěn segment s kolečky, které drobí půdu najemno.

Součástí výbavy secího stroje Horsch Focus 3 TD může být zařízení Horsch MiniDrill G&F o objemu cca 400 litrů, které plní funkci třetího zásobníku pro osivo.
Součástí výbavy secího stroje Horsch Focus 3 TD může být zařízení Horsch MiniDrill G&F o objemu cca 400 litrů, které plní funkci třetího zásobníku pro osivo.

Secí stroj Horsch Focus 3 TD je možné vybavit i radličkami, které půdu pásově kypří a vpravují hnojivo do přesně definovaného depa v půdě. Do depa je ukládáno v mělké nebo větší hloubce anebo kombinovaně (v poměru 50:50). Horsch uvádí, že v příznivých podmínkách je uložením hnojiva do hloubky kypření zajištěn přísun čerstvých živin ze spodních vrstev ornice. V obtížnějších povětrnostních podmínkách (za vlhkého a chladného počasí) uložení hnojiva v poměru 50:50 podpoří raný vývoj rostlin a současně stimuluje jejich hluboké zakořenění.

U secího stroje Horsch Focus 3 TD je možné nastavit rozteče mezi botkami – 30 cm pro řepku a širokořádkové plodiny, nebo 15 cm pro obiloviny.
U secího stroje Horsch Focus 3 TD je možné nastavit rozteče mezi botkami – 30 cm pro řepku a širokořádkové plodiny, nebo 15 cm pro obiloviny.

Horsch Focus 3 TD lze vybavit různými druhy secích botek. První variantou je secí botka TurboDisc uplatnitelná při setí do půdy s menším množstvím posklizňových zbytků. Osivo ukládá už do vlhké půdy, vyčištěné od posklizňových zbytků. K dispozici je i secí botka ve variantě TurboEdge, která zaručuje intenzivní odstranění posklizňových zbytků z výsevní rýhy a díky integrovanému přítlačnému kolečku na výsevním ústrojí zajišťuje kontrolu hloubky setí. Secí botka se přizpůsobuje půdě a zabezpečuje přesné uložení osiva.

U secího stroje Horsch Focus 3 TD je možné nastavit rozteče mezi botkami – 30 cm pro řepku a širokořádkové plodiny, nebo 15 cm pro obiloviny. V prvním případě secí botka běží ve středové poloze za radličkou a pneumatikou, v druhém případě za každou radličkou, přičemž za kolem pěchu následují dvě secí botky.

Řadu secích strojů Horsch Focus lze prostřednictvím individuální volby výbavy přizpůsobit různým plodinám a podmínkám. Součástí výbavy může být například zařízení Horsch MiniDrill G&F o objemu cca 400 litrů, které plní funkci třetího zásobníku pro osivo. Díky němu je také možné při výsevu a aplikaci hnojiv oddělit fosfor od dusíku. Účinnost stroje při setí řepky se tak téměř zdvojnásobí a zemědělec ušetří cenný čas při setí.